ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού (Μέρος Α)

οι-κυρίαρχοι-του-πολιτικού-παιχνιδιο-355995

Του Παύλου Μαρκάκη, πρ. Βουλευτή Μαγνησίας

Πέρασαν μόνο λίγοι μήνες από τις τελευταίες τετραπλές εκλογέςκαι το διάστημα του καλοκαιριού μάς έδωσε τον χρόνο να μπορούμε σήμερα να σκεφτούμε πιο ήρεμα.

Μπορούμε να κάνουμε ασφαλώς μία πιο ψύχραιμη αποτύπωση της εικόνας του πολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί και με βάση αυτή να δοκιμάσουμε την πρόβλεψη της επομένης τετραετίας.

Για να κάνουμε πλήρη ανάλυση πρέπει κατ’ αρχάς να δούμε τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια, όπου ο κ. Αγοραστός πήρε άνετα μια καθαρή νίκη και μάλιστα πιο καθαρή με τον ίδιο αντίπαλο (τον κ. Τσιλιμίγκα) από την προηγουμένη φορά. Η εύκολη εξήγηση είναι η απουσία αντιπολιτευτικού λογού ή κριτικής εκ μέρους του κ. Τσιλιμίγκα σε όλη την τετραετία αλλά και η χαλαρή προεκλογική εκστρατεία ως επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας».

Η πολιτική όμως εξήγηση είναι το θαμπό μήνυμα που εξέπεμψε ο συνδυασμός του γιατρού, αφού ενσωμάτωσε ετερόκλητα πολιτικά στοιχεία δηλαδή μια σύμπραξη ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ. Μια σύμπραξη που αποτελεί και σήμερα εφιάλτη για πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα έδειξε μια πολιτική γύμνια ενός ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να δείχνει επικοινωνιακά τουλάχιστον ότι έχει πολιτική δύναμη.

Αλλά εύκολα ένας απλός ψηφοφόρος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να είσαι ο πολιτικά ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ όταν κρύβεσαι πίσω από τον πολιτικό φορέα που μάλιστα προσδοκά νατον απορροφήσει; Ακόμη και ο δυσαρεστημένος με τον κ. Αγοραστό ψηφοφόρος δεν ήταν διατεθειμένος να ψηφίσει «Τσιλιμίγκα» για να πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ!!

Ετσι ο Κώστας Αγοραστός είναι ο πρώτος πολιτικά κυρίαρχος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και μάλιστα πάλι χωρίς αντιπολίτευση και ας ελπίσουμε ότι θα διαχειριστεί την πολίτικη του κυριαρχία του χωρίς αλαζονικές τάσεις και ας φροντίσει να είναι αποτελεσματικός ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες που του υποδεικνύουν παρωχημένοι επαγγελματικοί συνεργάτες του.

Στον Δήμο Βόλου την αντίστοιχη θέση έχει καταλάβει ο Αχιλλέας Μπέος. Κέρδισε κι αυτός πιο εύκολα από ό,τι την προηγούμενη τετραετία όχι μόνο γιατί είχε πιο αδύναμους αντιπάλους, αλλά γιατί κατάφερε να απαλλαγεί από τους χαρακτηρισμούς που του απέδιδαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Στον Βόλο τα πολιτικά κόμματα είχαν όλα θεωρητικά εκπροσώπους και ανεξάρτητα αν αυτοί ήταν ισχυρές προσωπικότητες με αντίστοιχα προσόντα, δεν έδειξαν στην προεκλογική εκστρατεία το πρόγραμμά τους αλλά εξαντλήθηκαν μόνο σε μια ανούσια κριτική επι όλων των ενεργειών του Αχιλλέα Μπέου ακόμη κι όταν οφθαλμοφανώς αυτός είχε δίκαιο.

Η ταραχή τους επιδεινώθηκε όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Λούλη, που η συμμετοχή του είναι αλήθεια μας εξέπληξε όλους, αλλά έδωσε στην ουσία ηθικό πλεονέκτημα στον συνδυασμό του κ. Μπέου και τον αέρα της επικράτησης από την πρώτη Κυριακή.

Η Νάνσυ Καπούλα πάλεψε για να πάρει το χρίσμα της Ν.Δ., αλλά στη ουσία δεν το κατάφερε, ούτε μπόρεσε να πείσει ότι εξέφραζε την ολότητα των ψηφοφόρων της. Εκτός από τους προβληματισμούς που δημιουργούσε η πολιτική οικογενειακή δραστηριότητα ήρθε και η χαριστική βολή με τις υποψηφιότητες Κοπάνα και Λούλη. Η πορεία της στο Δ.Σ. θα δείξει αν έχει ικανότητες για συνέχεια, ανεξάρτητα από τις απώλειες που έχει ως παράταξη.

Ο Ιάσων Αποστολάκης πήρε στην πλάτη του όλες τις αμαρτίες ενός ανίκανου ΣΥΡΙΖΑ και μαζί τα τοπικά θέματα όπως π.χ. της Ταξιαρχίας και των ποδοσφαιρικών ομάδων. Το λάθος του ήταν ότι ήθελε για όλα αυτά να πείσει τους Βολιώτες ότι φταίει ο Αχιλλέας Μπέος!!

Αμα δεν αφήσει αυτή την νοοτροπία και εξακολουθήσει να υποστηρίζει εμμονικές επιλογές τύπου Καραμπατζάκη ακόμη και η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει αυτός δεν θα έχει πολιτική συνέχεια.

Ο Απόστολος Παπαδούλης βρέθηκε με λάθος υποστήριξη σε λάθος στιγμή για τον Βόλο. Μπορούσε να έχει καλύτερη πολιτική τύχη αν δεν τον υπονόμευε το ντόπιο πολιτικό κατεστημένο που αρνείται να καταλάβει ακόμη ότι δεν έχει καμιά δυναμική. Τώρα είναι έμπειρος για να πάρει σωστές θέσεις και να κάνει σωστές προτάσεις.

Ο κυρίαρχος πολιτικά Αχιλλέας Μπέος έχει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει την δυναμική του και επί των ημερών του ο Βόλος να δημιουργήσει όχι μόνο τις υποδομές που του λείπουν αλλά να εξασφαλίσει και τις αναπτυξιακές επενδύσεις που θα τον καθιερώσουν σαν μοναδική τουριστική πόλη με αποκλειστικές δράσεις.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχει η δικαιολογημένη πικρία που υπήρχε με τους κυβερνητικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφεραν αδικώντας την πόλη του Βόλου να κάνουν κυρίαρχο τον δήμαρχό της.

Η συνέχεια στο επόμενο…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου