Στο χείλος του γκρεμού η εστίαση

στο-χείλος-του-γκρεμού-η-εστίαση-783628

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα ρολά στην εστίαση παραμένουν κατεβασμένα από τις 3 Νοεμβρίου και στη Μαγνησία, με τους εκπροσώπους του κλάδου να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, καθώς εκτιμάται ότι πολλοί συνάδελφοί τους δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν μετά και το νέο χτύπημα. Μέχρι στιγμής, οι απώλειες στην εστίαση ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται όσο παρατείνεται το δεύτερο lockdown στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για λουκέτα και απολύσεις προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, σε περίπτωση που δεν θεσμοθετηθούν ουσιαστικά μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των κλειστών επιχειρήσεων. Ηδη, θεωρείται καταστροφικό το κλείσιμο της εστίασης για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες. Ο κλάδος, στην πλειονότητά του, τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας και μόνο ένα μικρό ποσοστό δεν εφάρμοζε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κατά συνέπεια, οι πολλοί, παρ’ ότι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση του κορονοϊού, πληρώνουν το ίδιο τίμημα με τους λίγους, που θέλησαν να κερδοσκοπήσουν, αγνοώντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η πρόσφατη εορταστική περίοδος ήταν η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κλάδου είναι πως κάθε μέρα που χάνεται δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης και όχι να προσπαθεί με ημίμετρα να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται χρειάζονται χρηματοδότηση με κεφαλαία, που δεν θα επιστραφούν. Διαφορετικά, πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν.

Μετά το lockdown του περασμένου Νοεμβρίου είναι σχεδόν βέβαιο πως πολλά εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν και πολλοί εργαζόμενοι θα προστεθούν στις λίστες των ανέργων. Οι επιχειρηματίες του κλάδου ήδη βρίσκονταν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, με πολλούς να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τους επόμενους μήνες θα βρεθούν μπροστά σε πραγματικό αδιέξοδο, καθώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω και πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2020 άγγιξε τα 600 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση σχεδόν 60%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, όταν ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών είχε φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Ιούλιο μόλις που ξεπέρασε τα 117 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση άνω του 40%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019. Ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα αριθμεί περισσότερες από 82.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν σχεδόν 385.000 εργαζόμενους. Είναι ο δεύτερος πιο πολυπληθής κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο, το οποίο επίσης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία της εστίασης. Τον περασμένο Μάρτιο, όταν έκλεισαν στον Βόλο καφέ και τσιπουράδικα, η αγορά «νέκρωσε» αρκετές ημέρες προτού κατεβάσουν ρολά και τα εμπορικά καταστήματα.

Από τον περασμένο Νοέμβριο η εστίαση παραμένει κλειστή, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της, ενώ η εμπορική αγορά πότε κλείνει, πότε ανοίγει, ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δύο από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και ουδείς γνωρίζει αν και πώς θα ανακάμψουν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου