Γιώργος Λαμπράκης: Κοινωνικό σαράκι

γιώργος-λαμπράκης-κοινωνικό-σαράκι-832853

Τα τρομακτικά στοιχεία για τον αριθμό των συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας προκαλούν σοκ και επιβεβαιώνουν την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία έξι χρόνια. Τα τρία αλλεπάλληλα μνημόνια οδήγησαν σε απόλυτη φτωχοποίηση πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες, με τα παιδιά να είναι τα μεγαλύτερα θύματα. Και στην προκειμένη περίπτωση οι αριθμοί αποτυπώνουν μια πραγματική ανθρωπιστική τραγωδία η οποία θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια. Οι πολιτικές για την ανάσχεση αυτού του κοινωνικού Αρμαγεδδώνα απουσιάζουν και στη θέση τους εξακολουθούν και λαμβάνονται κι άλλα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτές οι πολιτικές επιλογές θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τις λεγόμενες ασθενείς ομάδες του πληθυσμού. Οι στρατιές των ανέργων θα αυξηθούν, οι ουρές των αναξιοπαθούντων που εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες και οι περιπτώσεις οικογενειών που αδυνατούν ακόμη και να επιβιώσουν θα πολλαπλασιαστούν.

Οι προτάσεις του φορέα που διενήργησε τη συγκεκριμένη έρευνα για τους 1,6 εκατομμύρια Ελληνες οι οποίοι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας περιλαμβάνουν επέκταση του επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων και καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την επικράτεια. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του επιδόματος ανεργίας η οικονομική κατάσταση της χώρας μάλλον δεν επιτρέπει την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης. Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπου αρχίζει σε λίγο η πιλοτική του εφαρμογή με περιοχές όπως ο Βόλος, όπου η φτώχεια και η εξαθλίωση καλπάζουν να εξαιρούνται από τον επίμαχο κυβερνητικό σχεδιασμό, θεωρείται απίθανο να υιοθετηθεί η πρόταση για επέκταση της χορήγησής του σε όλη τη χώρα, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε η κατάλληλη προεργασία, ούτε τα απαραίτητα κονδύλια.

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, συνεχίζεται η λήψη μέτρων τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι στρατιές των αναξιοπαθούντων που ζουν από τα κοινωνικά συσσίτια αναμένεται να αυξηθούν μόλις τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα νέα φορολογικά μέτρα και μειωθούν οι συντάξεις.

Σε συνδυασμό με το κύμα ακριβείας που έφερε στην αγορά η νέα αύξηση του ΦΠΑ οι αντοχές των νοικοκυριών θα εξανεμιστούν και στην επόμενη έρευνα για τα ποσοστά απόλυτης φτώχειας στην Ελλάδα οι επιστήμονες δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους. Οσο για τους κυβερνώντες, αυτοί ζουν στη δική τους πραγματικότητα και κοροϊδεύουν την κοινωνία με σενάρια επιστημονικής φαντασίας περί εξόδου της χώρας από την κρίση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου