Στον «αέρα» ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

στον-αέρα-ο-θεσμός-του-οικογενειακο-690979

Αντί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να γίνει ελκυστική η σύμβαση με τους ιδιώτες γιατρούς, άφησε τον χρόνο να περάσει

Δεν θα είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ο απλός πολίτης θα ταλαιπωρηθεί, επειδή κάποιος κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αποδίδει λόγω σημαντικών αστοχιών, όταν έρχεται η ώρα υλοποίησής του. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά, δηλαδή σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, μπορεί να σχεδιάστηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση, ωστόσο οι γιατροί που καλούνται να υλοποιήσουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό θα πρέπει να διαθέσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία για την εξέταση χιλιάδων ασφαλισμένων, με την αμοιβή τους από τον ΕΟΠΥΥ να μην καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα των ιατρείων τους.

Από τους πρώτους μήνες του 2018, που το Υπουργείο Υγείας έθεσε σε διαδικασία διαβούλευσης τον σχεδιασμό για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, προέκυψαν μεγάλες αντιδράσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους γιατρούς – ελεύθερους επαγγελματίες. Από την πρώτη στιγμή επισημάνθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές των 1.800 ευρώ δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν κίνητρο για έναν γιατρό, ώστε να διαθέσει το ιατρείο του για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως.

Η κυβέρνηση θέλησε να εφαρμόσει έναν σχεδιασμό που υλοποιείται με επιτυχία στη γειτονική Ιταλία, ωστόσο εκεί το οικονομικό σκέλος για τους συμβαλλόμενους γιατρούς είναι τελείως διαφορετικό. Οι αντίστοιχες απολαβές μπορεί να είναι διπλάσιες από αυτές που προβλέπει η επίμαχη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ.

Αντί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να γίνει ελκυστική η σύμβαση με τους ιδιώτες γιατρούς, άφησε τον χρόνο να περάσει και τώρα, που πλησιάζουμε στην εφαρμογή του σχεδιασμού για τους οικογενειακούς γιατρούς, επιχειρείται να καλλιεργηθεί κλίμα ανησυχίας και σύγχυσης στις τάξεις της κοινής γνώμης, μήπως ασκηθεί πίεση στους γιατρούς από τους ασφαλισμένους. Μήπως δηλαδή και λειτουργήσει η μέθοδος του κοινωνικού αυτοματισμού, προκειμένου να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός που από την αρχή είχε θεσμικές ατέλειες και δυσλειτουργίες.

Στα μέσα του καλοκαιρού, όταν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα ως προς το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών για τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, το αρμόδιο Υπουργείο δεν θορυβήθηκε ούτε από τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό γιατρών, οι οποίοι την υπέγραψαν τελικά, ούτε από τις οξείες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών εκπροσωπών του ιατρικού κόσμου, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ανάλογες αντιδράσεις εκφράζονται και τώρα που πλησιάζουμε στο χρονικό διάστημα έναρξης υλοποίησης του σχεδιασμού για τον οικογενειακό γιατρό. Εστω και την ύστατη ώρα υπάρχουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας δεν δείχνει διατιθέμενο να τις υλοποιήσει. Ετσι από τη νέα χρονιά δύο τινά μπορούν να συμβούν. Ή δεν θα εφαρμοστεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, όπως τουλάχιστον τον έχει φανταστεί η κυβέρνηση, ή οι αρμόδιοι θα εμμείνουν στις θέσεις τους και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της στενόμυαλης νοοτροπίας θα είναι οι ασφαλισμένοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου