Παρακινδυνευμένη απόφαση

παρακινδυνευμένη-απόφαση-787586

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, παρ’ ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιδημιολογικά στοιχεία για τη διασπορά της πανδημίας μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δίνει την αίσθηση ότι επιχειρείται επικίνδυνος πειραματισμός σε βάρος της σχολικής κοινότητας, που αποτελεί τον πιο ισχυρό κρίκο ανάμεσα στην οικογένεια και την κοινωνία. Αν σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία, η κατάσταση θα ξεφύγει γρήγορα και το σύστημα υγείας θα βρεθεί ξανά προ αδιεξόδου.

Οι δάσκαλοι, που επιστρέφουν στα σχολεία τους από μεθαύριο Παρασκευή, έτσι ώστε να προετοιμάσουν τις τάξεις για την επιστροφή των μαθητών μετά τη αναστολή λειτουργίας της εκπαίδευσης στις 16 Νοεμβρίου, αισθάνονται ανασφαλείς και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού τόσο από τους συναδέλφους τους, όσο και από τους μαθητές. Το μέτρο της προαιρετικής εξέτασης των εκπαιδευτικών για τον covid – 19, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, προφανώς δεν επαρκεί.

Οπως επίσης και τα μέτρα για το διαφοροποιημένο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από τα σχολεία, καθώς και για τη χρήση περισσότερων της μιας εισόδου στα διδακτήρια. Πρόκειται για ημίμετρα, που προκαλούν ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα και ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει σαφές πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, σε ό,τι αφορά στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Το αρμόδιο υπουργείο κάνει πως δεν καταλαβαίνει, αναφορικά με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χώρου εντός των σχολείων, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός. Ούτε καν το αίτημα για επιπρόσθετο αριθμό καθαριστριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός καθαρισμός των αιθουσών και των χώρων υγιεινής των σχολείων, δεν έχει ικανοποιηθεί, παρ’ ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να αισθάνονται σαν πειραματόζωα.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές για σταδιακή επάνοδο στη νέα κανονικότητα, παρ’ ότι εξακολουθεί να πλήττεται το σύστημα υγείας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ενώ υφίσταται ο κίνδυνος τρίτου αντίστοιχου, ακόμη πιο σφοδρού, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα υπέρ της μετάδοσης του κορονοϊού.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, που πλήττονται από το συνεχιζόμενο lockdown, είναι πολλά και οι συγκρούσεις αναπόφευκτες τις επόμενες εβδομάδες, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανατροπή του αρχικού προγράμματος των εμβολιασμών, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού των δόσεων εμβολίων. Δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να αναζητήσει επικοινωνιακές διεξόδους, λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς την έγκριση των ειδικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου