ΕΛΛΑΔΑ

«Παράθυρο» για κόψιμο των δανείων

παράθυρο-για-κόψιμο-των-δανείων-444149

Την ώρα που όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα τα spread των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσονται στα ύψη, μια αινιγματική δήλωση από τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν έρχεται να βάλει νέα φωτιά στο ευρωπαϊκό σκηνικό, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

Ο επίτροπος, σε δηλώσεις του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας από την Τρόικα, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης, βάσει των συμπερασμάτων της επερχόμενης "αξιολόγησης βιωσιμότητας" του χρέους της χώρας».

Η Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πραγματοποιεί την αξιολόγηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και σκοπεύει να την ολοκληρώσει έως τα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, τόνισε ο Όλι Ρεν. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αποτελεί μέρος των τριμηνιαίων οικονομικών αξιολογήσεων της Κομισιόν, ωστόσο «αυτή τη φορά έχει ιδιαίτερη σημασία», όπως σημείωσε ο Επίτροπος.

«Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους, από την οικονομική ανάπτυξη έως τα φορολογικά έσοδα και την αξιολόγηση της επίδρασης των ριζικών μεταρρυθμίσεων» συμπλήρωσε. «Σε αυτό το πλαίσιο, θα δούμε αν και πως θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι πολιτικοί όροι του προγράμματος» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω

πληροφορίες.

Ο Ρεν, εξάλλου, επέμεινε ότι ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκαλεί προβλήματα στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα και κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών τόσο στις υπερχρεωμένες όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. «Η αναδιάρθρωση δεν είναι στα σχέδιά μας» υπογράμμισε. «Δεν υπάρχει στο τραπέζι».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου