ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στοιχεία αστρονομία αστροφυσικής και διαστημικής

στοιχεία-αστρονομία-αστροφυσικής-κα-386849

Το Διοικητικό Συμβούλιο της γνωστής Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα το Βόλο, πρόσφατα, Ιούνιος 2015 έθεσε σε κυκλοφορία δυο πρωτότυπα βιβλία του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Δ. Μαυρομμάτη, Μαθηματικού – πρώην Λυκειάρχη, από τα Κανάλια Καρδίτσας, με τίτλο: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής» βιβλίο του μαθητή, 2η έκδοση βελτιωμένη και επαυξημένη (τεύχος 1ο) «Το Ηλιακό μας σύστημα», Βόλος 2015, σχ. 19 Χ 27,5, σσ. 152 και αντίστοιχο βιβλίο – βοήθημα για τον καθηγητή, Βόλος 2015, σχ. 19 Χ 27,5, σσ. 270.

Υπενθυμίζω ότι ύστερα από την κατάργηση της διδασκαλίας του μαθήματος της Αστρονομίας στα σχολεία το 2011 η παραπάνω Εταιρεία Αστρονομίας αποφάσισε και ίδρυσε στο Βόλο «Σχολή Αστρονομίας» που λειτουργεί με μεγάλο πλήθος μαθητών του Γυμνασίου και της έκτης τάξης του Δημοτικού για την αστρονομική παιδεία των Ελλήνων μαθητών. Εξάλλου, οι αρχαίοι Έλληνες το μάθημα της Αστρονομίας το είχαν σε περίοπτη θέση και ως ένα από τα τέσσερα κύρια μαθήματα, που διδάσκονταν οι νέοι της εποχής εκείνης. Ενώ η ίδια Εταιρεία από το 2015 λειτουργεί και τη «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» με πληθώρα μαθητών μικρών και μεγάλων στην ηλικία που παρακολουθούν τα αστρονομικά μαθήματα.
Στον πρόλογο του βιβλίου για το μαθητή ο συγγραφέας παραθέτει χρήσιμες οδηγίες για τον τρόπο της μελέτης της κάθε ενότητας του βιβλίου.

Παράλληλα, σχετικά με τον ουρανό και τ’ αστέρια τονίζει τα εξής:
«Η εικόνα του έναστρου ουρανού είναι από τις πιο μεγαλειώδεις εικόνες της φύσεως, που ξανοίγονται μπροστά μας. Κατά την ημέρα θαυμάζουμε τον ολόλαμπρο Ήλιο, που διασχίζει τον ουράνιο θόλο και μας στέλνει τόσο πλούσια το φως και τη θερμότητά του. Κατά τις ξάστερες νύχτες απολαμβάνουμε τη σελήνη με τους απειράριθμους αστέρες, που στολίζουν με τη λάμψη τους ολόκληρο το στερέωμα».

Αλλά και στον πρόλογο του βιβλίου για τον καθηγητή ο συγγραφέας παραθέτει απόψεις και οδηγίες για τα μαθήματα Αστρονομίας που περιέχουν τα δύο σχετικά βιβλία του.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής:
• Η διδακτέα ύλη χωρίστηκε σε ενότητες.
• Η διαπραγμάτευση κάθε θέματος γίνεται με επαγωγικό τρόπο και σφαιρικά.
• Τα εποπτικά μέσα (φωτογραφίες, εικόνες, σχήματα, πίνακες …) αξιοποιούνται πλήρως για να είναι η διδασκαλία περισσότερο αποτελεσματική.
• Οι απορίες των μαθητών επιλύονται αμέσως.
• Η ανακεφαλαίωση κάθε μαθήματος στο τέλος είναι απαραίτητη.
• Η περίληψη στην κάθε ενότητα, οι ερωτήσεις, οι ασκήσεις και η πρακτική άσκηση αξιοποιούνται πλήρως. Ενώ η ολοκλήρωση της ύλης του βιβλίου στη διάρκεια του διδακτικού έτους είναι οπωσδήποτε επιβεβλημένη.
Συγκεκριμένα, οι ενότητες των βιβλίων είναι οι εξής:
• Το ηλιακό μας σύστημα. Οι πλανήτες που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο και οι κινήσεις τους ( Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας).
• Η Γη ως πλανήτης.
• Η Σελήνη. Εκλείψεις, φάσεις και κινήσεις. Επιφάνεια και εσωτερικό της Σελήνης. Επιδράσεις της Σελήνης επί της Γης.
• Ο Ήλιος. Γενικές γνώσεις για τον Ήλιο-Φωτόσφαιρα. Η χρωμόσφαιρα και το στέμμα. Το εσωτερικό του Ήλιου. Επιδράσεις του στη Γη. Προέλευση του ηλιακού μας συστήματος.
• Οι μεγαλύτεροι δορυφόροι του πλανητικού μας συστήματος και οι νάνοι πλανήτες.
Στο τέλος του κάθε βιβλίου παραθέτει αλφαβητικό ευρετήριο θεμάτων και ονομάτων, ενώ στο βιβλίο του μαθητή υπάρχει και λεξιλόγιο όρων – ονομάτων.

Σημειώνω ότι ο συγγραφέας από το 1973 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει ακόμη δεκαεπτά βιβλία εκ των οποίων τα δεκατέσσερα με θέματα Αστρονομίας, καθώς και δώδεκα βιβλία σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς για τα ιστορικά Γυμνάσια του Βόλου και Ν. Ιωνίας Βόλου, καθώς και για τη γενέτειρά του Κανάλια Καρδίτσας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το τριμηνιαίο αστρονομικό περιοδικό της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος «Ουρανός», που εκδίδεται στο Βόλο συνεχώς από το 1990, έγχρωμο, σχ. 20,5 Χ 28,5.

Συμπερασματικά, τα εν λόγω δύο βιβλία για το Ηλιακό μας σύστημα είναι πρωτοποριακά και πολύτιμα βοηθήματα για τους μαθητές και τους διδάσκοντες Καθηγητές. Ασφαλώς, η ωφέλειά τους στην αστρονομική παιδεία των μαθητών, και όχι μόνο ,είναι αξιόλογη και ανεκτίμητη.

Προσωπικά, τα ανωτέρω δύο βιβλία μου άρεσαν πολύ και θα ήθελα να εκφράσω προς τον γνωστό και άξιο συγγραφέα, τον αγαπητό μου φίλο και συγχωριανό Κωνσταντίνο Δ. Μαυρομμάτη, Μαθηματικό – πρώην Λυκειάρχη, τα ολόθερμα συγχαρητήριά μου και την ευχή να είναι πάντοτε ακμαίος, για να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο για το καλό όλων μας.

Εξάλλου, συγχαρητήρια αξίζουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου και τους συνεργάτες του για το σπουδαίο έργο τους, που είναι πανελλήνια γνωστό, πολύτιμο και αξιέπαινο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου