ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μερικές αγγλικές λέξεις, που συνήθως παρερμηνεύονται, αλλά και κακοχρησιμοποιούνται ως συνώνυμα  

μερικές-αγγλικές-λέξεις-που-συνήθως-π-370825

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής

Β.Α., KατόχουMastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Ας αρχίσουμε με το date and dating που σημαίνει ερωτικό ραντεβού μεταξύ δύο ανθρώπων ασχέτως ηλικίας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με τα ερωτικά ραντεβού των νεαρών κοριτσιών στην Η.Π.Α. αρχίζοντας από τα 14χρονα κοριτσόπουλα.

Ας μου επιτραπεί εδώ η αναφορά μου σε μία προσωπική εμπειρία ως νεαρός πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ταυτόχρονα βοηθός σερβιτόρου σε ένα πολυτελές εστιατόριο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Σε ένα από αυτά τα εστιατόρια που εργαζόμουν συνέβαινε να εργάζονται και αρκετές σερβιτόρες και εγώ ως βοηθός αυτών έτυχα να γνωριστώ με μία μαμά, η οποία είχε μία 16χρονη κόρη και σε κάποια στιγμή με πρότεινε να επισκεφθώ το σπίτι της και να γνωρίσω τη 16χρονη. Αφού συνήλθα από την ευχάριστη έκπληξη, διστακτικά δέχθηκα την πρόταση και σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα επισκέφθηκα τη μαμά και γνώρισα και την κόρη εκ του πλησίον. Λίγα λεπτά αργότερα μετά την άφιξή μου στο σπίτι της οικοδέσποινας, η μαμά μας εγκατέλειψε και μας ευχήθηκε «καλή διασκέδαση», αυτό δεν εσήμαινε ό,τι μερικοί αναγνώστες μπορεί να νομίζουν. Αφού ήπιαμε μία coca-cola, ακούγοντας λίγη μουσική και κοιτάζοντας αρκετές φωτογραφίες αλλά και απαντώντας στις ερωτήσεις της νεαράς πως ήταν η ζωή στην Ελλάδα αλλά και πως τα πήγαινα με τις σπουδές μου, σε κάποια στιγμή επέστρεψα στο σπίτι μου προσπαθώντας να συνέλθω από την ευχάριστη γνωριμία και εμπειρία.

Ανέφερα τη συγκεκριμένη ιστοριούλα, story, για να περιγράψω πως μυούνται οι νεαρές Αμερικανίδες στα πρώτα τους ερωτικά ραντεβού. Ο νεαρός που θα προτείνει στη νεαρά να συναντηθούν οι δυο τους, μετά το group dating, δηλαδή μετά τη γνωριμία που προέκυψε μέσω παρέας, ο νεαρός θα πάει στο σπίτι της κοπέλας, θα γνωρίσει τους γονείς της και εκείνοι τον νεαρό και σε συγκεκριμένη ώρα θα επιστρέψει ο νέος και η νέα στο σπίτι της νεαράς συνοδεύοντάς τη.

Αυτού του είδους τα dates-ραντεβού για την ελληνική κοινωνία 2021-21 δυστυχώς είναι άγνωστα!

Τα πάμπολλα πλεονεκτήματα αυτής της εθιμοτυπικής διαδικασίας όλοι μας μπορούμε να τα φανταστούμε, αλλά εκείνο που όλοι μας γνωρίζουμε είναι οι συνέπειες των κρυφών ραντεβού με αγνώστους, πάσης ηλικίας, αγνώστων στοιχείων και σε πολλές περιπτώσεις με τραγικές συνέπειες.

Στην ελληνική κοινωνία υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς μαθαίνουν για τις σχέσεις των κοριτσιών με άντρες ή αγόρια ακόμα και όταν προκύπτουν εγκυμοσύνες!

Τα μαθήματα της σεξουαλικής εκπαίδευσης θα έπρεπε να περιλαμβάνουν και dating ως ένα σοβαρό κεφάλαιο, διότι πολλά δεινά έχουν τη ρίζα τους στα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα.

Η σεμνοτυφία των νεοελλήνων, το τι θα πει η κοινωνία και κυρίως η γειτονιά απασχολεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα ζευγάρι εφήβων στην Αμερική δεν μπορεί να πάει και να καταναλώσει αλκοόλ σε ένα μπαρ, διότι εάν ο ιδιοκτήτης του μπαρ συλληφθεί θα χάσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματός του δια παντός και το πρόστιμο θα είναι αρκετά τσουχτερό.

Το τι συμβαίνει στα ελληνικά μπαρ, πολλοί αναγνώστες θα το γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον γράφοντα, ο οποίος συμβαίνει να μην είναι καν θαμώνας ξενυχτάδικων. (Τώρα κάπου -κάπου κανένα τσιπουράδικο με καλή παρέα, επιτρέπεται).

Επιστρέφουμε στα αμερικάνικα dating εφήβων. Ένας έφηβος ή ενήλικας που θα επισκεφθεί το σπίτι της κοπέλας και θα γνωρίσει τους δικούς της, δύσκολα θα σκεφτεί να την κακοποιήσει ή να της φερθεί απολίτιστα. Καθώς φαίνεται και οι Έλληνες γονείς θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν προς όφελος και προστασία των ιδίων των παιδιών τους. Στην Ελλάδα οι γονείς γνωρίζουν τους επίδοξους γαμπρούς όταν οι γαμπροί περάσουν το κατώφλι του σπιτιού και ζητήσουν το χέρι τους. Φυσικά τότε είναι πολύ αργά.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν πριν από μερικά χρόνια ένας συγχωριανός μου και αδελφικός μου φίλος και δικηγόρος στο επάγγελμα, με κάλεσε στο γάμο της κόρης του, ενώ δεν είχε προηγηθεί αρραβώνας και μακρόχρονη γνωριμία και εγώ ο αφελής ρώτησα το φίλο μου «Ρε συ, μήπως η νύφη είναι και ολίγον έγκυος;». Η απάντηση του φίλου μου ήταν αυθόρμητη, άμεση, πηγαία, ηχηρή και μονολεκτική «Πολύ». Η τότε μέλλουσα νύφη ήταν και ολίγον μηνών έγκυος, καθώς πληροφορήθηκα αργότερα, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Το ζευγάρι είναι πανευτυχισμένο και χάρισαν και στον αδελφικό μου φίλο δύο χαριτωμένα εγγονάκια.

Ας κλείσουμε το κείμενο με τις σωστές εξηγήσεις των άλλων λέξεων που αναφέρονται στην αρχή του κειμένου.

Appointment. Χρησιμοποιείται όταν έχουμε ραντεβού με το γιατρό, το δικηγόρο, το δάσκαλο, κλπ.

Το meeting σημαίνει συνάντηση, αλλά σημαίνει και σύσκεψη. Συχνά ακούγεται να λένε ότι το αφεντικό βρίσκεται σε σύσκεψη όχι σε meeting, καθώς λέγεται.

Business meeting. Αυτό είναι το επαγγελματικό ραντεβού αποκλειστικά.

Όσο για το conference, επίσης σημαίνει συνάντηση ή σύσκεψη. Περισσότερο σύσκεψη, παρά απλή συνάντηση.

Ο όρος convention σημαίνει συνέδριο και συνήθως είναι μεταξύ πολλών ανθρώπων. Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ή ΠΑΣΟΚ θα λάβει χώρα τότε…

Αγαπητοί μου αναγνώστες, βλέπετε για το «δικό μας» ραντεβού, το οποίο δανειστήκαμε από τους Γάλλους, πόσες άλλες λέξεις έχουν οι Αγγλοσάξονες. Και άλλο πράγμα είναι να έχω ραντεβού με την ερωμένη, άλλο να έχω ραντεβού με τη μαμά, άλλο με το γιατρό και φυσικά άλλο με τον επιχειρηματία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου