ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H αξία της μέλισσας και του μελιού

h-αξία-της-μέλισσας-και-του-μελιού-294028

Οι μέλισσες όχι μόνο παράγουν μέλι, αλλά αναλαμβάνουν ένα σημαντικό ρόλο ως επικονιαστές των φυτών.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού παγκοσμίως, το 80% των καλλιεργειών εξαρτάται από τον επικονιασμό που γίνεται στις καλλιέργειες από τις μέλισσες.

Οι μέλισσες παράγουν το μέλι, το φυσικό συστατικό που χρησιμοποιείται για τη γλυκύτητά του, την ενέργεια και τα δυνητικά του οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Το ταξίδι από την μέλισσα στο βάζο ξεκινά από το νέκταρ των λουλουδιών.

Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, που παράγεται κατευθείαν από την φύση και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να φτιάξει τεχνητό μέλι, παρά το γεγονός ότι σήμερα γνωρίζουμε την σύνθεσή του.

Τα σάκχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως και γι’ αυτό το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.

Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά ως ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και την θρέψη του ανθρώπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε πολλά προγράμματα και στρατηγικές για την υγεία των μελισσών, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας απ’ αυτούς είναι και τα φυτοφάρμακα, τα οποία παρακίνησαν την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) να εκδώσει οδηγία για την αξιοποίηση των πιθανών κινδύνων των φυτοφαρμάκων στις μέλισσες.

Η εποχή, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, οι τεχνικές κατεργασίας και οι ποικιλίες του νέκταρ των λουλουδιών μπορούν όλα αυτά να επηρεάσουν την σύσταση του παραγόμενου και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντος, του μελιού.

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες στην παραδοσιακή ιατρική για τις δυνητικές αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Η χαμηλή περιεκτικότητα του μελιού σε υγρασία και οξύτητα, αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη των βακτηριδίων και δίνουν στο μέλι τις αντιβακτηριακές ιδιότητές του.

Ωστόσο, η επιτυχημένη παραγωγή μελιού εξαρτάται από την καλή ευημερία των μελισσών και προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι -τόσο στην χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη- παρατηρούμε μια σημαντική μείωση στις αποικίες των μελισσών.

Για την αντιμετώπιση του ανωτέρου φαινομένου στη χώρα μας, άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα για βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας προϊόντων μελισσοκομίας που αρχίζει από τον μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους έως τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

Για τα έτη 2014-16 έχει προβλεφθεί ενίσχυση ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από κοινοτικούς πόρους και 50% από εθνικούς πόρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου