ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει την απειλή πολέμου

οταν-η-ελλάδα-αντιμετωπίζει-την-απειλ-357145

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Υπογράφηκε το τροποποιητικό πρωτόκολλο της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ειπώθηκε ότι: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από την Τουρκία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Όταν ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει κάτι τέτοιο δικαιολογείται απόλυτα και η συμφωνία με τη Γαλλία αλλά και με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το περιβόητο casus belli που αποφάσισε, εδώ και χρόνια το πανίσχυρο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και που παρά τις προσπάθειες διαλόγου με την Άγκυρα, οι Τούρκοι όχι μόνον δε το ακυρώνουν, αλλά πυκνώνουν τις προκλήσεις τους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ενισχύουν τα αποβατικά σκάφη τους απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Η νέα πενταετής συμφωνία με τους Αμερικανούς δίνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα) και αφήνει τη δυνατότητα και για ένταξη κάποιων νέων στην πάροδο του χρόνου

Η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι αριστοτεχνικά γραμμένη και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να αισθάνεται ανήσυχος. Αναβαθμίζεται σίγουρα ο ρόλος της Ελλάδος. Και είναι σίγουρο ότι ο μόνος που πραγματικά απειλεί την Ελλάδα είναι η Τουρκία.

Το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν προς τον κ. Δένδια ήταν ξεκάθαρο: Με την αμυντική συμφωνία, είπε, θα αυξήσουμε την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Εκ των πραγμάτων τα χρονικά περιθώρια είναι σχετικά στενά, καθώς η ισχύς της τρέχουσας συμφωνίας λήγει στις 6 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία ακόμη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία συνιστά μία ουσιαστική πρακτική και ποιοτική αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αποτυπώνονται πράγματα με τόσο μεγάλη σαφήνεια που ενισχύουν στον απόλυτο βαθμό το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας, σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι μια Συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει την αμοιβαιότητα στη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας στην περιοχή, ακόμη και στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης, που μπορεί να δεχτεί η χώρα στην Επικράτειά της. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποτυπώνεται σ’ ένα κείμενο και αποτελεί την ουσιαστική απάντηση, στο casus belli, που έχει διατυπώσει απέναντι στη χώρα μας η Τουρκία. Γίνεται σαφής αναφορά στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό, ευθέως παραπέμπει στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η παρουσία των Η.Π.Α. σε καίρια για την Ελλάδα σημεία, οπως προαναφέραμε χωρίς ν’ αποκλείεται από τη Συμφωνία και η δυνατότητα επέκτασής της και σε νησιά του Αιγαίο.

Πάντως, σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Αυστραλίας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχει αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων των ενδιαφερόντων των Η.Π.Α., από την Ευρώπη στον Ειρηνικό και την ίδια στιγμή επιλέγουν την Ελλάδα, για ν’ αναβαθμίσουν τη σχέση τους με μία ευρωπαϊκή χώρα. Ουσιαστικά αυτή η συμφωνία είναι η απόρριψη της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Αυτή η συμφωνία έχει ξεκινήσει από το 1990 με διάφορες διακυμάνσεις.

Τώρα τι συμβαίνει στην Τουρκία μετά τη συμφωνία; Φανερή ενόχληση. Προσβλητικά και προκλητικά τα δημοσιεύματα της τουρκικής πλευράς, αλλά μας έχουν συνηθίσει σε κάτι τέτοιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου