Ερχεται πανδημία λουκέτων στην αγορά

ερχεται-πανδημία-λουκέτων-στην-αγορά-826175

Ο εμπορικός κόσμος δέχεται για δεύτερη φορά, στον ίδιο χρόνο, ισχυρό χτύπημα, από το οποίο κάποιες επιχειρήσεις δεν θα ανακάμψουν ποτέ.

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η τοπική εμπορική αγορά έδειξε τη δυναμική της τα δύο τελευταία 24ωρα πριν το 20ήμερο lock down. Οι καταναλωτές, παρά την αρνητική ψυχολογία λόγω των άκρως ανησυχητικών επιδημιολογικών στοιχείων για την έξαρση της πανδημίας, έσπευσαν να κάνουν τις τελευταίες αγορές πριν το κλείσιμο του λιανεμπορίου, προσφέροντας ύστατη οικονομική ανάσα στους εμπόρους, λίγες ώρες προτού κατεβάσουν τα ρολά των επιχειρήσεών τους για δεύτερη φορά σε οκτώ μήνες.

Προφανώς, η αυξημένη κίνηση των δύο τελευταίων ημερών δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις απώλειες του χρονικού διαστήματος που προηγήθηκε, ούτε βέβαια να αναπληρώσει τις απώλειες από το νέο lock down. Ο εμπορικός κόσμος δέχεται για δεύτερη φορά, στον ίδιο χρόνο, ισχυρό χτύπημα, από το οποίο κάποιες επιχειρήσεις δεν θα ανακάμψουν ποτέ.

Η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας των δικών της σφαλμάτων, ενώ μεγάλο μέρος της κοινωνίας φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την απώλεια του ελέγχου, σε ό,τι αφορά στα νέα κρούσματα. Τώρα πληρώνει η Ελλάδα το κόστος των ξέφρενων πάρτι και των καταστάσεων απίστευτου συνωστισμού. Τώρα η εμπορική αγορά καλείται να πληρώσει το τίμημα της κυβερνητικής ολιγωρίας, σε ό,τι αφορά στην έγκαιρη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, έτσι ώστε να μην ξανακλείσει η χώρα.

Από σήμερα και για τρεις εβδομάδες, στην καλύτερη περίπτωση, η πραγματική οικονομία μπαίνει στην εντατική και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν πρόλαβαν να ανακάμψουν από το προηγούμενο lock down, καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρη κατάσταση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο του οικονομικού αφανισμού.

Το «πάγωμα» των φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μικρή παράταση στο αδιέξοδο των περισσότερων επιχειρήσεων. Η μείωση του ενοικίου κατά 40%, σημαίνει ότι ο καταστηματάρχης, που δεν θα δουλέψει τον Νοέμβριο, θα πρέπει να εξασφαλίσει το υπόλοιπο 60% για να πληρώσει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Η επιστρεπτέα προκαταβολή των 2.000 ευρώ και οι αντίστοιχες που προηγήθηκαν δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μορφή δανεισμού, την αποπληρωμή της οποίας θα διεκδικήσει το κράτος τη μεθεπόμενη χρονιά.

Το νέο lock down στη χώρα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά απόφαση απελπισίας από την κυβέρνηση, η οποία έχασε τον έλεγχο των εξελίξεων και προσπαθεί τώρα να αποτρέψει τον κίνδυνο επανάληψης των δραματικών καταστάσεων, που έζησε η Ιταλία την περασμένη άνοιξη. Οι οικονομικές επιπτώσεις από την απόφαση θα φανούν τους επόμενους μήνες, που θα αρχίσουν να μπαίνουν λουκέτα σε καταστήματα και να οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι. Ισως μέχρι τότε να έχει φτάσει στη χώρα μας το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Δυστυχώς, όμως, το «εμβόλιο» για την προστασία της πραγματικής οικονομίας από την πανδημία των λουκέτων δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου