ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το χορωδιακό τραγούδι στον Βόλο ~ Μαζικό καλλιτεχνικό ρεύμα

το-χορωδιακό-τραγούδι-στον-βόλο-μαζικ-114932

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΒΟΛΙΟΤΗΣ – ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ, [email protected]

Λέμε συχνά, απολαμβάνουμε συνήθως οι λάτρεις του παλιού και κλασικού την λαϊκή μουσική, τα στέκια και τους δουλευτές της, ανέκαθεν πληθωρικοί, ποιοτικά αξιόμαχοι στου Παγασητικού την πόλη. Μάλλον ξεχνάμε τα δυτικότροπα μελωδικά προϊόντα. Εν μέρει φυσιολογικό, αναμετρώντας την αξία και την επίδραση αμφότερων στον τοπικό πληθυσμό. Υπάρχει, όμως, το χορωδιακό τραγούδι, που λόγω πολύχρονης ανάπτυξης, ποιότητας και ταλέντου των φορέων του έχει ευρύτατη απήχηση στην κοινωνία. Ακόμα και την εποχή της φίρμας και των πλαστικών ειδώλων είναι σε διαρκή διάλογο, συνιστά όμορφο γεφύρι, χωνευτήρι δυτικότροπων καιλαϊκών μελωδιών με έξοχη δημιουργία.

Η «Βολιώτικη Χορωδία», Σεπτέμβριος του 1939,με τον Σωκράτη Διανέλλο.

Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα των βολιώτικων χορωδιών, μένεις εκστατικός από τον πλούτο τους. Από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα μαζικό καλλιτεχνικό ρεύμα, που αρδεύει την κοινωνική ζωή. Ζηλευτά δείγματα ερασιτεχνικής δημιουργίας, συλλογικής δράσης, φιλίας και κοινωνικής ευαισθησίας, επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και αισθητικής ανάτασης. Άνθρωποι του μόχθου στον λίγο ελεύθερο χρόνο κάνουν το κέφι τους, συλλειτουργούν με «όπλο» το μεράκι τους. Αυτή την σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα στον Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή φέρνουμε σε πρώτο πλάνο. Όχι στείρα νοσταλγικά και μουσειακά. Το χορωδιακό τραγούδι είναι ζωντανό, μαζικό, κεντρίζει και κερδίζει όλες τις γενιές, δεν είναι ελιτίστικο και προπαντός παραμένει πάμπλουτη κυψέλη δημιουργίας και διασκέδασης. Οι φωτογραφίες πριν το 1950 είναι από το αρχείο Κώστα Ζημέρη (Μουσείο της πόλης του Βόλου), οι άλλες προέρχονται από τις εικονιζόμενες χορωδίες.

«Η Χορωδία της Ένωσης Φιλομούσων Βόλου με μαέστρο τον Μιχάλη Ποτούπνι. Μεταξύ των χορωδών ο Σώτος Παναγόπουλος και ο Μίμης Μαχαιρίτσας!

Γόνιμο έδαφος, ζητείται συνέχεια…

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο πολιτισμός βρήκε στον Βόλο γόνιμο έδαφος. Από το 1890 άρχισαν να ιδρύονται διάφοροι πνευματικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι άλλοτε με μικρή και συχνά με πιο μεγάλη διάρκεια και δράση. Η ιστορική μας πόλη διαθέτει χορωδιακά σύνολα από τις αρχές του 20ού αιώνα. Η «Ένωση Φιλομούσων», η χορωδία Ελληνικού Ωδείου με τον Βασίλη Κόντη, η χορωδία και μαντολινάτα του Ορφανοτροφείου Βόλου με τον Αιγυπτιώτη Νίκο Καραγιαννόπουλο, η χορωδία Ματσάγγου, η «Βολιώτικη Χορωδία». Ας μιλήσουμε συνοπτικά για την μεταπολεμική χορωδιακή δράση.

Η Δημοτική Χορωδία με μαέστρο τον Γεώργιο Λίβα επί δημαρχίας Γ. Κοντοστάνου

Το 1950 ιδρύεται η Δημοτική Χορωδία Βόλου με πρώτο μαέστρο τον Γιώργο Λίβα και μετά τον Θανάσης Χατζηδημητρίου. Η μεγάλη άνοδος της χορωδίας ξεκινά μετά το 1975, αναλαμβάνει την διεύθυνση ο Γιάννης Καρκάλας εκτοξεύοντας την φήμη της με συναυλίες, συμμετοχές σε φεστιβάλ, συμπράξεις με ορχήστρες, γνωστούς συνθέτες και τραγουδιστές, κάνοντας δισκογραφία έχοντας βραβεύσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Η Χορωδία Αλμυρού συγκροτείται το 1986 με πρώτομαέστρο τον Ντίνο Πάντα.Το 1992 γίνεται έγινε Δημοτική με μαέστρο τον Βλάσση Μαστρογιάννη, σήμερα την διευθύνει η Μαριάννα Σαμαρτζή.

Η Παιδική Χορωδία της σχολής Έλλης Αδάμ με μαέστρο τον Ανδρέα Καρμπόνε

Η Δημοτική Χορωδία της Αγριάς, ιδρύεται το 1995 με πρώτο μαέστρο τον Βλάσση Μαστρογιάννης και τώρα την Μάρω Σταμοπούλου. Η Δημοτική Χορωδία της Νέας Αγχιάλου ιδρύθηκε το 1994, πρώτος μαέστρος ο υπογράφων και σήμερα η Μαριάννα Σαμαρτζή. Η Χορτωδία (όπως ονομάστηκε το χορωδιακό σύνολο μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Χόρτο, καλοκαίρι του 2012) απαρτίζεται από κατοίκους της περιοχής του Νοτίου Πηλίου. Ερασιτεχνική, με την ιδιαιτερότητα ότι τα μέλη της κατάγονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Τους χαρακτηρίζει η όρεξη και η αγάπη για το τραγούδι, η χαρά και το μοίρασμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με την στήριξη του Ιδρύματος Αγγελίνης Χατζηνίκου,του δραστήριου Αναπτυξιακού Συλλόγου Χόρτου, την ένθερμη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλοι των Καλντεριμιών, η χορωδία τελεί υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αδρασκέλα.

Η «Απολλώνειος Χορωδία» στην Κωνσταντινούπολη, συναυλία στην Ζωγράφειο Σχολή, 6 Μαΐου 2015

Η Απολλώνειος Ανδρική Χορωδία ιδρύθηκε το 1974 από τον Γιώργο Λίβα. Μετά το1985 εντάχθηκε στην Πνευματική Εστία του Δήμου Ν. Ιωνίας και σήμερα στον οργανισμό Δήμου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ). Απαρτίζεται από ερασιτέχνες, που ασκούν διάφορα επαγγέλματα και ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο με το τραγούδι. Πλην της συμμετοχής σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, έχει σημαντικές μουσικές εκδόσεις: «Αν παρήλθον» με 18 τραγούδια, «αναδρομικές ηχογραφήσεις», για τα 20 και 35 χρόνια της πορείας της. Μαέστροι: Κική Μόρφη, Βλάσσης Μαστρογιάννης, Γ. Βασιλείου, Γ. Καρκάλας, Γ. Διαμαντόπουλος. Η Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Αποτελεί τον 5ο και νεότερο πυλώνα του ομώνυμου φορέα για την διάδοση της παραδοσιακής μουσικής. Μαέστρος η Κορνηλία Φραγκογιάννη.

Η Χορωδία Νοτίου Πηλίου σε σύμπραξη με την Ελβετική χορωδία El Gre Chor, την παραμονή των Χριστουγέννων του 219, στο ακορντεόν ο Νίκος Παναγιώτου

Η Παιδική Χορωδία Μουσικής σχολής Έλλης Αδάμ, που δυστυχώς δεν έχει σήμερα δραστηριότητα με πρώτη μαέστρο την Κική Μόρφη, κατόπιν τον Ανδρέα Καρμπόνε. Βραβευμένη στο εξωτερικό, με συναυλίες στην Ελλάδα, εμφανίσεις στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και την δισκογραφία. Η Χορωδία των Εκπαιδευτικών συγκροτείται το 1978, με διάφορους μαέστρους. Να μιλήσουμε και για τις βραχύβιες χορωδίες, όπως της Σκιάθου, που δραστηριοποιείται την δεκαετία του 1990 με μαέστρους τον Ντίνο Πάντα και τον Στάθη Αρβανίτη, η Χορωδία της Λέσχης Τραπεζοϋπαλλήλων, ιδρύεται το 1981, η Γυναικεία Χορωδία Δήμου Ιωλκού, από το 1993 έως το 1995. Στην δεκαετία του 1990 ιδρύεται η Γυναικεία Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Ν. Ιωνίας, που διευθύνεται από τη Στάσα Τζάλλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου