ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτηση της βουλευτή Κ. Παπανάτσιου για τα πρόστιμα για αγροτικές ενισχύσεις

ερώτηση-της-βουλευτή-κ-παπανάτσιου-γι-504540

Η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνας Παπανάτσιου μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και αγρότες για την κακοδιαχείριση προηγούμενων ετών σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκές και κρατικές αγροτικές ενισχύσεις.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κ. Αποστόλου, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα των προστίμων που έχουν καταλογιστεί στη χώρα για παρατυπίες του παρελθόντος σχετικά με τη διαχείριση ευρωπαϊκών και κρατικών αγροτικών κονδυλίων, πολλά από τα οποία έχουν ήδη τελεσιδικήσει.

Τα πρόστιμα αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το διάστημα 2008 – 2009 (πακέτο Χατζηγάκη) και κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ασύμβατες από την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καλείται να ανακτήσει αποζημιώσεις 421 εκατ. ευρώ από 725.000 αγρότες. Καθώς και τις ενισχύσεις ύψους 465 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά την περίοδο 1982 – 1989 για τη «στήριξη» προϊόντων που είχαν πρόβλημα στην παραγωγή, αλλά και το «πακέτο Κοντού», που αφορά ανάκτηση των ενισχύσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν με τη μορφή άτοκων δανείων, κατά την περίοδο 2008 σε ΕΑΣ που συγκέντρωναν δημητριακά.

Οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν ποιο είναι το σύνολικό ποσό δημοσιονομικών διορθώσεων/παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ποιες οι αιτίες και οι λόγοι που αυτά επιβλήθηκαν και ποιες ενέργειες θα γίνουν για να μειωθεί το ύψος των προστίμων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου