Αργολίδα: Αρχαιοκάπηλοι θα “σκότωναν” αρχαία νομίσματα για 150.000 ευρώ

Τελευταία ενημέρωση: 2020-02-13, 14:15:20
Αργολίδα: Αρχαιοκάπηλοι θα “σκότωναν” αρχαία νομίσματα για 150.000 ευρώ

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί δύο Έλληνες αρχαιοκάπηλους στην Αργολίδα, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους με σκοπό να πουλήσουν πανάκριβα αρχαία και σπάνια ευρήματα.

Οι δύο άνδρες έκαναν… χρυσές δουλειές, αφού ζητούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αρχαιότητες από την Μυκηναϊκή αλλά και την Ρωμαϊκή εποχή.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ

“Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 11-2-2020 στο Βιβάρι Αργολίδος, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο (2) ημεδαποί ηλικίας 50 και 59 ετών, για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με την παράνομη κατοχή αρχαιολογικών ευρημάτων από δύο άτομα, τα οποία αναζητούσαν υποψήφιους αγοραστές για την πώλησή τους έναντι του χρηματικού ποσού των -150-000- ευρώ, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω στο Βιβάρι Αργολίδος να μεταφέρουν εντός οχήματος τριάντα (30) χρυσά νομίσματα.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους στην Αργολίδα και στον Πειραιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον:

  • Έξι (6) ασημένια νομίσματα, κυρίως Ρωμαϊκής Εποχής

  • Δεκαοκτώ (18) χάλκινα νομίσματα, κυρίως Ρωμαϊκής Εποχής

  • Ένα (1) πήλινο σφαιρικού τύπου αγγείο, Μυκηναϊκής Εποχής

  • Ένα (1) πήλινο ενάλιο αμφορίσκο

  • Ένα (1) λίθινο γυναικείο ειδώλιο

  • Ένα (1) περίστροφο

  • Τρία (3) βιβλία που αναφέρονται σε τιμές αρχαίων νομισμάτων

  • Φωτογραφίες που απεικονίζουν πιθανόν αρχαιότητες

Επίσης κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων με τα παρελκόμενα αυτού(κεραίες, ενισχυτές κ.λπ.), σκαπτικά εργαλεία και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως μέσο διάπραξης.

Διευκρινίζεται ότι τα κατασχεμένα αρχαία αντικείμενα, επεδείχθησαν σε αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και ειδικότερα τα χρυσά νομίσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικής και αρχαιολογικής αξίας θησαυρός.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου”.

Πηγή: newsit.gr

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=