ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σκέψεις για τις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής

σκέψεις-για-τις-εκλογές-ανάδειξης-νέο-290665

Του Δημήτρη Τσιμπανάκου

Μέλους ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής

Δημοτικού Συμβούλου Βόλου

Η Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία έχει βαριά ιστορική παρακαταθήκη: η κοινωνική ενσωμάτωση της δεκαετίας του 1980, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα δικαιώματα των γυναικών, το Α.Σ.Ε.Π., τα Κ.Ε.Π., η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφιση είναι μερικά από τα πολλά που σφράγισαν την μεταπολιτευτική περίοδο και ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ ως κορυφαία πολιτική δύναμη. Και φυσικά, η ανάληψη -όταν χρειάστηκε- πολιτικού κόστους στα δύσκολα που πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία, την ώρα που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έκαναν πλειστηριασμό ψεύτικης ελπίδας με τα προγράμματα των Ζαππείων και της Θεσσαλονίκης. Το δημογραφικό, το ασφαλιστικό είναι ζητήματα που ο νέος πρόεδρος της παράταξης θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως δομικά ζητήματα της διαγενεακής αλληλεγγύης και όχι μόνο ως δημοσιονομικά. Η πράσινη ανθρωποκεντρική ανάπτυξη αποτελεί πρόκληση, που θα επιτευχθεί με την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία θα έχει τον πολίτη στο επίκεντρο ως παραγωγό και όχι ως θεατή, ενώ αναμένεται σκληρή μάχη ώστε τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης και του νέου Ε.Σ.Π.Α. να φτάσουν παντού και όχι στους λίγους.

Οργάνωση από τα κάτω –Τα μέλη πρωταγωνιστές

Το κόμμα έχει ταλαιπωρηθεί κατά περιόδους από συγκεντρωτισμό εξουσίας και αδρανοποίηση των τοπικών οργανώσεων. Είναι πρόκληση για όλους μας να χτίσουμε από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ένα μεγάλο ανοιχτό σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Τι σημαίνει ανοιχτό κόμμα; Ανοιχτό κόμμα σημαίνει οργάνωση ‘από τα κάτω’ . Η σύσταση των οργανώσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τα κάτω και σε συνεργασία με τα κοινωνικά δίκτυα που θα δημιουργηθούν και τα επιμελητήρια θα δώσουν τη δυνατότητα στην παράταξη να ανοίξει τις πόρτες στην κοινωνία και θα κάνει τα μέλη πρωταγωνιστές και συνδιαμορφωτές του προγράμματος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Πρώτα, λοιπόν, από τα κάτω αυτοοργάνωση και συμμετοχή και στη συνέχεια, το συνέδριο που θα αξιοποιήσει όλη αυτή την προίκα, που θα την συνδέσει με τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος που θα μας οδηγήσει στις βουλευτικές εκλογές και θα είναι το βασικό εργαλείο της πολιτικής μας αντεπίθεσης.

Ενιαίο ιστορικό πολιτικό αφήγημα

Το ενιαίο ιστορικό πολιτικό αφήγημα είναι κορυφαίο ζήτημα στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία που η παράταξη θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αναποτελεσματικότητα του μικρού δικομματισμού και να ανακτήσει τη θέση που ιστορικά είχε στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο επικεφαλής μας θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το ΕΝΑ και ΕΝΙΑΟ ιστορικό πολιτικό αφήγημα της παράταξης, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Να μπορεί να αναπτύξει το σχέδιο για το αύριο, που από τη μία να έχει ως παρακαταθήκη τα επιτεύγματα όλων των ιστορικών περιόδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΚΙΝ.ΑΛ. και από την άλλη να μην χρειάζεται να απολογείται για επιλογές του παρελθόντος, αλλά να ζητάει από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να απολογηθούν για τα δικά τους πεπραγμένα.

Αντί επιλόγου

Η παράταξη χρειάζεται να ενώσει τις γενιές της και να απλώσει το χέρι στη σημερινή νεολαία και στις δυναμικές ηλικίες που μπορούν να φέρουν την αλλαγή τόσο στην παράταξη όσο και στη χώρα. Χρειάζεται ο νέος πρόεδρος να μπορεί να συγκινήσει και να εμπνεύσει ιδιαίτερα αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Τα παραδείγματα του Πορτογαλικού και του Ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος – των μεγαλύτερων αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη- που τόλμησαν επιλογές άφθαρτων προσώπων αλλά με εμπειρία και ικανότητες ακόμα και μη κοινοβουλευτικών, όπως οι Ακόστα και Σάντσεθ οδήγησαν όχι μόνο στην άνοδο των κομμάτων τους αλλά και στην ανάληψη της κυβέρνησης. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω πως την 5η του Δεκέμβρη, μεταξύ εξαιρετικών συντρόφων, η επιλογή που θα υπηρετήσει με συνέπεια την προοπτική μια αναγεννημένης μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, για πρόεδρος του Π.Α.Σ.Ο.Κ.- ΚΙΝ.ΑΛ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου