ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη για το χαρακτήρα των εκλογών

μάχη-για-το-χαρακτήρα-των-εκλογών-479303

Μπορεί η κυβερνητική πλευρά να το απεύχεται, εκ των πραγμάτων όμως η συζήτηση για τι εκλογές του Νοεμβρίου έχει, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, ως κύριο άξονα τις αναφορές στο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση, αλλά και πολλοί από τους υποψήφιους που πήραν προχθές το χρίσμα, επιμένει ότι αντί του Μνημονίου, το ενδιαφέρον πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή του κράτους. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι στην κάλπη πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση στην πολιτική του Μνημονίου.

Ο Γ. Πεταλωτής

Πλαστή χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη λογική της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν χαρακτήρα καταδίκης του Μνημονίου.

«Ορισμένοι αντιλαμβάνονται την πολιτική του μέλλοντος με όρους παρελθόντος και προσπαθούν να μεταφέρουν στην εκλογική μάχη για την αυτοδιοίκηση τις έριδες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αψηφώντας έτσι τη βούληση των πολιτών για αλλαγές στο επιτελικό κράτος» δήλωσε.

Υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι οι αλλαγές στο κράτος και ότι η ΝΔ «προσπαθεί να ξεπεράσει την ανυπαρξία της και τις εσωτερικές της έριδες, θέτοντας ζήτημα ‘μνημόνιο ή όχι’».

Αναφορικά με τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων για τους ΟΤΑ, ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάληξή τους και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η προσέγγιση που έγινε από την επιτροπή και τον πρωθυπουργό ήταν με κριτήρια για το εάν τα προτεινόμενα πρόσωπα είναι ικανά, εάν θέλουν να υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση κι εάν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε στο πρόσωπό τους να συγκλίνουν ευρύτερες δυνάμεις.

Ερωτηθείς δε τι θα συμβεί εάν στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατέβουν στις εκλογές απέναντι στις επίσημες υποψηφιότητες του κόμματος, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «κάθε περίπτωση έχει τη βαρύτητα και την αξία της» και ότι «κεντρική επιλογή μας είναι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν συμβολή σε αυτή τη μάχη».

Η Αντιπολίτευση

Σε μάχη κατά του Μνημονίου θα επιχειρήσει η ΝΔ να μετατρέψει την προεκλογική εκστρατεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι οι τελικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τους μεγάλους δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας αποτελούν προσωπική ήττα για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι η λίστα των υποψηφίων περιφερειαρχών που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ πλήττει το προφίλ του πρωθυπουργού.

Βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μάχη της αυτοδιοίκησης να αποκτήσει, πλέον, μονοθεματικό χαρακτήρα και να δοθεί στη βάση του αντιμνημονίου. Αν το εγχείρημα επιτύχει, στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες μπορούν να εξελιχθούν σε ένα προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ και να ανοίξει ο δρόμος για συνεργασίες με την παραδοσιακή Αριστερά στον β’ γύρο των εκλογών.

Στη μάχη κατά του Μνημονίου μπαίνει μπροστά, με περιοδείες σε όλη τη χώρα, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κλιμάκωσε την επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης συνδέοντας ευθέως τις αυτοδιοικητικές κάλπες με τη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Από πλευράς ΝΔ ο εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι τα «μεγάλα στελέχη του Κινήματος προβλέπουν ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και για αυτό είπαν ‘όχι’ στον πρωθυπουργό».

Για δυστοκία κατάρτισης των ψηφοδελτίων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ:

«Η δυστοκία στην εξεύρεση σοβαρών υποψηφιοτήτων τραυματίζει καίρια την εικόνα του πρωθυπουργού. Οι επιλογές δεν έγιναν με κριτήριο ‘ποιος είναι ο καλύτερος’, αλλά ‘διά της εις άτοπον απαγωγής΄, δηλαδή ποιος δημιουργεί τις λιγότερες αντιδράσεις στο κόμμα» τόνισε ο Κ. Αϊβαλιώτης.

«Όπως δεν πείστηκαν τα στελέχη έτσι δεν θα πειστούν και οι ψηφοφόροι» σχολίασε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

 

Επιλογές ρίσκου

Ως υψηλού ρίσκου και ανατρεπτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ορισμένες από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ρίχνουν γέφυρες προς τα αριστερά και τα δεξιά, ενώ η απουσία «λαμπερών» ονομάτων υπουργών καθιστά τις υποψηφιότητες αυτοδιοικητικές, αφού μάλιστα οι επτά από τους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες που ανακοίνωσε την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ προέρχονται από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο ο χώρος της Περιφέρειας αποδεικνύεται προνομιακός για τους άνδρες, αφού δεν ανακοινώθηκε καμία γυναίκα υποψήφια.

Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων εμπεριέχει αρκετό ρίσκο, καθώς στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται μακράν πίσω από τον νυν δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη. Ωστόσο, το πρόσωπό του θεωρείται άφθαρτο από την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις επιλογές της και θεωρείται ότι μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους και από άλλους χώρους. Παράλληλα, λόγω της επιτυχημένης θητείας του στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη εξυπηρετεί το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «Πρώτα ο πολίτης».

Η επιλογή του Γιάννη Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης κρίθηκε ως η καταλληλότερη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία την υποψηφιότητα του Κώστα Γκιουλέκα.

Και οι δύο αυτές υποψηφιότητες ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με τη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς τον μεν Γ. Καμίνη είχε προτείνει πρώτος ο Φώτης Κουβέλης, ενώ το κόμμα του στηρίζει και τον Γιάννη Μπουτάρη.

Όσο για την απουσία γυναικών από τη λίστα με τους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες, αξίζει να σημειωθεί πως δεν προχώρησαν οι υποψηφιότητες της κ. Σχοιναράκη στην Κρήτη και της Ελπίδας Τσουρή στο Βόρειο Αιγαίο. Ειδικά για τη δεύτερη, ο λόγος ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε υποψήφιο από τη Λέσβο, ενώ η κ. Τσουρή είναι από τη Χίο.

Τέλος, προερχόμενοι από την αυτοδιοίκηση είναι οι εξής υποψήφιοι περιφερειάρχες: Άρης Γιαννακίδης (επί δύο τετραετίες νομάρχης Ροδόπης), Αποστόλης Παπατόλιας (νομάρχης Μαγνησίας), Νάσος Γιακαλής (δήμαρχος Μυτιλήνης), Κλέαρχος Περγαντάς (επί δύο τετραετίες νομάρχης Βοιωτίας), Γιάννης Μαχαιρίδης (επί δύο τετραετίες νομάρχης Δωδεκανήσου), Γιάννης Σγουρός (επί δύο τετραετίες νομάρχης Αθηνών) και -το νέο πρόσωπο- ο Γ. Παπαϊορδανίδης με δράση στην τοπική κοινωνία και στη ΝΑ Κοζάνης.

Ικανοποιημένοι Τατούλης και Μπουτάρης

Για πολιτική υπέρβαση από πλευράς ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο οι Πέτρος Τατούλης και Γιάννης Μπουτάρης, σχολιάζοντας την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξει τις υποψηφιότητές τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το δήμο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Αναλυτικά, ο Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 τόνισε: «Εξαρχής η πρωτοβουλία μας ήταν μια πρωτοβουλία, η οποία στηριζόταν σε μια πολιτική αντίληψη ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να ενεργοποιούν και να κινητοποιούν υγιείς δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους για να έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αλλωστε, αυτός ο νέος θεσμός αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία και την τελευταία ίσως ευκαιρία που έχει αυτός ο τόπος για να ανασυγκροτηθεί και να επανιδρυθεί».

Υπέρβαση χαρακτήρισε τη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας, καθώς και εκείνης του Γιώργου Καμίνη από το ΠΑΣΟΚ ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 εξήγησε: «Νομίζω ότι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ με την επιλογή του κ. Καμίνη για την Αθήνα και τη δικιά μας για τη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί μια ουσιαστική υπέρβαση.

» Αυτή η υπέρβαση προκαλεί αντιδράσεις. Κάθε αλλαγή, κάθε διαφοροποίηση στη μέχρι σήμερα γνωστή πορεία δημιουργεί αντιδράσεις από πάρα πολλούς ανθρώπους. Το χρέος το δικό μας είναι να αγκαλιάσουμε αυτούς τους αντιδρώντες και να τους πείσουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου