ΕΛΛΑΔΑ

«Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν»

οι-κασσάνδρες-θα-διαψευστούν-442182

Βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού, λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος του χρέους και της κακοφωνίας που υπάρχει στην ΕΕ, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Συστάσεις από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για καλύτερη συνεννόηση και οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των υπουργών και εκκλήσεις από μέλη της κυβέρνησης για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας της, διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ζήτησε από του υπουργούς του να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να πάψουν να συμπεριφέρονται ως φεουδάρχες.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το πρόβλημα του χρέους, επικρίνοντας όσους σεναριολογούν και κινδυνολογούν και τονίζοντας ότι, πριν από ένα χρόνο, όταν υπεγράφη η δανειακή σύμβαση για τα 110 δισ. ευρώ, υπήρχε το σενάριο της χρεοκοπίας, ενώ φέτος διακινείται το σενάριο της αναδιάρθρωσης.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα ήταν εγκληματικό η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου που κυριαρχούν στην πολιτική και μιντιακή σκηνή να επηρεάσουν την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Αρκετά με τους εργολάβους της αγωνίας των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι δυστυχώς στη χώρα είναι πολλοί εκείνοι που επιδίδονται στην κινδυνολογία.

Στην πλειοψηφία τους, όπως σημείωσε, οι δημοσιολογούντες, κόμματα, ΜΜΕ, και δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές, επιλέγουν το ρόλο της Κασσάνδρας και έστω άθελά τους συνδέονται με συμφέροντα. Στον ένα χρόνο που πέρασε από τη δανειακή σύμβαση, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, έγιναν πολλά, τα οποία δεν πίστευαν ούτε και οι πιο αισιόδοξοι. Κι αυτό που μας απασχολεί καθημερινά, πρόσθεσε, είναι μόνο η δουλειά μας.

Αναφέρθηκε επίσης και στις φήμες που κυκλοφορούν περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι όλοι αυτοί μιλούν για κάθε θέμα που μπορεί να είναι θεωρητικό, είτε μικροπολιτικό είτε και επουσιώδες, συγκρινόμενο με τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η δυνατότητα έκφρασης της γνώμης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι φυσικά ελεύθερη, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με όλη αυτή τη σεναριολογία. Αυτό που μας απασχολεί καθημερινά, τόνισε, είναι δουλειά μας και έχουμε χρέος να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, που είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της πατρίδας και να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές, που είναι ο στόχος μας.

Αναφερόμενος στον «οδικό χάρτη» που ο ίδιος παρουσίασε πριν το Πάσχα, τόνισε ότι με αυτόν δόθηκε το πλαίσιο των επιλογών για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, για ένα δρόμο, ο οποίος είναι μακρύς, όπως είπε, και υπογράμμισε ότι, «όπως πριν από ένα χρόνο σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, με το σχέδιο που θα καταθέσουμε σε λίγες μέρες, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Παρεμβάσεις
Εκτενή παρέμβαση έκανε η υπουργός Παιδείας, κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξέφρασε αγωνία για την αρνητική εντύπωση που δημιουργεί κάθε θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Το τελευταίο διάστημα δείχνουμε έλλειμμα συντονισμού, αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Διαμαντοπούλου και συμπλήρωσε ότι με την έλευση της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, θα φουντώσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση και το κλίμα θα επιδεινωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Παιδείας πρότεινε να έχει ολοκληρωθεί έως την επόμενη Τετάρτη το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να υπάρχει αναλυτικό σχέδιο και πρόταση για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς οπισθοδρομήσεις.

«Τίποτε δεν θα μπορεί να γίνει στο μέλλον, αν δεν πείσουμε μέσα και έξω για την αποφασιστικότητά μας», σημείωσε η υπουργός Παιδείας, η οποία υπογράμμισε και ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται στο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να υποστηρίζεται ενιαία από τους υπουργούς και στη δημόσια συζήτηση.

Με την τελευταία επισήμανση συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου, ενώ ο κ. Βενιζέλος μίλησε επίσης για την αναμενόμενη επιδείνωση του κλίματος και την αναζωπύρωση της συζήτησης περί αναδιάρθρωσης με την έλευση της τρόικας. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει μία θεσμική παρέμβαση της ΕΕ, ώστε να κλείσει το θέμα.

Με αφορμή τη συζήτηση για τον ορισμό ανωτάτων δικαστικών, που περιλαμβανόταν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, πολλές ήταν οι παρεμβάσεις για το ρόλο της Δικαιοσύνης.

Κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτού του κύκλου συζήτησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδης και Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης επέρριψαν ευθύνες στη Δικαιοσύνη για το έλλειμμα που παρουσιάζεται στην εφαρμογή των νόμων ενώ εκτοξεύτηκαν και κατηγορίες κατά δικαστικών λειτουργών για κωλυσιεργίες και άλλου τύπου καθυστερήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου