Η μιζέρια της επιδοματικής πολιτικής

η-μιζέρια-της-επιδοματικής-πολιτικής-694673

Απόλυτα εναρμονισμένη με τις χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών είναι η κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου. Η τοπική αγορά είναι «παγωμένη», καθώς πολλοί καταναλωτές βρίσκονται εν αναμονή του κοινωνικού μερίσματος και του 13ου μισθού, προκειμένου να κάνουν κάποια ψώνια ενόψει των Χριστουγέννων. Ετσι μαζί με τους δικαιούχους του μερίσματος και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που θα λάβουν σε λίγες ημέρες τον 13ο μισθό, βρίσκονται εν αναμονή και οι καταστηματάρχες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι αναφορικά στα επίπεδα της αγοραστικής κίνησης που θα καταγράφουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Το 2018 είναι ίσως η χειρότερη χρονιά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και για την ιδιωτική οικονομία συνολικά. Στις συνέπειες από τις συνεχείς μειώσεις στους τζίρους των καταστημάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήρθαν να προστεθούν οι επιπτώσεις από την άγρια φορολόγηση και το δυσβάστακτο λειτουργικό κόστος των καταστημάτων. Οταν το ταμείο δεν γεμίζει είναι αδύνατο να καλυφτούν οι μηνιαίες ανελαστικές δαπάνες ενός καταστήματος. Οπως επίσης είναι αδύνατο ο ιδιοκτήτης του να πληρώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές του, που διαρκώς αυξάνονται.

Οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη αύξηση της φορολογίας φαίνονται και στην κατανάλωση, καθώς οι πολίτες, όντας οικονομικά εξουθενωμένοι από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αδυνατούν να κάνουν αγορές, πέραν των απολύτως απαραιτήτων. Σε ό,τι αφορά στο κοινωνικό μέρισμα και τον 13 μισθό, το μεγαλύτερο μέρος τους θα καταλήξει στην πληρωμή της δόσης Δεκεμβρίου του ΕΝΦΙΑ, στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς και στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Ο,τι περισσέψει θα καταλήξει στην εμπορική αγορά, που κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες προσδοκά την αναθέρμανσή της και όταν γίνεται ο απολογισμός προκύπτουν σχεδόν πάντα οι ίδιες θλιβερές διαπιστώσεις.

Οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία και τους πολίτες με φόρους, τόσο περιορίζεται η κατανάλωση και κατά συνέπεια ενισχύεται το αδιέξοδο για την επιχειρηματικότητα και βεβαίως για τους ίδιους τους καταναλωτές που είναι αναγκασμένοι να δώσουν προτεραιότητα στο γκισέ της Εφορίας και όχι στο ταμείο κάποιου εμπορικού καταστήματος. Το στρεβλό οικονομικό μοντέλο των επιδομάτων που εφαρμόζεται στη χώρα μας κρατά δέσμιες τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς. Παράλληλα, κρατά σε κατάσταση άτυπης ομηρίας τους πολίτες, που έχουν μάθει να ζουν με μερίσματα και επιδόματα.

Αν ωστόσο είχαν γίνει οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομία είχε τονωθεί από επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας η κατανάλωση θα είχε εκτοξευτεί και μαζί της θα είχαν ανασάνει οι άνθρωποι της αγοράς. Οταν όμως επικρατούν οι ιδεοληπτικές πολιτικές λογικές που θέλουν τον κόσμο να παραμένει δέσμιος των επιδομάτων, μήπως και αυτά εξαργυρωθούν μόλις έρθει η ώρα της κάλπης, είναι απολύτως φυσιολογικό να παραμένει στην εντατική το πιο δυναμικό κομμάτι της οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου