Πάρε κόσμε και… ψήφισε ανάλογα

πάρε-κόσμε-και-ψήφισε-ανάλογα-519553

Εστω και καθυστερημένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πακέτο φιλολαϊκών μέτρων, τα οποία θα στηρίξουν τους πολίτες. Κάποιοι εξ αυτών ίσως να αποφασίσουν για την ψήφο τους στις ερχόμενες ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, που θα ακολουθήσουν, με βάση το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων. Κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν με βάση το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση, που διέψευσε τις περισσότερες από τις προσδοκίες, τις οποίες η ίδια καλλιέργησε το 2015.

Κάποιοι ίσως επηρεαστούν από την εμμονή της κυβέρνησης να στηρίζει έναν συγκεκριμένο υπουργό, παρότι αυτός έχει υπερβεί πολλάκις τα πολιτικά και ηθικά εσκαμμένα. Κάποιοι από την ανεπάρκειά της να αποτρέψει και να διαχειριστεί τραγωδίες, όπως η εκατόμβη νεκρών στο Μάτι, ενώ κάποιοι άλλοι από τις στενές σχέσεις που διατηρεί με επιχειρηματίες, με τον επικεφαλής της να απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές, εν κρυπτώ, σε πολυτελή σκάφη εφοπλιστών.

Υπάρχουν βέβαια και οι ψηφοφόροι, που θα προσέλθουν στις κάλπες με σκοπό να μην «επανέλθει η δεξιά», όπως διακηρύττουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, καλλιεργώντας ένα επικοινωνιακά άσκοπο κλίμα φόβου. Με αυτά τα δεδομένα, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αποσκοπούν στην αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και στη βελτίωση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των ευρωεκλογών.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ λοιπόν τόσο για τον πρωθυπουργό, που προσπαθεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, όσο και για τους πολίτες, που μετά από μια εφιαλτική τετραετία φόρων, ακρίβειας και διάψευσης προσδοκιών έχουν τώρα την ευκαιρία να πάρουν κάποιες οικονομικές ανάσες. Η απόφαση για μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια θα στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα και συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Αρκεί να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να αποτρέψουν πιθανές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη, προτού νομοθετηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για τη χορήγηση 13ης σύνταξης, ίσως και μέσα στον Μάιο, οι δικαιούχοι που θα λάβουν το ποσό, το οποίο προβλέπεται με βάση το ύψος της σύνταξής τους, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των προχθεσινών εξαγγελιών, με τη στήριξη της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας να αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, ενόψει των αναμετρήσεων των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Τα 500 ευρώ, που θα δοθούν κατά μέσο όρο στους συνταξιούχους, είναι σταγόνα στον ωκεανό των φόρων και των περικοπών, που επέβαλε η κυβέρνηση.

Αν η νομοθέτηση της 13ης σύνταξης, έστω και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, είναι αρκετή για να αλλάξει το κλίμα, αν η μείωση στους συντελεστές του ΦΠΑ μπορεί να φέρει ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ και αν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2020 είναι ικανά ώστε να μετατρέψουν σε ντέρμπι δύο εκλογικές αναμετρήσεις με σχεδόν σίγουρο νικητή, μένει να φανούν σε 17 ημέρες…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου