Ανυπακοή, χαλάρωση και στο βάθος το τρίτο κύμα της πανδημίας

ανυπακοή-χαλάρωση-και-στο-βάθος-το-τρί-786573

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι ειδικοί τρόμαξαν από τις εικόνες συνωστισμού στις εκκλησίες ανήμερα του εορτασμού των Θεοφανίων. Ηδη κάποιοι διατύπωσαν δημόσια τις άκρως ανησυχητικές εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα, που θα φανούν οι επιπτώσεις από τη μη τήρηση των μέτρων κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι πρώτες ενδείξεις, με βάση τα στοιχεία από τον έλεγχο των αστικών λυμάτων, φανερώνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο έχει επιβαρυνθεί και πως είναι ζήτημα χρόνου να έχουμε νέα έξαρση κρουσμάτων.

Αν συνυπολογίσουμε και τις επιπτώσεις του συνωστισμού στις εκκλησίες, ανήμερα των Θεοφανίων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουμε μπροστά μας εξαιρετικά δύσκολο χρονικό διάστημα, με τις καιρικές συνθήκες να λειτουργούν υπέρ της μετάδοσης του ιού, ενώ η κόπωση των πολιτών και οι περιπτώσεις ανυπακοής ως προς την τήρηση των μέτρων, που επαναλαμβάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, θα οδηγήσουν σε καταστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο.

Δύο επιπρόσθετοι παράγοντες, οι οποίοι είναι πιθανό να προκαλέσουν νέα διασπορά του κορονοϊού, είναι η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς, έστω με τη μέθοδο του click away. Αν, τελικά, ανοίξουν από τη Δευτέρα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα εμπορικά καταστήματα, θα αυξηθεί η κίνηση των πολιτών και μαζί της η πιθανότητα διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Στον εμβολιασμό δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίζουμε, καθώς πρόκειται για διαδικασία, που θα πάρει καιρό για να αποδώσει τα αναμενόμενα ως προς τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Ισως χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το φθινόπωρο για να επιτευχθεί ο στόχος με τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.

Μέχρι τότε απαιτείται απόλυτη προσήλωση, σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων και όπως φάνηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων δεν επιδεικνύουν οι πολίτες, καθώς κουράστηκαν τόσους μήνες να ζουν με απαγορεύσεις και περιορισμούς. Η ανυπακοή, που επέδειξαν, ειδικά προχθές, είναι ενδεικτική των αντοχών τους και της διάθεσής τους να παραμείνουν για καιρό σε καθεστώς απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η στάση που επέδειξαν στο πρώτο lockdown αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Οι αντοχές προσαρμοστικότητάς τους στη δύσκολη πραγματικότητα των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας εξαντλήθηκαν, όταν άρχισε το lockdown του Νοεμβρίου.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η πολιτεία δείχνει ανήμπορη να πείσει για την αναγκαιότητα των αποφάσεών της και κυρίως να διασφαλίσει την εφαρμογή τους. Η ανοχή, που επέδειξε κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων για να μη συγκρουστεί με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, έστειλε τα χειρότερα δυνατά μηνύματα, στην πιο κρίσιμη ίσως φάση του νέου lockdown. Το σύστημα υγείας παραμένει ανοχύρωτο, το εμβόλιο θα αργήσει να θωρακίσει την πλειονότητα των πολιτών και η στάση της κοινωνίας απέναντι στις απαγορεύσεις αρχίζει και γίνεται επικίνδυνα αδιάφορη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου