ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ηρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά»

ηρθαν-τα-καράβια-τα-ζαγοριανά-418820

Παρουσίαση εκδοτικού πακέτου που αναφέρεται στη ναυτική παράδοση της περιοχής μας

Η παρουσίαση του εκδοτικού πακέτου που αναφέρεται στη ναυτιλία του Ανατολικού Πηλίου και της Μαγνησίας πραγματοποιείται τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στις 21:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» στη Ζαγορά. Η εκδήλωση παρουσίασης συμπεριλαμβάνεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου καθώς και στο θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από τον φορέα της Ιερά Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού με το διακριτικό τίτλο: «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό του Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη, χαιρετισμούς επισήμων και παρουσίαση των εκδόσεων από τρείς σημαντικούς ομιλητές. Η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Δρ Λαογραφίας και τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτιδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών θα αναπτύξει το ζήτημα της παράδοσης, της ναυτιλίας και της σχέσης του λαϊκού πολιτισμού με τον κόσμο της θάλασσας. Ο Δημήτρης Δερβένης, Ναυπηγός, Μηχανολόγος – Μηχανικός Ε.Μ.Π. θα αναπτύξει ζητήματα παραδοσιακής ναυπηγικής και τέχνης με ζητήματα και αναφορές από το την έκδοση. Ο Ομότιμος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος θα μιλήσει για την σημασία της ναυτιλίας του Πηλίου στη δημοτική μουσική, το λαϊκό πολιτισμό και το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ζαγοριανός συγγραφέας και δάσκαλος κ. Νίκος Διαμαντάκος ο οποίος θα προσθέσει τις δικές του μαρτυρίες και επισημάνσεις για την ναυτιλία του Πηλίου.

Παράλληλα θα προβληθεί θα προβληθεί δεκάλεπτη ψηφιακή αφήγηση (video) με τίτλο «Ηρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά» σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα, ενώ το μοντάζ και την τεχνική επεξεργασία έχει επιμεληθεί η κ. Αθανασία Ξαφάρα.

Αναφορά μέσω μια τρίλεπτης ψηφιακής αφήγησης θα υπάρχει και για το ιστορικό Αη Γιαννιώτικο πλοίο «Φανερωμένη» των αδελφών Βασιλείου και του σημερινού ιδιοκτήτη κ. Νίκου Ρηγινού. Η έκδοση για τη ναυτιλία του Πηλίου κυκλοφόρησε μεμονωμένα ως βιβλίο αλλά και σε κασετίνα η οποία περιελάμβανε: α) ημερολόγιο για το 2015 με τίτλο Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας, φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας της Μαγνησίας, β) ειδική έκδοση που αφορά τη ναυτική παράδοση της ναυτιλίας στο Ανατολικό Πήλιο με τίτλο: «Ηρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Οψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960) που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου