Γιώργος Λαμπράκης: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

γιώργος-λαμπράκης-τώρα-αρχίζουν-τα-δύ-179114

Η κατήφεια, οι γκρίνιες και η απογοητευμένη που προκάλεσε το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου στις τάξεις της Ν.Δ., έδωσαν τη θέση τους στον ενθουσιασμό, την ικανοποίηση και την αισιοδοξία μετά την απόλυτη επιτυχία των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επόμενη μέρα της απερίγραπτης κατάστασης που δημιούργησε η αποτυχία τέλεσης εκλογών (όταν το κόμμα έφτασε πολύ κοντά στη διάλυση), μοιάζει πλέον μακρινό παρελθόν και άπαντες στη γαλάζια παράταξη δεν κρύβουν τις θετικές τους σκέψεις για το μέλλον μετά και την εντυπωσιακή ανταπόκριση των φίλων και των ψηφοφόρων της στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Μακρινό παρελθόν μοιάζουν επίσης οι πολεμικές κραυγές των υποψηφίων πρόεδρων που πόλωσαν το κλίμα με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και τις εκατέρωθεν επιθέσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της ατέλειωτης προεκλογικής περιόδου. Ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να εμπλέξουν στα ευφάνταστα σενάριά τους όσοι ήταν χαμένοι από χέρι και προσπαθούσαν να κρατηθούν στην επιφάνεια δημιουργώντας εντυπώσεις.

Η βούληση του εκλογικού σώματος ήταν ξεκάθαρη. Εστειλε στο σπίτι τους όσους έκρινε ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τη δεδομένη τουλάχιστον χρονική στιγμή, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος και στις πιθανότητες νικηφόρας πορείας του, όποτε και αν γίνουν βουλευτικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι που προσήλθαν κατά χιλιάδες στις κάλπες και συνωστίστηκαν Χριστουγεννιάτικα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δεν επηρεάστηκαν ούτε από τον ακραίο λαϊκισμό και τις υστερικές κραυγές που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα δεδομένα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, ούτε από τις φανφάρες και τις αοριστολογίες περί ανανέωσης και αλλαγής που ακούγονται τόσο γραφικές και ξεκομμένες από την πραγματικότητα. Οι φίλοι και τα μέλη της Ν.Δ. ψήφισαν την Κυριακή με γνώμονα αφενός την αναδιοργάνωση της παράταξης που μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουάριου θύμιζε παιδική χαρά και αφετέρου με σκοπό να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος, ότι πιστεύουν ακόμη στην πολιτική του ρητορική και τις προγραμματικές του δεσμεύσεις.

Η εμπειρία της κοινωνίας από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον τραυματική για τους περισσοτέρους Ελληνες που βλέπουν την καθημερινότητά τους να έχει χειροτερέψει σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι προοπτικές εξόδου από τα μνημονιακά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα δεν υφίστανται καν. Η απογοήτευση του εκλογικού σώματος, συνολικά, μετά τη διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη με στόχευση τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, κυρίευσε πολλούς από τους πολίτες που τόσο το Γενάρη του 2015, όσο και τον περασμένο Σεπτέμβριο ψήφισαν δύο φορές το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Αρκετοί εξ αυτών ήταν ψηφοφόροι της Ν.Δ. που προχθές έστρεψαν ξανά το βλέμμα τους προς το κόμμα της φιλελεύθερης παράταξης προσδοκώντας στην εκλογή ενός προέδρου ο οποίος θα την οδηγήσει ξανά στην εξουσία.

Το βάρος της ευθύνης για τους δύο «μονομάχους» της εκλογικής αναμέτρησης της 10ης Ιανουαρίου είναι πολύ βαρύ και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, έως ότου στηθούν ξανά κάλπες, οφείλουν να διαφυλάξουν πάση θυσία την ενότητα και τη θετική προοπτική που δημιούργησε για το κόμμα η ανέλπιστη ανταπόκριση των ψηφοφόρων στη διαδικασία της Κυριακής. Από τις επιλογές του Β. Μεϊμαράκη και του Κ. Μητσοτάκη θα εξαρτηθεί η επόμενη μέρα για το κόμμα και για τους πολίτες οι οποίοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο, χωρίς επικίνδυνους καιροσκόπους της πολιτικής και αδίστακτους μαθητευόμενους μάγους που άρχισαν ήδη να δημιουργούν το δικό τους κομματικό στρατό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου