Τo αποπαίδι του δημόσιου συστήματος υγείας

τo-αποπαίδι-του-δημόσιου-συστήματος-υγ-159807

Ο Ελληνας γιατρός και ο νοσηλευτής, που οι πολίτες βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν, εργάζονται εδώ και χρόνια σε εξαντλητικά ωράρια και αμείβονται με ψίχουλα

Το χειροκρότημα των πολιτών υπέρ γιατρών και νοσηλευτών, που αυτό το διάστημα δίνουν την πιο δύσκολη μάχη κατά του κορονοϊού, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ηθική επιβράβευση για τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας. Δεν είναι τίποτα άλλο, παρά προσπάθεια εμψύχωσης και έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνίας στα πρόσωπα γιατρών και νοσηλευτών, που ξημεροβραδιάζονται στις κλινικές των δημόσιων δομών υγείας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις επείγουσες συνθήκες πρωτόγνωρης κατάστασης.

Πρόκειται για κατάσταση, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν προηγμένα συστήματα υγείας, έχει γονατίσει χώρες, όπως η Ιταλία, με διπλάσιο αριθμό κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χωρίς πολυετή αναστολή προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και δίχως δραματικές περικοπές αποδοχών. Ο Ελληνας γιατρός και ο νοσηλευτής, που οι πολίτες βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν, εργάζονται εδώ και χρόνια σε εξαντλητικά ωράρια και αμείβονται με ψίχουλα. Τώρα τους ζητούν να υπερβάλλουν εαυτόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Οι έκτακτες προσλήψεις, που ανακοινώθηκαν, δεν έχουν ακόμη γίνει στο σύνολό τους, ενώ στο Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει προσληφθεί μέχρι στιγμής ούτε ένας νέος γιατρός ή νοσηλευτής. Οι αρμόδιοι της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας εξακολουθούν να λειτουργούν σαν να μη συναισθάνονται την έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τόπος. Αν, για παράδειγμα, αρχίσουν να νοσούν γιατροί και νοσηλευτές και μειωθεί ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου, πώς θα μπορέσει το Αχιλλοπούλειο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας; Αν, για παράδειγμα, επιβεβαιωθεί ύποπτο κρούσμα και τεθεί σε πολυήμερη καραντίνα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που ήρθε σε επαφή με τον ασθενή, πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα, αν δεν έχουν καλυφθεί κάποιες από τις υφιστάμενες ανάγκες;

Η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ έχει λάβει εδώ και μήνες πληθώρα επιστολών από τον τοπικό Σύλλογο Νοσοκομειακών Γιατρών με τεκμηριωμένες προτάσεις για μετακινήσεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων από συγκεκριμένες δομές υγείας της περιοχής. Ανταπόκριση δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα. Αντίθετα, «πάγωσαν» οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων και κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων το αίτημα για πρόσληψη παιδοχειρουργού. Το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και κατ’ επέκταση από το αρμόδιο υπουργείο σαν αποπαίδι του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό συνέβαινε πριν την επιδημία του κορονοϊού, αυτό συμβαίνει και τώρα, που οι συνθήκες είναι πρωτοφανείς. Οι εκπρόσωποι των γιατρών επισημαίνουν το πρόβλημα εδώ και μήνες. Οχι μόνο για να πετύχουν την επίλυσή του, αλλά και για να θέσουν άπαντες ενώπιον των ευθυνών τους στην πολύ πιθανή περίπτωση, που τεθεί εκτός ελέγχου η πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου