ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη ένας στην ομάδα της Ντόρας

ακόμη-ένας-στην-ομάδα-της-ντόρας-467217

Παρουσία πολλών φίλων του και πρώην στελεχών της ΝΔ ο διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμμαχία -το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη- εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως η απόφασή του για το πολιτικό του μέλλον είναι συλλογική, αλλά η ευθύνη προσωπική.

Ο βουλευτής, μετά τη διαγραφή του, αφού πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στο νομό Ηρακλείου, την οποία και ολοκλήρωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και αφού συζήτησε με πολίτες -υποστηρικτές του και μη- πήρε τις οριστικές αποφάσεις του και τις ανακοίνωσε το μεσημέρι, μαζί με την πολιτική τοποθέτησή του.

«Δεν έφυγα, με διέγραψε ο κ. Σαμαράς» επανέλαβε ο κ. Αυγενάκης, ενώ απαντώντας για άλλη μια φορά σε όσους τον καλούν να εγκαταλείψει την έδρα που πήρε με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, είπε: «Η έδρα μου ως βουλευτής Ηρακλείου δεν ανήκει στον κ. Σαμαρά, ανήκει στο λαό του Ηρακλείου, σε όσους με ψήφισαν, σε όσους με στήριξαν, σε όσους έκτοτε ήρθαν κοντά μου».

Όπως σημείωσε, τα τρία τελευταία χρόνια εκπροσώπησε στην Βουλή τον τόπο του «με βαθύ συναίσθημα ευθύνης από τις γραμμές της Νέας Δημοκρατίας και όταν αυτή βρισκόταν στην κυβέρνηση και όταν ήταν αντιπολίτευση. Και πριν και μετά την αλλαγή της ηγεσίας».

Στις 23 Νοεμβρίου, ανέφερε, «πληροφορήθηκα, όπως και εσείς, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σαμαράς, με διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα» -με «μια αντικαταστατική και πολιτικά αυταρχική προσωπική του απόφαση» όπως είπε.

«Η διαγραφή αυτή δεν είχε κανένα νόημα και καμιά αιτιολογία. Έγινε στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του κ. Σαμαρά, στην προσπάθειά του να επιβάλει τη ‘σιωπή των αμνών’ στο κόμμα, το οποίο άλλωστε ο ίδιος κάποτε πρόδωσε και το ανέτρεψε από την κυβέρνηση. Το οποίο εμπόδισε ο ίδιος, για δεύτερη φορά, να επανέλθει στην εξουσία, συντασσόμενος τότε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως ο κ. Σαμαράς «πολέμησε τη Νέα Δημοκρατία ως αρχηγός της θνησιγενούς Πολιτικής Άνοιξης και τώρα τη συρρικνώνει ξανά με διαγραφές, μικροπολιτικούς και αυταρχικούς χειρισμούς, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων του κόμματος, προκειμένου να το περιορίσει στα όρια της δικής του πολιτικής αντοχής, στα όρια των δικών του δυνατοτήτων».

Επαφή με πολίτες

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επαφές του με τους πολίτες προσθέτοντας ότι ζήτησε με επιστολές, μηνύματα, προσωπικά τηλεφωνήματα και με κάθε μορφή επικοινωνίας, αξιοποιώντας και το Διαδίκτυο, τη γνώμη όλων.

Άκουσα, ανέφερε, και ζύγισα με σεβασμό όσα ελεύθερα και ανυπόκριτα μου εμπιστεύτηκαν οι Νεοδημοκράτες του νομού, αλλά και υποστηρικτές άλλων κομμάτων, οι οποίοι μου εκδήλωσαν την εκτίμησή τους, καθώς όλοι ενδιαφερόμαστε το ίδιο για τον τόπο μας και την πατρίδα μας.

Η μεγάλη πλειοψηφία -πρόσθεσε- με προέτρεψε να προσχωρήσω στο νέο πολιτικό φορέα, της Δημοκρατικής Συμμαχίας. «Το κόμμα που ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και που τώρα αρχίζει να διαμορφώνει τις θέσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις του» είπε.

Η κ. Μπακογιάννη, ανέφερε, είναι πολιτικός που διαθέτει πείρα, γνώση, ιδέες, με ανοικτή και ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων μπορεί να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει, μαζί με όλους εμάς, εκείνους που θέλουν να στρατευθούν στην υπόθεση της οικοδόμησης της Ελλάδας του σήμερα και του αύριο.

Η προσχώρησή του βουλευτή στη Δημοκρατική Συμμαχία αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός της ημέρας, με σχετική επιστολή που θα να αποστείλει τόσο στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, όσο και στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Αντίδραση Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη, με δήλωσή της, καλωσόρισε την προσχώρηση στη Δημοκρατική Συμμαχία του Λευτέρη Αυγενάκη, «ενός νέου και αυτοδημιούργητου συναδέλφου, του πρώτου βουλευτή Ηρακλείου».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας πρόσθεσε ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης με τις πρωτοβουλίες του μέσα στη Βουλή, τον πολιτικό του λόγο και τη συνεχή του παρουσία δίπλα στον κόσμο που τον ψήφισε, τιμά την εντολή των συμπατριωτών του.

Η συμμετοχή του Λευτέρη Αυγενάκη στη Δημοκρατική Συμμαχία «θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

Το χρονικό της διαγραφής

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε προχωρήσει στη διαγραφή του κ. Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ στις 23 Νοεμβρίου έπειτα από σχόλια του βουλευτή Ηρακλείου.

Ο κ. Αυγενάκης είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη θα μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Ρηγίλλης.

Επίσης, είχε τοποθετηθεί αρνητικά για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του κόμματος, λέγοντας ότι υπάρχει καθεστώς ασυλίας για ορισμένα στελέχη του περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά που γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλεώς».

Μετά τη διαγραφή του ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για «προαποφασισμένη εκκαθαριστική επιχείρηση του κόμματος από όσους βουλευτές ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί απόλυτα υποταγμένους στην εσωστρεφή και παρωχημένη αντίληψή του για την πολιτική».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου