ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αν. Ξανθό

ανοιχτή-επιστολή-στον-υπουργό-υγείας-8-266706

Κύριε υπουργέ,

1α) Περί το έτος 1900, κατασκευάστηκε στο Βόλο το Νομαρχιακό νοσοκομείο, που στην εποχή του ήταν από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Το έργο πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Α.Ε. που γεννήθηκε το έτος 1833 στην Τσαγκαράδα Μαγνησίας και το 1855 μετανάστευσε στην Αίγυπτο, όπου ασχολήθηκε ευδόκιμα με το εμπόριο, από το οποίο δημιούργησε αξιόλογη περιουσία, με της οποίας μέρος, ευεργέτησε ιη γενέθλια πατρίδα του. Προς τιμήν του ενώ ζούσε, αλλά και της μνήμης του μετά το θάνατό του το νοσοκομείο αυτό ονομάζεται έκτοτε «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ» και 30 μ. περίπου προ της κυρίας εισόδου του δεξιά των εισερχομένων σ’ αυτό και 15 μ. από τη σημερινή σήραγγα, τοποθετήθηκε η προτομή του.

β) Εσωτερικά της προαναφερθείσας εισόδου και πάλι δεξιά των εισερχομένων, υπάρχει μικρός διάδρομος, ο οποίος εξυπηρετεί την κίνηση των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας (Τ.Υ.) του νοσοκομείου, ενώ για το κοινό είναι

2α) Προ 20ετίας περίπου, περατώθηκε το νέο N.B., που από τότε συλλειτουργεί αρμονικά με το υπεραιωνόβιο προηγούμενό του, με το οποίο το συνδέει ισόγεια σήραγγα, που καταλήγει αριστερά της κυρίας εισόδου του προαναφερθέντος. Η σήραγγα αυτή, εξυπηρετεί άριστα ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών, την μετακίνηση του προσωπικού, των ασθενών, των συνοδών τους και των λοιπών χρηστών της, από το νέο στο παλιό και αντίθετα. Και πάλι, αφότου λειτούργησε το νέο Ν., προς τιμήν του προαναφερθέντος ευεργέτη, αλλά και των ονοματοδοτών του, ονομάζεται συνολικά «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ».

β) Ενώ η ανέγερση του νέου Ν., έδωσε λύση στα πολλά και ποικίλα προβλήματα της δημόσιας υγείας, παράγωγα της αύξησης του εγχώριου πληθυσμού και του τουρισμού, κατήργησε αναπόφευκτα την είσοδο του παλαιού Ν., κατά συνέπεια, αποξένωσε απολύτως την προτομή του Α.Ε. από τη δημόσια θέα της. Ως εκ τούτου ακυρώθηκε εντελώς και αυτής ο σκοπός της εκεί διατήρησής της, αφού κανείς απ’ τους διοικητές του Ν. μέχρι σήμερα, ή άλλος αρμόδιος πολιτειακός παράγοντας, μερίμνησε για τη δέουσα μετεγκατάσταση των προτομών, στις αρμόζουσες θέσεις, σε αρμονία με τα δημιουργηθέντα νέα δεδομένα.


,

3) Η πραγματοποίηση της αρμόζουσας μετεγκατάστασης, θα παύσει οριστικά την ύβρη (με αρχαιοελληνική έννοια) κατά της εσαεί μνήμης των ευεργετών, ενώ συνάμα θα αποτελέσει είδος μνημοσύνου τους, την ημέρα πραγματοποίησής της και δείγμα έμπρακτης μετάνοιας, όχι τόσο εκ μέρους των διοικητών, όσο των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που ευεργετούνται διαχρονικά από τον Α.Ε. και των δισεκατομμυρίων παγκόσμια από τον Π.Γ.. Οι δύο τελευταίοι τουλάχιστον διοικητές, όπως τεκμαίρεται, από την παλιμβουλία τους και την οριστική επιλογή τους να μην ασχοληθούν, παρά τις ρητές και εξακολουθητικές υποσχέσεις τους περί του αντιθέτου, εναντιώνονται έμπρακτα στην αναγνώριση και, την τιμή των προαναφερθέντων προς τους ευεργέτες, ενώ κατά το καθήκον τους οφείλουν πολλαπλάσια, απ΄ ότι οι αλλοδαποί, να συμμερίζονται και να προστατεύουν.

Οι θέσεις αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες, παρά οι εκατέρωθεν και έμπροσθεν της κυρίας εισόδου του νέου Ν., στις οποίες θα τις συναντούν αναπόφευκτα οι προσερχόμενοι σ’ αυτό, θα τις αναγνωρίσουν και θα τις θυμηθούν οι παλαιότεροι και συνάμα, θα τις γνωρίσουν οι νεότεροι και τα παιδιά, έχοντας τη δυνατότητα να διαβάζουν από εγγύτατη απόσταση ποιών ιστορικών προσώπων αποτελούν ομοιώματα. Θα παρέχονται στο διηνεκές ως πρότυπα άξια μίμησης, με την οποία επιδιώκεται η ομοίωση των μιμούμενων, που θα λειτουργούν ως ηθικά αντισώματα στη λοιμώδη νόσο της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, από τις οποίες δεινοπαθεί η πατρίδα μας τις τελευταίες 10ετίες.

Κύριε υπουργέ,

4α) θα ήμουν ασυγχώρητα αξιοκατάκριτος, εάν αντί να απευθυνθώ στον άμεσα υπεύθυνο να επιληφθεί τέτοιου είδους θεμάτων διοικητή του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, αγνοώντας τον αδικαιολόγητα, αποσπώ το ενδιαφέρον και την προσοχή σας, από την μελέτη και επίλυση χρόνιων και μειζόνων προβλημάτων ευθύνης σας και πανελλήνιου ενδιαφέροντος, προκειμένου να πείσετε τον αρμόδιο σε πρώτο βαθμό για τη δέουσα μεταχείριση προτομών. Αλλά δεν είμαι. Αφού κι εγώ επί χρόνια έβλεπα χωρίς έμπρακτα να αντιδρώ, στην αδιαφορία των αρμοδίων, αποφάσισα να απαλλαγώ από τις ενοχές μου, αναφέροντας τα προεκτεθέντα αρχές του τρέχοντος έτους, στον τότε διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος εγκωμίασε θερμά την πρόταση μου και υποσχέθηκε ότι στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιούσε την μετεγκατάσταση. Διαπιστώνοντας περί το τέλος Ιανουάριου, ότι δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του, επιχείρησα να του την υπενθυμίσω στο γραφείο του, τρεις φορές, μία κάθε μήνα, οπότε προσποιούμενος κάθε φορά ότι είναι πολύ απασχολημένος, διαβεβαίωνε δια της γραμματέως ή των γραμματέων του κάθε φορά, ότι είχε δώσει τις δέουσες εντολές στην Τ.Υ. για την μετεγκατάσταση.

β) Τον τέταρτο μήνα η γραμματέας του με παρέπεμψε στον αναπληρωτή διοικητή, ο οποίος με την «προθυμία του διοικητού, ανέλαβε να υλοποιήσει αυτός την υπόσχεσή του, για να αποδειχθεί και αυτός εξίσου αναξιόπιστος, τόσο όσο ως αναπληρωτής, όσο και ως διοικητής μετά την προαγωγή του προκατόχου του σε διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, οπότε προήχθη και αυτός σε διοικητή του «Αχιλλοπούλειου». Μιμούμενος τον προκάτοχό του δια της γραμματέως του, διότι ήταν πολύ απασχολημένος, κάθε μήνα περίπου, που επιχειρούσα να τον επισκεφθώ, προκειμένου να τον πείσω να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του προκατόχου του και τις δικές του, συνέχισε τις διαβεβαιώσεις ότι είχε δώσει και αυτός εντολές περί του πρακτέου στην Τ.Υ.

γ) Την 14η Οκτωβρίου και ώρα 12.00, πεπεισμένος πλέον, ότι είναι εξίσου ή και περισσότερο αναξιόπιστος από τον προκάτοχό του, πήγα να διαμαρτυρηθώ και να παραπονεθώ για τον πολύμηνο εμπαιγμό μου εκ μέρους αμφοτέρων τους, οπότε όταν υπενθύμισα στη γραμματέα του τον λόγο της επίσκεψής μου, επειδή όπως είπε δεν μπορούσε να με δεχθεί λόγω απασχόλησης, με διαβεβαίωσε και πάλι εκ μέρους του, ότι είχε δώσει εντολές στην Τ.Υ. και ότι στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις. Ακούοντας τη διαμαρτυρία μου ότι με εμπαίζουν μ’ αυτήν (τη γραμματέα) ως σύνεργό, αναγκάστηκε να με δεχθεί μετά από λίγο, για να με πληροφορήσει, μετά από εξακολουθητικές εντολές, διάρκειας 285 ημερών, που

εκτελέστηκαν ατιμωρητί από την εντολοδόχο Τ.Υ.-αλλά πως να τιμωρηθεί κάποιος αφού πραγματικά δεν διατάχθηκε ποτέ- ότι συζήτησε το θέμα με τους συμβούλους του και ομόφωνα αποφάσισαν προφορικά, ότι για λόγους ιστορικούς, επιβάλλεται οι προτομές να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Συναντιλήπτορές τους ως προς την απόφαση αυτή, όπως είπε, υπήρξαν κάμποσοι πολίτες, που ερωτηθέντες σχετικά, απάντησαν, ότι θα ήταν λάθος η μετακίνηση των προτομών και επειδή αυτοί ήταν περισσότεροι από μένα δημοκρατικά όπως είπε, αποφάσισε να μη γίνει η μετακίνηση, που οι κύριοι διοικητές υποσχέθηκαν ένθερμα, αλλά δεν πραγματοποίησαν. Ομως, και στην περίπτωση να είναι υπαρκτοί αυτοί οι πολίτες, στη ζυγαριά της κρίσης του, το βάρος είναι μ’ αυτούς που τιμούν την μνήμη των ευεργετών και ιδίως του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και όχι μ’ αυτούς που την υποτιμούν και την απαξιώνουν με κίνητρα οπωσδήποτε όχι ενάρετα και υπηρετικά του δημοσίου συμφέροντος.

Κύριε υπουργέ,

Περί την 5η Οκτωβρίου ως συνοδός ασθενούς στο νοσοκομείο του Αγ. Σάββα Αθηνών, παρατήρησα ότι δεξιά της κυρίας εισόδου του αμφιθεάτρου, είναι εγκατεστημένη προτομή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Γεωργίου, ενώ εκατέρωθεν της κυρίας εισόδου πτέρυγας του νοσοκομείου, έναντι ακριβώς της εισόδου του προαυλίου, είναι εγκατεστημένες οι προτομές του ζεύγους ΚΟΥΖΗ, ευεργετών του νοσοκομείου. Επισκέφτηκα τον διοικητή του και τον συγχάρηκα για την τιμή στη μνήμη των προαναφερθέντων, οπότε διαπίστωσα πολύ χαρούμενος ότι στο γραφείο του είχε επίσης, άλλη προτομή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. και μια μικρότερη της Υγείας.

Στα συγχαρητήριά μου απάντησε με ειλικρινή μετριοφροσύνη, ότι είναι αυτονόητο και στοιχειώδες καθήκον του διοικητή του δημόσιου νοσοκομείου, να τιμά τον διαπρεπή επιστήμονα και εφευρέτη, που τίμησε την πατρίδα μας με την ευεργεσία του και τιμάται απ’ όλη την υφήλιο διαχρονικά. Ανάλογη τιμή στην μνήμη ευεργετών, έχουν εξασφαλίσει και άλλοι διοικητές νοσοκομείων στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια της Ελληνικής επικράτειας στην οποία συγκαταλέγεται και η Μαγνησία.

Ενόψει όλων των προεκτεθέντων θεωρώ, ότι δεν συγχωρείται η χρήση διαφορετικών κριτηρίων ως προς τη διαχείριση της τιμής και της μνήμης ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως είναι αυτές για τις οποίες πρόκειται. Με την πεποίθηση ότι ως επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας, εξασφαλίζετε, εκτός άλλων και την ομοιόμορφη λειτουργία, σε θέματα, όπως το θιγόμενο, παρακαλώ και προσδοκώ αν μεν ορθά πράττουν όσοι διοικητές τοποθετούν τις προτομές στην αρμόζουσα θέση, αυτό με μέριμνά σας να συμβεί και στο Βόλο και αντίθετα αν προκρίνεται ως αξιομίμητη η τακτική του προηγούμενου και του τωρινού διοικητών του Ν. Βόλου, να εναρμονισθούν με την πρακτική τους οι λοιποί ανά την Ελλάδα.

!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου