Γιώργος Λαμπράκης: Εθνική Ελλάδος σ’ ευχαριστούμε!

γιώργος-λαμπράκης-εθνική-ελλάδος-σ-391731

Μετά τους ξέφρενους πανηγυρισμούς για τον άθλο της εθνικής ομάδας μπάσκετ των έφηβων που τρέλανε την Ευρώπη και σήκωσε στους ουρανούς μαζί με το κύπελλο και όλη την Ελλάδα, ξημέρωσε χθες άλλη μια δύσκολη εβδομάδα στον τόπο μας. Η επιτυχία των τρομερών «μώρων» του Ηλία Παπαθεοδώρου αποτέλεσε ένα ανέλπιστα ευχάριστο διάλειμμα σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη καθημερινότητα που όσο περνά ο καιρός, θα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ο βομβαρδισμός των άσχημων ειδήσεων θα ξαναπάρει τη σκυτάλη και τα δελτία των ειδήσεων θα κατακλειστούν ξανά από ατελείωτες λίστες φορολογικών αποχρώσεων και προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία θα σβήσουν γρήγορα από τη μνήμη μας τα συναισθήματα υπερηφάνειας και ενθουσιασμού για το προχθεσινό επίτευγμα μιας χούφτας νέων αθλητών.

Στην πιο σκοτεινή στιγμή της επικαιρότητας, λόγω οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, ο θρίαμβος της εθνικής εφήβων απέναντι σε ομάδες – κολοσσούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες σε ότι αφορά στην προετοιμασία και την οργάνωση στις μικρές εθνικές ομάδες, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Έρχεται μάλιστα να μας υπενθυμίσει ότι η ψυχή του Έλληνα αθλητή, εν προκειμένω, δεν λυγίζει ούτε από την τρόικα, ούτε από την πολιτική Βαβέλ των ημερών, ούτε από το διαλυμένο κράτος, ούτε από την έλλειψη ελπίδας και προοπτικής σε έναν τόπο με τεράστιες δυνατότητες και ακόμη περισσότερες χαμένες ευκαιρίες.

Αυτά τα παιδιά παραμέρισαν τις δυσκολίες σε κρίσιμους τομείς, όπως η σωστή προετοιμασία για μια τόσο απαιτητική διοργάνωση, και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης με την αξία, την καρδιά και το πάθος τους. Στους ξέφρενους πανηγυρισμούς τους αποτυπώθηκε το άριστο κλίμα, το οποίο κατάφεραν να καλλιεργήσουν οι προπονητές τους, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία μιας πραγματικής ομάδας, χωρίς «αστέρια και βεντέτες» που ξέρει να κερδίζει, αλλά και να χάνει με την ίδια ομοιογένεια. Πατώντας γερά στο έδαφος, χωρίς υπερφίαλες δηλώσεις και υποσχέσεις, οι διεθνείς μας έδειξαν και μετά την ολοκλήρωση του άθλου τους, ότι έχουν την ωριμότητα να διαχειριστούν την επιτυχία τους, δίχως να πάρουν τα μυαλά τους αέρα. Το πιο σημαντικό είναι πως ενώ έχουν πλήρη συνείδηση της σημασίας της επιτυχίας τους, δεν χάνουν ούτε για μια στιγμή την προσήλωση από τον πραγματικό τους στόχο: Την καθιέρωσή τους σε επαγγελματικό επίπεδο και την καταξίωσή τους, τόσο στις ομάδες τους, όσο, βεβαίως, και στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Σε αυτή τους τη διαδρομή θα συναντήσουν περισσότερα εμπόδια και λιγότερους συμμάχους. Επειδή όμως έχουν υγιείς βάσεις και είναι προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, δεν έχουν τίποτα απολύτως να φοβηθούν. Το μόνο που πρέπει να τους κρατά σε επιφυλακή είναι η αντιμετώπισή τους από την επίσημη πολιτεία, που μπορεί λίγες ώρες μετά το θρίαμβό τους να έσπευσε να τους συγχαρεί για την επιτυχία τους, ωστόσο σε λίγο καιρό οι περισσότεροι από όσους τους αποθεώνουν τα τελευταία 24ωρα, είτε θα κάνουν πως δεν τους γνωρίζουν, είτε θα νομοθετήσουν εις βάρος και του αθλήματος, το οποίο έχει κάνει υπερήφανη τη χώρα μας όσο κανένα άλλο ομαδικό άθλημα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αθλητές της εθνικής εφήβων δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι όσα κατάφεραν τα χρωστούν, κυρίως, στις δικές τους προσπάθειες και στις προσπάθειες των προπονητών τους, που τους πίστεψαν και επένδυσαν στην ανέλιξή τους. Τα ίδια πρόσωπα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό τους και στους ίδιους ανθρώπους θα μπορούν να βασιστούν, ώστε να πετύχουν ακόμη πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα. Όσο μεγαλύτερη απόσταση κρατήσουν από την επίσημη πολιτεία, τόσο μικρότερη θα είναι η απογοήτευση που θα γνωρίσουν. Ο Βόλος τους ευχαριστεί για τις ανεπανάληπτες στιγμές εθνικής υπηρηφάνειας που χάρισαν σε μια πόλη, όπου οι ευχάριστες ειδήσεις αγνοούνται εδώ και χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου