Υποτονικό κλίμα, περιορισμένες προσδοκίες

υποτονικό-κλίμα-περιορισμένες-προσδ-851206

Οι αγρότες από τον Ριζόμυλο, το Βελεστίνο, τον Αλμυρό, το Αερινό και το Πήλιο έδωσαν από χθες το φετινό αγωνιστικό τους ραντεβού στην εθνική οδό. Η συμμετοχή ήταν και παραμένει καθοριστικός παράγοντας, καθώς από το εύρος της ανταπόκρισης των αγροτών στο κάλεσμα των διοργανωτών των φετινών κινητοποιήσεων θα εξαρτηθούν η δυναμική του αγώνα και η διάρκειά του. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη ότι οι διοργανωτές έχουν στις προθέσεις τους να στήσουν μπλόκο είτε στην παλιά εθνική Βόλου – Λάρισας, είτε κοντά στην ΠΑΘΕ, εύκολα γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα της συμμετοχής των αγροτών στον φετινό κύκλο των κινητοποιήσεων.

Τα τελευταία χρόνια η δυναμική των αγροτικών κινητοποιήσεων φθίνει διαρκώς, με τα μπλόκα, τα οποία στήνονται στην εθνική οδό, να μην αποτελούν πλέον ουσιαστικά μέσα πίεσης κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων. Από τη μία η απογοήτευση του αγροτικού κόσμου, που όσο περνούν τα χρόνια χάνει την εμπιστοσύνη του όχι μόνο σε ανάλογες μορφές αγώνα, αλλά και στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα, γενικότερα. Από την άλλη, η στάση των κυβερνώντων, που παρά τις υποσχέσεις και τις ανακοινώσεις περί στήριξης της αγροτικής οικονομίας, στην ουσία έχουν εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα. Στη μέση βρίσκεται το αποδυναμωμένο αγροτικό κίνημα, το οποίο από το 1994 μέχρι το 2010 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις διεκδικήσεις των ανθρώπων, που ζουν από την καλλιέργεια της γης. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών χωρίς να είναι σε θέση να παρεμβαίνει δυναμικά και να αλλάξει τη μοίρα του αγροτικού κόσμου.

Τα δεδομένα δεν δείχνουν να διαφοροποιούνται ούτε φέτος. Το κορυφαίο αίτημα των αγροτών για τη λήψη μέτρων, σχετικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής, που αυξήθηκε κατακόρυφα εξαιτίας κυρίως της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια, αντιμετωπίζεται με τη λήψη ημίμετρων από την κυβέρνηση. Η ΝΔ άλλα υποσχόταν προεκλογικά και άλλα εφαρμόζει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της. Αλλες εποχές ο εμπαιγμός θα πυροδοτούσε αντιδράσεις και θα λειτουργούσε υπέρ της δημιουργίας ισχυρών αγροτικών μπλόκων. Τώρα, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, παρά τα αδιέξοδα του αγροτικού κόσμου.

Οι εκπρόσωποί του, που το τελευταίο χρονικό διάστημα όργωσαν τη Μαγνησία για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του φετινού κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων, είδαν χθες να βγαίνουν στους δρόμους μερικές δεκάδες αγρότες, με αντίστοιχο αριθμό τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες επιτυχίας των αγωνιστικών προσπαθειών για ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μακάρι να μας διαψεύσουν οι εξελίξεις, ωστόσο το κλίμα είναι μέχρι στιγμής υποτονικό.

Με κινητοποιήσεις, που έχουν σχεδόν εθιμοτυπικό χαρακτήρα ή που διοργανώνονται «για την τιμή των όπλων», δεν είναι δυνατό να αλλάξει η μοίρα των αγροτών. Αν απέναντι στην αδιαφορία της πολιτείας δεν αντιτάξουν ένα ισχυρό μέτωπο, αποφασισμένο και ενωμένο, ο κλάδος θα συρρικνωθεί δραματικά και σε λίγο καιρό δεν θα στήνονται καν αγροτικά μπλόκα, όχι μόνο λόγω της αδιαφορίας των αγροτών, αλλά επειδή δεν θα υπάρχουν νέοι αγρότες για να συμμετέχουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου