Αθώες παιδικές ψυχές

αθώες-παιδικές-ψυχές-206817

Το πρόσφατο περιστατικό με τα τρία αδερφάκια, που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου μετά από καταγγελίες για παραμέληση, αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, ως προς τη διαχείριση ανάλογων καταστάσεων. Μπορεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να προβλέπει σειρά από διαδικασίες, που πρέπει να τηρούνται μόλις καταγγελθεί ότι ανήλικα παιδιά εγκαταλείπονται μόνα στο σπίτι από τους γονείς τους, ωστόσο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές φιλοξενίας, έως ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη αν τα παιδιά θα επιστρέψουν στην επιμέλεια των γονιών τους.

Στο Νοσοκομείο μπορούν να γίνουν κάποιες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, καθώς επίσης και αντίστοιχες από παιδοψυχολόγους, προκειμένου να διαπιστωθεί η ψυχική τους υγεία. Οι εξετάσεις δεν μπορούν να διαρκέσουν πέρα από ένα 24ωρο. Εφόσον τα παιδιά διαπιστωθεί ότι χαίρουν άκρας υγείας, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν σε χώρο, όπου νοσηλεύονται άλλα παιδιά με προβλήματα υγείας και με αυξημένη την αστυνομική παρουσία έξω από τον δικό τους θάλαμο, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες με τα τρία αδερφάκια στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

Το κενό, σε ό,τι αφορά στις κατάλληλες κοινωνικές δομές, είναι συνολικό στη χώρα μας, όπως άλλωστε και το αντίστοιχο στην άσκηση ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής. Ζητήματα, που σε άλλες χώρες έχουν διευθετηθεί εδώ και χρόνια, στον τόπο μας αποτελούν «ψιλά γράμματα» για τους διοικούντες. Θύματα της κατάστασης είναι οι αθώες παιδικές ψυχές, που βρίσκονται σε δεινή θέση και προσπαθούν να αντιληφθούν γιατί δεν μπορούν να είναι μαζί με τους γονείς τους. Γιατί πρέπει να παραμένουν στον θάλαμο Νοσοκομείου, με τους αστυνομικούς να φυλάσσουν την είσοδο και οι επισκέψεις της μητέρας τους να γίνονται υπό επιτήρηση, όπως συμβαίνει με τους κρατούμενους των φυλακών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προκύπτει, ευτυχώς, πρόβλημα υγείας για τα τρία αδερφάκια. Το αντίθετο, μάλιστα. Είναι πολύ ζωηρά και με την αθωότητά τους δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούν γιατί βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη από το σπίτι τους στο Νοσοκομείο.

Οι εισαγγελικές αρχές, που επελήφθησαν της υπόθεσης, από την πρώτη στιγμή έχουν κινήσει τις διαδικασίες για την επιμέλεια των παιδιών, τα οποία αν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές δεν θα παρέμεναν στο Νοσοκομείο. Αν υπήρχε, για παράδειγμα, ξενώνας με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, τα τρία αδερφάκια θα περνούσαν τον χρόνο τους μακριά από τη μητέρα τους υπό καλύτερες συνθήκες και η μετάβασή τους στην πραγματικότητα, που θα διαμορφώσει η εισαγγελική αρχή, θα ήταν πιο ομαλή. Αντίθετα, το προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, με την κοινωνική υπηρεσία, η οποία επιλαμβάνεται ανάλογων περιστατικών, προσπαθούν τα τελευταία 24ωρα να διαχειριστούν λεπτή κατάσταση και πασχίζουν, ώστε να μην πληγωθούν τρεις αθώες παιδικές ψυχές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου