ΕΛΛΑΔΑ

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τις επαφές Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

θετικά-αποτιμούν-στην-κυβέρνηση-τις-ε-295037

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των πολυμερών και διμερών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός και συνολικά η ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγράφεται σε κυβερνητικό σημείωμα αποτίμησης του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη.

Βασικά στοιχεία της αποτίμησης που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε το θέμα του χρέους σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, όπως η ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ως θετικές αποτιμώνται και οι διμερείς και τριμερείς επαφές με πολλούς ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, κάτι που όπως επισημαίνεται, ανέδειξε και τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας και την σημασία της διεθνούς συνεργασίας στο προσφυγικό πρόβλημα, ένα ζήτημα που απασχόλησε και επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

Ως προς τα ειδικότερα θέματα, η αποτίμηση της κυβέρνησης, είναι η εξής:

1. Χρέος

Η διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους, εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την απομείωσή του, είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Αυτό άλλωστε κατέστη προφανές και σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης. Ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας αυτής είναι ήδη προφανής.

Άλλωστε, στην ίδια θα πρέπει να αξιολογηθεί και η επίθεση της ΝΔ στον πρωθυπουργό ότι άνοιξε το ζήτημα του χρέους την στιγμή που «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θεωρούν ότι ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ» για τέτοια ζητήματα.

2. Τα ζητήματα διεθνούς πολιτικής

Στον τομέα αυτό, αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Αυτή η ενίσχυση της δημόσιας εικόνας αξιοποιήθηκε για να εδραιωθεί ο ρόλος της Ελλάδας, σαν πόλου σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η αιχμή της ελληνικής παρέμβασης στόχευε σε δύο τομείς: το προσφυγικό και το ζήτημα των διεθνών συνεργασιών.

Στο ζήτημα των προσφυγικών ροών: Εκτός από τα μέτρα που σταθερά ζητάει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός μίλησε και από θέση αρχών πάνω στο ζήτημα. Στην Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για το Μεταναστευτικό και τις Προσφυγικές Ροές, μεταξύ άλλων είπε:

Η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών – πάνω από 80% – είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις. Αυτές οι μεταναστευτικές ροές έχουν αιτία: πολέμους και συγκρούσεις – ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αιτίες τους – που εμείς ως παγκόσμια κοινότητα δεν κατορθώσαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών. Δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Πολλοί στην Ευρώπη εξεπλάγησαν με αυτό το φαινόμενο αλλά, ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν. Χώρες πολύ φτωχότερες και με πολύ μικρότερους πληθυσμούς αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συγκεκριμένες δράσεις…

Στόχος ήταν να διεθνοποιηθεί το ζήτημα και ταυτόχρονα να εκφραστούν οι ελληνικές θέσεις ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος της κρίσης. Οι θέσεις που διατυπώθηκαν ήταν προς τις εξής κατευθύνσεις:

  • Να ενταθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση των κρίσεων που προκαλούν τις προσφυγικές ροές.
  • Να ενισχυθεί η συνεργασία με τον ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να δημιουργηθούν μηχανισμοί επανεγκατάστασης από τις χώρες διέλευσης, όπως η Τουρκία η Ιορδανία και ο Λίβανος.
  • Να υποστηριχτούν οι γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχυθεί η συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.
  • Να στραφεί αποφασιστικά η Ευρώπη σε μια πολιτική που αναδεικνύει το φιλικό της πρόσωπο και τον ανθρωπισμός της – ιδιαίτερα απέναντι στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι.

Στα ζητήματα των διεθνών συνεργασιών: Υλοποιήθηκε η στρατηγική της κυβέρνησης που θεωρεί ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη τις καλές σχέσεις και την στενή συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής μας. Ένα από τα θέματα που προωθήθηκαν σημαντικά, είναι οι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και τις προοπτικές που ανοίγονται στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Επίσης η προώθηση της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην αρχή των πολύπλευρων και επωφελών για την χώρα συνεργασιών.

3. Οι διμερείς σχέσεις

Όλα τα σημαντικά για την Ελλάδα ζητήματα συζητήθηκαν στις διμερείς επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κυρίως με τους πρωθυπουργούς την Τουρκίας και της Αλβανίας. Επιβεβαιώθηκε η αντίληψη ότι χωρίς παραχωρήσεις στα σημαντικά για την χώρα θέματα, μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, μέσω των οποίων να διευθετούνται οι όποιες διαφορές.

4. Οι επενδύσεις

Η προσέλκυση επενδύσεων, που θα παράγουν όφελος τόσο για τους επενδυτές, όσο και για την χώρα, είχε σημαντική θέση στην ατζέντα του ταξιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκαν οι επαφές με τον κόσμο της ομογένειας, (κυρίως το Hellinic Initiative) αλλά και οι διμερείς επαφές με τις αντιπροσωπείες άλλων χωρών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου