ΕΛΛΑΔΑ

Θα βοηθήσει την Ελλάδα…

θα-βοηθήσει-την-ελλάδα-493950

«Ο πατέρας του ευρώ που δουλεύει τζάμπα για να σώσει τους Έλληνες». Μ ΄αυτά τα διθυραμβικά σχόλια αναφέρεται το Bloomberg στον κ. Tommaso Padoa- Schioppa, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας που επελέγη από τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου προκειμένου η Ελλάδα να αποκαταστήσει την σχέση της με τις αγορές. Όμως, μεταξύ των άλλων θετικών σχολίων, ένας πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής αποκαλύπτει τον ρόλο του κ. Scioppa λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι στο δρόμο για μια πειθαρχημένη χρεοκοπία», λέει ο κ. Simon Johnson.

«O κ. Padoa- scioppa θα βοηθήσει» προσθέτει. Όπως τονίζει το βρετανικό πρακτορείο σε εκτενή ανταπόκριση του ο κ. Schioppa, ένας από τους ιδρυτές της κοινής ευρωπαϊκής ονομασίας, έχει πρόθεση να δουλέψει χωρίς χρήματα για να σώσει το ευρώ και ο κ. Παπανδρέου τον επέλεξε δεδομένης της εμπειρίας του ως υπουργός οικονομικών, ως κεντρικός τραπεζίτης οικονομολόγος και διεθνής τραπεζικός σύμβουλος.

«Ως υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με συνεχή προβλήματα ελλείμματος ο κ. Schioppa μπορεί να μεταφέρει σημαντικές εμπειρίες» λέει στο Bloomberg ο κ. Οtmar Issing, πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο ιταλός υπουργός βοήθησε την Ιταλία όταν ήταν ένα από τα αδύνατα μέλη του ευρώ που αντιμετώπιζαν προβλήματα ελλείμματος. Αυτές οι ικανότητες, όπως προσθέτει το Bloomberg θα βοηθήσουν την Ελλάδα η οποία απέφυγε την χρεοκοπία όταν έλαβε το πακέτο των 110 δισ. ευρώ από την τριαρχία της Ε.Ε- ΔΝΤ- ΕΚΤ. Η Ελλάδα συνεχίζει να πληρώνει τέσσερις φορές περισσότερους τόκους από την Γερμανία για να δανείζεται για μια περίοδο 10 χρόνων.

Ένα πρώην μέλος του IMF, Ο κ. Renato Filosa τονίζει ότι ο κ. Scioppa είναι εκεί για να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα δεν θα αποτύχει. «Είμαι περισσότερο χρήστης των οικονομικών απ ότι οικονομολόγος» είπε ο κ. Schioppa σε μια συνέντευξη του στο Μιλάνο. «Συνηθίζω να ψάχνω την μέση οδό μεταξύ των αφηρημένων οικονομικών και των εφαρμογών σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Απλήρωτη αποστολή

Η απλήρωτη αποστολή του κ. Padoa Schioppa, προσθέτει το πρακτορείο έρχεται να προστεθεί σε μια 37χρονη δημόσια καριέρα, η οποία ξεκίνησε το 1968 στην Τράπεζα της Ιταλίας και περιελάμβανε το «τρέξιμο» της χρηματοαγοράς της τράπεζας και των τμημάτων ερευνών της τράπεζας πριν γίνει διοικητής για 13 χρόνια από το 1984. «Είμαι ανεξάρτητος, δεν έχω σύγκρουση συμφερόντων και δεν θα πληρωθώ για αυτό που θα κάνω», είπε για τη νέα του θέση.

Ο γιος ενός διευθυντή ασφαλειών, ανακαλεί στην μνήμη του τις οικονομικές κρίσεις του 1970-1980 όταν η Ιταλία δεν μπορούσε να πουλήσει ομολόγα μακρινής διάρκειας και αντιμετώπιζε εβδομαδιαία ανησυχίες για το αν θα αγοράσουν οι επενδυτές τα έντοκα γραμμάτια. «Ο Παπανδρέου έκανε την καλύτερη επιλογή» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Πασκάλ Λαμί γενικός διευθυντής του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στην συνέχεια το πρακτορείο παραθέτει τα στοιχεί για τα ελληνικά ομόλογα που καταρρέουν επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές απαιτούν απόδοση 10,6% για να αγοράσουν ελληνικά δεκαετή ομόλογα, δηλαδή 8,25 μονάδες περισσότερα από τα γερμανικά. «Η Ελλάδα είναι στο δρόμο για μια πειθαρχημένη χρεοκοπία», λέει ο κ. Simon Johnson ένας πρώην οικονομολόγος του IMF ( ΔΝΤ ) « O κ. Padoa- Schioppa θα βοηθήσει» λέει ο κ. Johnson.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου