ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Περιφέρεια Θεσσαλίας και εναλλακτικός τουρισμός

περιφέρεια-θεσσαλίας-και-εναλλακτικ-549906

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη, BEngMScAMIEEMILT Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων, Μέλους ΕΚΠΟΛ Θεσσαλίας

Η ελληνική θάλασσα αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα από τα σημαντικότερα στοιχείατης ταυτότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Συχνά αποτελεί και τον κύριο λόγο επιλογής της Ελλάδας ως προορισμού διακοπών από πολλούς της χώρας μας. Στη δύσκολη περίοδο που περνά η οικονομία της χώρας μας, η προοπτική αξιοποίησης του θαλάσσιου πλούτου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για θετική δράσηκαι αφορμή για επανατοποθέτηση της εικόνας της χώρας μας διεθνώς. Η περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί στην πολιτιστική διαφοροποίηση και σε μία αειφόρο και ισορροπημένη στρατηγική η οποία θα στηρίζεται στην καινοτομία, στην πολυαπασχόληση και στην κοινωνική συναίνεση.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Ο Τουρισμός έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστικό τομέα της Εθνικής Οικονομίας με συμβολή σε όλα τα βασικά μεγέθη της, από την εισροή συναλλάγματος μέχρι την απασχόληση και με μερίδιο στο ΑΕΠ. Ο ελληνικός τουρισμός στηρίζεται στην ανάδειξη του πλούτου της χώρας της πολιτιστικής της κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος. Τα πολιτιστικά μνημεία του πολιτισμού που άνθισε στον τόπο μας επί αιώνες και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του φυσικού περιβάλλοντος ,αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες που αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Τέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, πρόκειται να μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία θα μπορούν να ξεναγούνται οι καταδυόμενοι ενώ παράλληλα μέσω καινοτόμας τεχνολογίας με την οποία θα εξοπλιστούν τα Κέντρα Ενημέρωσης που θα δημιουργηθούν θα μπορούν να ξεναγηθούν όλοι οι πολίτες. Η λειτουργία των πρώτων υποβρύχιων μουσείων δύναται να συντελέσειαποφασιστικά στη δημιουργία παγκόσμιου ανταγωνιστικού προϊόντος.

Η παγκόσμια αγορά τουρισμού ζητά καταδυτικό τουρισμό και εμείς όλοι καλούμαστε να δώσουμε κάτι μοναδικό που υπάρχει στη χώρα μας. Οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια μελετούνται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του παραπάνω ευρωπαϊκού έργου, το οποίο υλοποιούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συντονίστρια με άλλους 13 φορείς τεσσάρων χωρών της Μεσογείου. Το έργο BLUEMED στοχεύει να υποστηρίξει και να προωθήσει την βιώσιμη και υπεύθυνη τουριστική ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου. Η Στενή Βάλα Αλοννήσου και η Αμαλιάπολη του Δήμου Αλμυρού είναι οι πιλοτικές περιοχές του προγράμματος στην Ελλάδα στις οποίες θα δημιουργηθούν Κέντρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (KACs) των Υποβρύχιων Μουσείων. Οι άλλες πιλοτικές περιοχές του προγράμματος είναι οι περιοχές Capo Rizutto και Baia (Ιταλία) και Cavtat (Κροατία)

Η Ελλάδα χρειάζεται να διαφοροποιηθεί σε πολλούς τομείς για να μπορέσει να ανταγωνιστεί άλλες χώρες που αποτελούν «φθηνότερους» προορισμούς. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση στον τουριστικό τομέα θα αυξήσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας τόσο σε επισκεψιμότητα όσο και σε οικονομικά οφέλη. Τέτοιες διαφοροποιήσεις χρειάζεται η χώρα σε όλους τους κλάδους για να βγούμε από το οικονομικό τέλμα και να ηγηθούμε σε τομείς όπου παραδοσιακά είμαστε ισχυροί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου