ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το μήνυμα του λαού στις αυτοδιοικητικές εκλογές

το-μήνυμα-του-λαού-στις-αυτοδιοικητικ-549942

Της Ελένης Γιαννούκου, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική», [email protected]

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 26ης Μαΐου έχει ήδη ξεκινήσει. Πριν αναφερθώ στο ηχηρό μήνυμα που πρόκειται να στείλει ο λαός του Βόλου, ας μου επιτραπεί μια σημαντική αναδρομή στη χρησιμότητα και στο νόημα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα.

Η καθιέρωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια κολοσσιαία πολιτειακή μεταβολή στη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία και είναι έντονα συνυφασμένη με την πορεία εξέλιξης του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος, λόγω της άμεσης λαϊκής νομιμοποίησης και της εγγύτητας με τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Στην Ελλάδα, η περιφερειοποίηση και η ενδυνάμωση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξασθένησαν τον παραδοσιακό τρόπο συγκεντρωτικής διακυβέρνησης του ελληνικού κράτους, με το νόμο «Καλλικράτη» να δίνει ένα πρωτόγνωρο πλήθος αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς τις περιφέρειες και τους δήμους, χωρίς όμως να διασφαλίζει και την απαιτούμενη χρηματοδότησή τους.

Στις νέες αρμοδιότητες περιλαμβάνονται ο αναπτυξιακός προγραμματισμός στο ευρύ πεδίο της περιφέρειας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο συντονισμός και έλεγχος των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και η κατασκευή οδικών, λιμενικών κ.λπ. έργων. Στους δήμους ανατίθενται επιπρόσθετες αρμοδιότητες, κοινωνικής πρόνοιας, δημόσιας υγιεινής, στον τομέα της εκπαίδευσης – κυρίως στις σχολικές υποδομές και στα προγράμματα κατάρτισης (διά βίου μάθησης), αρμοδιότητες στην κτηνοτροφία, στην γεωργία κ.ά. Επιχειρήθηκε δηλαδή μια αποκέντρωση ανάλογη με αυτήν που ισχύει στις Σκανδιναβικές χώρες. Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη κολοσσιαία μεταβολή ενδυνάμωσε την τοπική αυτοδιοίκηση και την άμεση επέμβαση των πολιτών στον καθορισμό της διακυβέρνησης του τόπου τους και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Οσον αφορά τώρα στο διακύβευμα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι πολίτες νομιμοποιούνται να αποφασίσουν άμεσα και να συγκροτήσουν τη δημοτική αρχή που επιθυμούν να τους εκπροσωπεί για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και το μέλλον της πόλης. Η τοπική κοινωνία γνωρίζει και θα προσέλθει στις κάλπες με λαϊκό αίσθημα ευθύνης και ταυτόχρονα ικανοποίησης για το έργο που υλοποιήθηκε στο Δήμο Βόλου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο βολιώτικος λαός πλέον γνωρίζει ποιο είναι το συμφέρον του και δεν εξαπατάται από λόγια και υποσχέσεις, όπως εκείνα που συνήθιζαν να λένε απερχόμενοι τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι δυστυχώς δεν άφησαν τίποτα παρά κακοδιαχείριση και απογοήτευση. Την τελευταία πενταετία ο Βόλος είδε έργο, άλλαξε και εκσυγχρονίστηκε, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που, όπως αναφέρθηκε, έχουν συρρικνωθεί δραματικά οι πόροι της κεντρικής κυβέρνησης προς τα ταμεία της πόλης.

Ωστόσο, η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε επάξια πως ακόμα και με τα λίγα μπορεί να κάνει πολλά! Παραμένει ανοιχτή στα αιτήματα κάθε πολίτη, αφουγκράζεται τα προβλήματα, βλέπει τις ανάγκες που έχει η κάθε συνοικία και δίνει λύσεις. Το εκλογικό σώμα λοιπόν στις επικείμενες εκλογές θα κρίνει συντεταγμένα με βάση τα έργα που βλέπει να υλοποιούνται καθημερινά και θα αποφασίσει να στείλει ξανά ένα ηχηρό μήνυμα αποδέσμευσης από κομματικές προσκολλήσεις, πελατειακές και οικογενειακές παραδόσεις, που ενίοτε κατατρυχούσαν την παθογένεια στην πολιτική σκηνή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου