Γιώργος Λαμπράκης: Πληγές πριν και μετά τις εκλογές

γιώργος-λαμπράκης-πληγές-πριν-και-μετ-183038

Ατέλειωτη φάνηκε στην κοινή γνώμη η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη προέδρου στη Ν.Δ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτός ο προεκλογικός μαραθώνιος των τεσσάρων περίπου μηνών ολοκληρώνεται αύριο με την εκλογική διαδικασία, που Θεού θέτοντος και τεχνολογίας επιτρεπούσης, θα ξεκινήσει, θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί ομαλά στις 7 το βράδυ της Κυριακής. Από το αποτέλεσμα της κάλπης θα εξαρτηθεί το μέλλον και η προοπτική της παράταξης που σήμερα εμφανίζεται πληγωμένη, απαξιωμένη και ανήμπορη να προσαρμοστεί στα πολιτικά δεδομένα της κυβερνητικής και κοινωνικής παντοκρατορίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προεκλογικά ώστε να κερδίσουν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποίησαν θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα, ο ένας κατά του άλλου, με αποτέλεσμα λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης η παράταξή τους να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Οι εκατέρωθεν βολές, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και η προσπάθεια να πληγεί ο «αντίπαλος» με κάθε τρόπο, κυριάρχησαν σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, η οποία κάποια στιγμή λίγο έλλειψε να μετατραπεί σε πραγματικό ξεκατίνιασμα ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη της δεξιάς παράταξης. Αυτή η εικόνα δεν θα σβήσει γρήγορα, ούτε οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα ξεχάσουν εύκολα τις κατηγορίες που ξεστόμισε ο ένας υποψήφιος κατά του άλλου.

Τα συντροφικά μαχαιρώματα άνοιξαν βαθιές πληγές στο σώμα της παράταξης. Αυτές οι πληγές δύσκολα θα κλείσουν (αν κλείσουν ποτέ) και αυτό θα εξαρτηθεί από το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα και τη διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τους άλλους τρεις υποψήφιους διεκδικητές της προεδρίας της Ν.Δ. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη δυναμική της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη και ο ίδιος επικρατήσει των αντιπάλων του με ξεκάθαρο τρόπο, τότε δύσκολα θα αμφισβητηθεί η νίκη του. Σε διαφορετική περίπτωση το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Και όλα αυτά εφόσον δεν υπάρξει δεύτερος γύρος. Αν όμως η Ν.Δ. οδηγηθεί για δεύτερη φορά στις κάλπες, προκειμένου οι δύο πρώτοι να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα καθώς η πόλωση μεταξύ των δύο στρατοπέδων θα κορυφωθεί, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, οι οποίοι θα μείνουν εκτός του δεύτερου γύρου των εκλογών θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις υπέρ του ενός ή του άλλου μονομάχου, έτσι ώστε να διασφαλίσουν και τον δικό τους το ρόλο στην επόμενη μέρα.

Ολα αυτά τα δεδομένα διαμορφώνουν ένα εντελώς αρνητικό περιβάλλον για το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο θα κληθεί να γιατρέψει τις πληγές του και να διασφαλίσει την ενότητά του, ενώ το πολιτικό σκηνικό θα παραμένει ρευστό και οι συσχετισμοί που ήδη διαμορφώνονται κάθε άλλο παρά θα παράσχουν στη Ν.Δ. το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο προσαρμογής. Η δυναμική που ακόμη διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει σιγά -σιγά να συρρικνώνεται, υπό την πίεση των μέτρων του τρίτου μνημονίου καθώς επίσης και υπό τον αυστηρό έλεγχο των δανειστών, που όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του παράλληλου προγράμματος έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πάρει ανάσα. Αργά ή γρήγορα λοιπόν το εκλογικό σώμα θα βρεθεί μπροστά σε νέες εθνικές κάλπες και τότε η παράταξη της Ν.Δ. είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Εκτός και αν ο αυριανός της πρόεδρος έχει αποφασίσει να μετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα διευκολύνει τα σχέδια των δανειστών για πλήρη διάλυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου