ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Βιώσιμη πόλη για όλους τους κατοίκους

βιώσιμη-πόλη-για-όλους-τους-κατοίκους-515485

Του Δημήτρη Κουτσού, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό «Βόλος – Εξυπνη Πόλη» με υποψήφια δήμαρχο τη Νάνσυ Καπούλα

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη πόλη ως ανάγκη να παρέχεται μια αναβαθμισμένη καθημερινότητα στους κατοίκους, ώστε να νιώθουν ικανοποιημένοι ψυχικά και πνευματικά από τη διαβίωσή τους σε έναν αστικό χώρο. Στη βιώσιμη πόλη περιλαμβάνονται όλα όσα ορίζουν την καθημερινότητά μας, την κίνησή μας και την ψυχαγωγία μας μέσα στην πόλη, δηλαδή την ποιότητα ζωής μας. Είναι το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το κυκλοφοριακό, το πάρκινγκ, η ελεύθερη κίνηση πεζών και αναπήρων στα πεζοδρόμια, η αισθητική των κτηρίων, το πράσινο, τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, η μέριμνα για τα αδέσποτα και πολλά άλλα.

Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνουμε με θλίψη τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι πως η ποιότητα ζωής στον Δήμο Βόλου έχει δραματικά υποβαθμιστεί. Η ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι πολύ μεγάλη για το γεγονός ότι μείζονα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες ανάγκες και όπως επιτρέπουν τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την πόλη. Ειδικά στις ώρες αιχμής οι κεντρικοί δρόμοι, όπως Ιάσονος, Δημητριάδος, Καρτάλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και άλλοι, όπως λεωφόρος Ειρήνης, Αναπαύσεως, παρουσιάζουν πολύ συχνά μποτιλιαρίσματα, ενώ τα διπλοπαρκαρίσματα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη διέλευση των οχημάτων.

Πολλά πάρκα και πνεύμονες πρασίνου είναι εγκαταλειμμένοι, γεμάτοι χόρτα, παγκάκια διαλυμένα, πλακάκια και φρεάτια σπασμένα, που εγκυμονούν κινδύνους. Εχουν αφεθεί στην τύχη τους και στο έλεος των «βανδάλων». Το πολεοδομικό συγκρότημα διαθέτει μόνο διακοσμητικό πράσινο στη «βιτρίνα» του. Εχει μελετηθεί τα τελευταία χρόνια το θέμα συνολικά, ώστε να προκύψει ένας σύγχρονος λειτουργικός σχεδιασμός, που να ικανοποιεί πραγματικά τις ανάγκες αναψυχής των συμπολιτών μας; Στον τομέα αυτό η συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορεί να αποβεί πολύτιμη.

Πολλά δημόσια κτίρια είναι μουντζουρωμένα με συνθήματα και μνημεία έχουν βεβηλωθεί από αγνώστους. Η εικόνα και η αισθητική του αστικού χώρου δεν είναι η πρέπουσα και όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε από τη δημοτική αρχή μια σοβαρή και ουσιαστική κινητοποίηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Τα πεζοδρόμια αποτελούν μια ακόμη μεγάλη πληγή και παγίδα. Ξεκολλημένα και σπασμένα πλακάκια, λακκούβες και χόρτα κάνουν τη διέλευση δύσκολη, ακόμη και επικίνδυνη. Παρκαρισμένα δίκυκλα, Ι.Χ. και άλλα αντικείμενα την καθιστούν συχνά αδύνατη. Κανένα σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί από τη σημερινή δημοτική αρχή, ώστε να διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια, όπου χρειάζεται, να καθαρίζονται συστηματικά, να βελτιωθεί το δάπεδό τους, να κατασκευαστούν ράμπες και να διασφαλιστεί η ελεύθερη διέλευση για τα άτομα με αναπηρία, τους γονείς με το παιδικό καροτσάκι, τους ηλικιωμένους.

Πολύ σημαντικόείναι το ζήτημα με τις παιδικές χαρές, οι οποίες είναι πολύ λίγες για τις ανάγκες του συγκροτήματος. Εχουμε πάρκα και παιδικές χαρές όπως διαμορφώθηκαν πριν δεκαετίες, ενώ οι ανάγκες έχουν αλλάξει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια. Και πάλι το βάρος έχει πέσει στη «βιτρίνα», ενώ οι συνοικιακές παιδικές χαρές έχουν «ξηλωθεί». Ακόμη πιο σοβαρό είναι πως δεν υπάρχει καν σχεδιασμός για το πού θα μπορούσε να δημιουργηθούν νέοι χώροι αναψυχής για τα παιδιά.

Οι Βολιώτες συνεχίζουν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό και να ξοδεύουν εκεί τα χρήματά τους. Καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν υπήρξε για το μείζον αυτό θέμα από τη δημοτική αρχή, ενώ αδιαφορία επιδείχθηκε και για το άλλο μείζον ζήτημα για την υγεία των Βολιωτών, αυτό της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Και μόνο το γεγονός ότι δεν συμμετείχε ο Δήμος στις μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων Βολιωτών κατά της καύσης σκουπιδιών δείχνει το πόσο ψηλά στην ατζέντα του βάζει το συγκεκριμένο θέμα.

Οσο για τα αδέσποτα, πολλές εξαγγελίες είχαμε ακούσει προεκλογικά, από τις οποίες τίποτα δεν πραγματοποιήθηκε, εκτός από κάποιες θεαματικές καταδρομικές επιχειρήσεις. Τα ζώα είτε συγκεντρώνονται για κάποιο διάστημα σε καταφύγια – κολαστήρια της ντροπής είτε περιφέρονται σε άθλια κατάσταση σε αγέλες, τρομάζοντας τους περαστικούς και υποφέροντας και τα ίδια. Καμία καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών, καμία ουσιαστική μέριμνα και στο τομέα αυτό.

Από τα προαναφερθέντα συνάγεται εύκολα το συμπέρασμα πως ο Βόλος έχει πολύ δρόμο να διανύσει, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και λειτουργική πόλη, ώστε οι δημότες του μικροί και μεγάλοι να μπορούν να νιώθουν ευχαριστημένοι.

Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, λόγω της θάλασσας και του βουνού, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός της πόλης για την επόμενη 20ετία που μόνο η παράταξη «Βόλος – Εξυπνη Πόλη» και η επικεφαλής κ. Νάνσυ Καπούλα μπορούν να προσφέρουν με τη γνώση, την εμπειρία και την αγάπη τους για τον τόπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου