Lock down κατόπιν εορτής

lock-down-κατόπιν-εορτής-826681

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η διαφορά του lock down που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, από το αντίστοιχο που εφαρμόστηκε την περασμένη άνοιξη, είναι πως τότε αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους, ενώ αυτό που θα ισχύει από αύριο έρχεται κατόπιν εορτής. Ηδη η κατάσταση με τα κρούσματα έχει ξεφύγει, οι δομές υγείας βρίσκονται σε οριακό σημείο, η πραγματική οικονομία έχει γονατίσει από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων, που ελήφθησαν το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Τότε όλοι αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα και πρόλαβε τα χειρότερα για την κοινωνία και την οικονομία. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις, προσπαθώντας να αποτρέψει καταστάσεις, όπως αυτές που έζησαν η Ιταλία και η Ισπανία, όταν η έκρηξη της πανδημίας κατέστη ανεξέλεγκτη, κατέρρευσαν τα συστήματα υγείας στις συγκεκριμένες χώρες και οι νεκροί μεταφέρονταν σε φορτηγά.

Το νέο lock down, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, θα έχει ακόμη μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος από το προηγούμενο, καθώς ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα διαρκέσει μόνο τρεις εβδομάδες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν έχουμε ζήσει ακόμη την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους, μετά τις 15 Νοεμβρίου θα κορυφωθεί η επιδημιολογική καμπύλη. Επίσης μετά τα μέσα του τρέχοντος μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων, που έλαβε καθυστερημένα η κυβέρνηση στις επιβαρυμένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν ελεύθερες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ η εστίαση και τα καφέ λειτουργούσαν κανονικά, με τις εικόνες συνωστισμού να επαναλαμβάνονται μέχρι τη στιγμή, που αποφασίστηκε το κλείσιμο των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με άλλα λόγια, τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Τα δύο και δυόμιση χιλιάδες κρούσματα, που καταγράφονται καθημερινά, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές μέρες ακόμη, ώστε να αρχίσουν να μειώνονται. Το ίδιο ισχύει για τους θανάτους και για τον αριθμό των διασωληνωμένων, με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται πραγματικά τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια, το lock down διάρκειας τριών εβδομάδων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, πολύ δύσκολα θα λήξει στην προγραμματισμένη ημερομηνία.

Η κυβέρνηση άργησε αυτή τη φορά να αντιδράσει. Η ολιγωρία και η αμηχανία της φάνηκαν, όταν κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνονταν νέα μέτρα, ενώ τα χρώματα στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας άλλαζαν προτού καν το αντιληφθούν οι πολίτες. Το ύστατο όπλο για τον περιορισμό της πανδημίας ενεργοποιήθηκε κατόπιν εορτής και πλέον κινδυνεύει να χαθεί και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, ενδεχόμενο καταστροφικό για την οικονομία και την κοινωνία.

Τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν χθες και τα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κανονικότητα προ κορονοϊού, ενώ τα με καθυστέρηση αντανακλαστικά της κυβέρνησης αυξάνουν τις πιθανότητες πλήρους κατάρρευσης όχι μόνο της πραγματικής οικονομίας, αλλά και του συστήματος υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου