Καθυστερούν το αναπόφευκτο…

καθυστερούν-το-αναπόφευκτο-851206

Δεν είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορονοϊού, που οι ευρωπαϊκές και όχι μόνο κυβερνήσεις αναγκάζονται να λάβουν μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά, που τα μέτρα, τα οποία γνωρίζαμε μέχρι τώρα και εφαρμόσαμε ουκ ολίγες φορές, ίσως αποδειχθούν ανεπαρκή μπροστά στη νέα μετάλλαξη. Είναι τόσο μεγάλη η ταχύτητα μετάδοσής της και τόσο φρενήρεις οι ρυθμοί, με τους οποίους πολλαπλασιάζονται τα νέα κρούσματα, ώστε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που τέθηκαν σε ισχύ και στη χώρα μας μετά το πολύμηνο lock down του περασμένου χειμώνα, αποδεικνύονται ανήμπορα να αναχαιτίσουν το πανδημικό τσουνάμι, που έρχεται στις πρώτες εβδομάδες του 2022 και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στην πραγματική οικονομία κατά τη διάρκεια της πιο σημαντικής, από πλευράς τζίρου, περιόδου ολόκληρου του χρόνου, επιλέγει να μη θέσει σε εφαρμογή σκληρά μέτρα, όπως αυτά που ήδη ισχύουν σε χώρες, όπως η Ολλανδία. Είναι, άλλωστε, εξαιρετικά περιορισμένη, προς το παρόν, η μετάδοση της νέας μετάλλαξης στη χώρα μας. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως ό,τι συμβαίνει στην Αγγλία αυτές τις μέρες, θα το ζήσουμε και στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο παγκόσμιος συναγερμός, που έχει σημάνει, είναι ενδεικτικός της ανησυχίας των επιστημόνων για τις επιπτώσεις του νέου πανδημικού κύματος στα συστήματα υγείας, ειδικά των χωρών με περιορισμένες δυνατότητες και υποδομές, όπως το ΕΣΥ. Για αυτό επισημαίνουν οι ειδικοί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ανάγκη λήψης μέτρων, που θα αποτρέψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο φετινός «μαύρος» Νοέμβριος στην Ελλάδα, με τους 2.159 νεκρούς και τα περισσότερα από 195.000 κρούσματα, δεν θα μπορεί να συγκριθεί με όσα φέρνει η νέα μετάλλαξη από τις αρχές του χρόνου.

Ακόμη και ο εμβολιασμός, που θωρακίζει από τη βαριά νόσηση και τα οδυνηρά συνεπακόλουθά της, δεν αποτρέπει την ισχυρή πιθανότητα μόλυνσης από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Ακόμη και όσοι έχουν νοσήσει, κινδυνεύουν να μολυνθούν ξανά, με την όλη κατάσταση να θυμίζει τη μέρα της Μαρμότας, πραγματικό φαύλο κύκλο, από τον οποίο μπορεί να μας βγάλει μόνο ένα νέο lock down.

Είναι απολύτως κατανοητοί οι λόγοι, για τους οποίους η κυβέρνηση διαψεύδει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Αργά ή γρήγορα, ωστόσο, θα αναγκαστεί από την εξέλιξη της πανδημίας να διαψεύσει τον εαυτό της και να αποφασίσει πρώτα την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και στη συνέχεια το κλείσιμο εστίασης και αγοράς. Ελπίζουμε μέχρι τότε να μην είναι αργά για το εθνικό σύστημα υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου