ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οδική ασφάλεια: Ενα σχέδιο από μόνο του δεν αρκεί

οδική-ασφάλεια-ενα-σχέδιο-από-μόνο-του-674656

Του Αθανάσιου Μόρα,

συγκοινωνιολόγου, μηχανολόγου μηχανικού,

εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών & Κυκλοφοριακής Αγωγής

Ενα από τα πιο σύνθετα και σημαντικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη κοινωνία είναι αυτό της οδικής ασφάλειας. Κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότεροι από 1.25 εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα εμπλοκής τους σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, 20-50 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν λόγω τραυματισμού, με πολλούς να υφίστανται αναπηρίες εξαιτίας του τραυματισμού τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το έτος 2015 τα τροχαία ατυχήματα αποτέλεσαν τη δέκατη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για ηλικίες από 15 έως 29 ετών είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από Σχέδια Δράσης, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα, τη βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας του οδικού δικτύου. Το 2017 έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους 25,300 άνθρωποι, καταγράφοντας μείωση της τάξεως 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2010 και καθιστώντας το ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο μακράν το ασφαλέστερο στον κόσμο το 2017. Στόχος της βέβαια είναι ο μηδενισμός των θανάτων από τροχαίο ατύχημα έως το 2050 «VISIONZERO».

Η Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες, κατέχει τη θλιβερή έβδομη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. Οι βασικές αιτίες θανάτου είναι η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής, η κατανάλωση αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους. Έχοντας υπόψη το μέγεθος αυτών των αριθμών, μοναδική μας λύση είναι η δραστηριοποίηση των αρμόδιων φορέων και η άμεση υιοθέτηση στρατηγικού σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, προσαρμοσμένο στην Ελληνική πραγματικότητα και απαιτήσεις, καθορίζοντας συγκεκριμένους στόχους και κατευθύνσεις, με διαρκή έλεγχο και συντονισμό για την υλοποίηση του. Η Νέα Δημοκρατία, έχοντας ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο παράλληλων συνεδριών του 12ου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Δεκεμβρίου 2018 παρουσίασε τους έξι βασικούς πυλώνες στρατηγικού σχεδιασμού για την οδική ασφάλεια με τον τίτλο «ΠΡΟΣΕΧΩ» με στόχο τη η μείωση θανάτων από τροχαία κατά 50% σε μια δεκαετία. Η εκπαίδευση οδικής ασφάλειας με μάθημα 20 ωρών στα σχολεία, με μάθημα στους νέους δασκάλους, ημερίδες οδικής ασφάλειας σε Δήμους/Περιφέρειες, στρατόπεδα, εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Η επιτήρηση κυκλοφορίας με αποτελεσματική αστυνόμευση, χρήση ειδικών συστημάτων καμερών που μετρούν μέση ωριαία ταχύτητα, παρακολούθηση παράνομων ενεργειών στο διαδίκτυο. Η ασφάλεια οδικών υποδομών με στόχο την ανάπτυξη προδιαγραφών και οδηγιών σχεδιασμού δρόμων. Η αναβάθμιση τεχνικού ελέγχου οχημάτων με συστήματα ελέγχου, σύνδεση ασφάλειας, ΚΤΕΟ, τελών κυκλοφορίας, ηλεκτρονική ταυτότητα οχήματος, αυτοματοποιημένος ηλεκτρονικός έλεγχος. Η προώθηση ευφυών συστημάτων μεταφοράς για καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας. Και η εντατικοποίηση προγράμματος άμεσης βοήθειας με σύσταση ενός κεντρικού φορέα(εντός Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών) που θα συντονίζει και θα καταγράφει τη λειτουργία των επιμέρους φορέων που εμπλέκονται σ’ ένα τροχαίο ατύχημα έχοντας πλήρη εικόνα για διαθεσιμότητα μέσων (Τροχαίας, ΕΚΑΒ, εφημεριών στα Τοπικά Νοσοκομεία).

Σίγουρα ένα σχέδιο από μόνο του δεν αρκεί . Όταν η κοινωνική αποδοχή στα μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι χαμηλή, η αποτελεσματικότητά του σχεδίου είναι μηδαμινή, γι αυτό επιβάλλεται να συμμετάσχουν ενεργά ομάδες κοινού- φορείς, που θα αντιπροσωπευθούν στη διαμόρφωση της στρατηγικής, να εκφρασθούν οι απόψεις των χρηστών της οδού, ιδιαίτερα των ευάλωτων, να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με δημοσιοποίηση των σταδίων της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας και των Πολιτών. Ας σταματήσουμε επιτέλους να είμαστε στις πρώτες θέσεις αρνητικών δεικτών στην Ευρώπη και να βάζουμε σε κίνδυνο της ζωές μας και τις ζωές τρίτων. Ας θέσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια

Μπορώ, το οφείλω, ΠΡΟΣΕΧΩ!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου