ΕΛΛΑΔΑ

Αποφάσεις υπό αυστηρή πίεση

αποφάσεις-υπό-αυστηρή-πίεση-423447

Κάτω από την ασφυκτική πίεση της Τρόικας για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, προκειμένου να εκταμιευτεί και η 6η δόση του δανείου και να μην χρεοκοπήσει η χώρα, η κυβέρνηση αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο η παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με φόντο τις κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων, από τους Αγανακτισμένους έως τους ταξιτζήδες και τους…οπαδούς του Ηρακλή!

Υπό το κλίμα πιέσεων, το υπουργικό συμβούλιο στη χθεσινή του συμβούλιο πήρε απόφαση για σαρωτικές αλλαγές, σε όλους τους τομείς, που ενεργοποιούνται άμεσα.

Απολύσεις και μερική απασχόληση στο Δημόσιο τομέα, αποκρατικοποιήσεις εξπρές, ενιαίο μισθολόγιο και μπόνους για τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλότερες αμοιβές και επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που (ξανά) βγαίνουν στο προσκήνιο, έπειτα από δύο χρόνια ουσιαστικής αδράνειας.

Υπό την πίεση της Τρόικας για άμεση εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Ιδιωτικοποιήσεις: Με στόχο μέσα στο 2011 να εισπραχθούν 5 δισ. φέτος ανακοινώθηκαν η επέκταση αδείας του ΟΠΑΠ και οι νέες άδεις στον τζόγο, η ανανέωση της σύμβασης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ καθώς και το sale and lease back ακινήτων του Δημοσίου.

– Αναδιάρθρωση δημόσιου τομέα: Προχωρούν άμεσα οι καταργήσεις, συνενώσεις, συρρικνώσεις φορέων.

– Άμεση ενεργοποίηση και διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και για τους κρατικούς υπαλλήλους, Το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτησης. Για το στενό δημόσιο σημείωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στον κρατικό υπάλληλο και όχι σε αυτόν συγκεκριμένου υπουργείου, και έτσι, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να γίνει μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.

– Θα γίνουν άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, ενώ η κυβέρνηση προχωρά και στον ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος.

– Κλείνουν όλα τα κενά που έχουν μείνει με το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

– Το εθνικό φορολογικό σύστημα θα αποκαταστήσει αδικίες, ανισότητες και συγκρούσεις που υπάρχουν με τη κοινή λογική

– Μισθολόγιο: Tο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι πραγματικά ενιαίο και διαφανές. Καταργείται η εξαγγελθείσα «προσωπική διαφορά» και στη θέση της μπαίνει το πριμ παραγωγικότητας που θα συμφωνείται ξεχωριστά για κάθε υπάλληλο και θα λαμβάνεται ανάλογα τα αποτελέσματα της εργασίας του.

– Στον ιδιωτικό τομέα θα προωθηθούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές κάτω από τις κλαδικές.

Αν δεν προχωρήσουμε, δεν θα βγάλουμε ποτέ το κεφάλι μας από το νερό, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Εργασιακή εφεδρεία

Εργασιακή εφεδρεία για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με μοναδική εξαίρεση τους μόνιμους υπαλλήλους αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αναθεωρείται εξαρχής το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Ενιαίο μισθολόγιο για όλους και κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος εισηγήθηκε σε δραματικούς τόνους τις αλλαγές και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε κατά τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας από την Τρόικα.

Σε εκτενείς δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις οριστικές αποφάσεις τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη φυγή προς τα εμπρός και θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία.

Θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ που είναι αρμόδιο να προσλάβει εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού. Θα υπάρξει κατάλογος με το πλεονάζον προσωπικό. Θα υπάρξουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης, μετάταξης και διευκόλυνσης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι στο στενό δημόσιο τομέα όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται κρατικοί και δεν θα ανήκουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.

Απολύσεις στο Δημόσιο

Ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για την εργασιακή εφεδρεία και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο απάντησε ότι «Απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν γιατί προβλέπεται ότι το στάδια της εργασιακής εφεδρείας δίνει ευκαιρείς στον εργαζόμενο. Εάν όμως ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία τότε βεβαίως η εργασιακή του σχέση θα λυθεί. Αν είναι μεγάλος σε ηλικία θα μπορεί να τον οδηγήσει στη σύνταξη εάν είναι νέας ή μεσαίας ηλικίας και δεν έχει μπορέσει να προσαρμοστεί τότε θα ισχύσει ότι θα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία

Δεν μπορούν να μπουν σε εφεδρεία οι:

Μόνιμοι υπάλληλοι. Στο σύνολό του το τακτικό προσωπικό υπουργείων (μαζί με δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας είναι 625.738 ήτοι 82% επί του συνόλου

Μπορούν να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία οι:

Ιδιωτικού δικαίου (αορίστου χρόνου) 53.833 – (7%)

Μπορούν να απολυθούν χωρίς να ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία οι:

Ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου χρόνου) 44.811 – 6%

Συμβασιούχοι έργου: 14.345 – 2%

Επίσης υπάρχουν και οι ωρομίσθιοι – ημερομίσθιοι (4.614), οι μετακλητοί (1.175) και 1.003 με έμμισθη εντολή

Στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (εκτός ΟΤΑ) έχει καταργηθεί η μονιμότητα.

Όταν εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο το 15% των υπαλλήλων θα χάσει από 500 έως και 1500 ευρώ τον μήνα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου