Γιώργος Λαμπράκης: Στο προσκήνιο η υποστελέχωση

γιώργος-λαμπράκης-στο-προσκήνιο-η-υπο-838271

Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών με τον παρ’ ολίγον αποκλεισμό του νοσοκομείου Βόλου από την πρώτη φάση χρηματοδότησης έργων και παρεμβάσεων, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, έστρεψε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα εκρηκτικά προβλήματα υποστελέχωσης των κλινικών του «Αχιλλοπουλείου». Η κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης, στο πλαίσιο πανελλαδικής υγειονομικής δράσης για τη δραματική κατάσταση στον χώρο της δημόσιας υγείας έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό: να επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Η επικαιρότητα των τελευταίων 24ώρων καταγράφει πρωτόγνωρες καταστάσεις σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου το εξαντλημένο από τις εξοντωτικές βάρδιες νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να μην μπει λουκέτο σε κλινικές και άλλες ιατρικές μονάδες. Εκεί η πλήρης εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, λόγω των συνεχών περικοπών και της ακατανόητης προσπάθειας να εξοικονομηθούν πόροι ακόμη και από δομές μείζονος σημασίας για τον απλό πολίτη, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς.

Στο νοσοκομείο του Βόλου τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν αυτό το διάστημα τα 150, ενώ σε ό,τι αφορά στους νοσοκομειακούς γιατρούς η συντριπτική πλειοψηφία όσων υπηρετούν στο «Αχιλλοπούλειο» έχει το βαθμό του επιμελητή. Αυτό σημαίνει ότι οι αντοχές τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί καθώς βρίσκονται πλέον κοντά στη συνταξιοδότηση. Για τους νοσηλευτές τι να πούμε; Οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 100 και οι μόνιμες προσλήψεις δεν φαίνονται καν στο βάθος του ορίζοντα. Οι βάρδιες καλύπτονται μετά δυσκολίας και τα ρεπό με τις άδειες χορηγούνται με το σταγονόμετρο.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι και το νοσοκομείο του Βόλου καταφέρνει και στέκεται στα πόδια του χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του. Οι άνθρωποι αυτοί υπερβάλουν εαυτούς και καταφέρνουν καθημερινά να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κόσμου, ελπίζοντας ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις στον ευαίσθητο χώρο της υγείας θα γίνουν κάποια στιγμή πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθεί η πανυγειονομική κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης, όπου εκτός από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς θα πρέπει να δώσουν το παρών και οι απλοί πολίτες. Η δική τους παρουσία θα επηρεάσει την επιτυχία ή όχι της κινητοποίησης. Αλλωστε η μοίρα τους με τη μοίρα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου