ΕΛΛΑΔΑ

Εκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών

εκλεισε-το-θέμα-των-πρόωρων-εκλογών-485150

Συνεχίζουμε την πορεία μας, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας, τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Στις δηλώσεις του μετά την εκτίμηση του οριστικού αποτελέσματος, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι μπροστά μας έχουμε μεγάλες προτεραιότητες, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συστράτευσης όλων.

«Με αυτές τις εκλογές κάναμε το πρώτο βήμα της μεγαλύτερης αποκέντρωσης των εξουσιών» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ανέλαβε το τιμόνι της χώρας στην πλέον δύσκολη περίοδο στην ιστορία της χώρας.

«Όλοι θυσιάσαμε κάτι από τη ζωή μας, για να εξασφαλίσουμε το μείζον: τη συνέχεια της χώρας, το δικαίωμα στην ελπίδα» τόνισε.

«Καταφέραμε να διαψεύσουμε όσους έλεγαν ότι η χώρα δεν έχει μέλλον» συνέχισε, λέγοντας ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Επανέλαβε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο, όπως η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι αλλαγές στην Παιδεία.

Αναφερόμενος σε όσους συνειδητά απείχαν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το φαινόμενο πρέπει να προβληματίσει, ωστόσο, σήμερα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, κατά συνέπειες στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς.

Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων:

Με τις σημερινές εκλογές, κάναμε το πρώτο βήμα της μεγαλύτερης αποκέντρωσης εξουσιών, που έγινε ποτέ από Κυβέρνηση, από οποιαδήποτε Κυβέρνηση, προς την τοπική κοινωνία.

Ανέλαβα το τιμόνι της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα, αλλά και για κάθε ελληνική οικογένεια, εδώ και δεκαετίες. Ζήσαμε μαζί αυτή τη δύσκολη χρονιά. Η προσπάθεια που κάνουμε, δεν είναι μόνο δική μου, δεν είναι μόνο αυτής της Κυβέρνησης, είναι προσπάθεια όλων μας.

Κάθε συμπολίτης μας, κάθε πολίτης της χώρας μας, χρειάστηκε να θυσιάσει κάτι από τη ζωή του, από την ευημερία του, για να διασφαλίσουμε το μείζον: τη συνέχειά μας ως κράτος, το μέλλον των παιδιών μας, το δικαίωμα να αλλάξουμε τη χώρα, τελικά, και το δικαίωμα να ελπίζουμε.

Αυτή τη δύσκολη χρονιά, τα καταφέραμε όλοι μαζί. Καταφέραμε να διαψεύσουμε όσους θεωρούσαν ότι η χώρα μας δεν έχει μέλλον. Και η δύσκολη αυτή προσπάθεια, θα συνεχιστεί με καλύτερους όρους, με καλύτερες προϋποθέσεις.

Ξέρουμε ότι η αλλαγή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά γι’ αυτή την αλλαγή, ο Ελληνικός λαός μάς έφερε στην εξουσία, ένα χρόνο πριν. Και σήμερα, επιβεβαίωσε ξανά ότι, αυτή την αλλαγή θέλει και τώρα, αυτή την αλλαγή ζητά και τώρα.

Από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας, μένοντας απόλυτα προσηλωμένοι στον μεγάλο κοινό μας στόχο. Πρώτα απ’ όλα, στη σωτηρία της χώρας μας, αλλά και στη δημιουργία μιας πατρίδας καλύτερης, δικαιότερης, μιας οικονομίας βιώσιμης, που θα μας επιτρέπει να ορίζουμε εμείς οι ίδιοι τις τύχες μας. Να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας, μακριά από επιτηρήσεις, μακριά από οικονομικές εξαρτήσεις.

Η χρονιά που πέρασε, απέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο όσα λέγαμε και προεκλογικά. Η χώρα χρειαζόταν επειγόντως αλλαγή κατεύθυνσης. Το προηγούμενο μοντέλο της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πολιτικής, κατέρρευσε, χρεοκόπησε. Χρεοκόπησε μια ολόκληρη θεωρία, ένα ολόκληρο κατασκεύασμα, μια ολόκληρη νοοτροπία. Μια νοοτροπία, που λίγο έλειψε να παρασύρει και τη χώρα και τον καθένα μας σε μια πραγματική οικονομική χρεοκοπία.

Αλλάξαμε κατεύθυνση. Τώρα, πρέπει να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια και να λειτουργήσουμε με μια άλλη αντίληψη. Και μπροστά μας, έχουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις. Μένοντας πιστοί στις υποχρεώσεις μας, να μπορέσουμε μαζί να εγγυηθούμε ότι, τα νέα παιδιά, η νέα γενιά της χώρας μας, θα αισθανθεί περήφανη για την πατρίδα μας.

Να αλλάξουμε την παραγωγική βάση της χώρας μας, με ένα νέο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρότυπο και, παράλληλα, να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους στην κοινωνία μας. Αυτές τις προκλήσεις, θα τις αντιμετωπίσουμε μαζί, όπως αντιμετωπίσαμε και τη μέγιστη πρόκληση, τη χρονιά που πέρασε.

Μπροστά μας, έχουμε βασικές προτεραιότητες: να συνεχίσουμε να βάζουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά μας, με σιγουριά και με πείσμα, να μειώσουμε δραστικά τα ελλείμματα και να ελέγξουμε το χρέος, μειώνοντας τις δαπάνες και αλλάζοντας ριζικά το δημόσιο τομέα, τους δημόσιους Οργανισμούς, για να παράγουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες και όχι ελλείμματα.

Να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας, που αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, μια ανάπτυξη όμως που θα εγγυάται θέσεις εργασίας, νέες, ποιοτικές και σίγουρες. Να αλλάξουμε ριζικά το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, αφαιρώντας αγκυλώσεις και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου