Μέτρο χωρίς λογική και ουσία

μέτρο-χωρίς-λογική-και-ουσία-851206

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά δεκαοκτώ εμπορικοί σύλλογοι από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη υπογράφουν την επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Ανάπτυξης, ζητώντας την άρση του μέτρου για τη λειτουργία της αγοράς μετά τις 10 το πρωί, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να μεταβαίνουν στα εμπορικά καταστήματα. Στην περίπτωση της εμπορικής αγοράς του Βόλου, καθώς και των εμπορικών αγορών ανάλογης δυναμικότητας, δεν τίθεται ζήτημα συνωστισμού στα ΜΜΜ, όχι μόνο λόγω του πληθυσμιακού παράγοντα, αλλά και εξαιτίας του γενικότερου αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφώσει στις τάξεις των καταναλωτών το κύμα ανατιμήσεων.

Η απόφαση για τη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, οριζόντια, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των εμπορικών αγορών, από τη μια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και από τη άλλη στις μικρότερες ελληνικές πόλεις, δείχνει προχειρότητα, βιασύνη και έλλειψη σωστού προγραμματισμού. Η μία ώρα λιγότερο, που θα λειτουργεί εμπορικό κατάστημα στον Βόλο, το Αγρίνιο, την Καβάλα ή τη Χαλκίδα, είναι σημαντική, με δεδομένες τις δυνατότητες της αγοράς στις συγκεκριμένες περιοχές, ειδικά, κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, που αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων. Το λιανεμπόριο χρειάζεται στήριξη και όχι μέτρα, που αφενός δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, αφετέρου επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του στην πιο κρίσιμη εμπορική περίοδο.

Πέρυσι, τέτοιον καιρό, η αγορά λειτουργούσε με click away και click in shop, με αποτέλεσμα τη δραματικά περιορισμένη κίνηση, όπως άλλωστε και τους τζίρους των καταστημάτων. Πέρυσι, ωστόσο, ίσχυαν τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, είτε μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών, είτε της αναστολής πληρωμής των επιταγών, είτε μέσω της μείωσης των ενοικίων. Φέτος δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και επιπρόσθετα εφαρμόζονται περιορισμοί και απαγορεύσεις χωρίς λογική και δίχως ουσιαστικό αποτύπωμα στη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Ανάπτυξης δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι χθες το βράδυ στο δίκαιο αίτημα των δεκαοκτώ εμπορικών συλλόγων της χώρας για την εξαίρεσή τους από το μέτρο, που προβλέπει την έναρξη λειτουργίας της αγοράς στις 10 το πρωί. Είτε γιατί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ήταν λάθος η επίμαχη απόφαση, είτε γιατί επιμένουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο συμβάλλει στην αποφυγή του συνωστισμού, ακόμη και σε πόλεις όπου δεν παρατηρούνται ανάλογα προβλήματα, είτε γιατί αδιαφορούν για την αγωνία των εμπόρων, σιωπούν απέναντι στην κοινή επιστολή που τους έχει σταλεί από προχθές.

Ας έρθουν στη θέση των καταστηματαρχών, που προσπαθούν να ανταποκριθούν χωρίς ρευστότητα στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους, αναφορικά με τις επιταγές, τα ενοίκια, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές. Ας έρθουν στη θέση των κατοίκων από τα γύρω χωριά, οι οποίοι επισκέπτονται τις αγορές κατά τις πρωινές ώρες. Ας σκεφθούν, τέλος, ότι το επίμαχο μέτρο ενισχύει τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των σούπερ μάρκετ, που δεν πωλούν μόνο τρόφιμα, ωστόσο ανοίγουν πιο νωρίς από την εμπορική αγορά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου