ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση «Η επανάσταση των γυναικών στην Αθήνα της Μπελ Επόκ»

εκδήλωση-η-επανάσταση-των-γυναικών-σ-224717

Απογευματινό αφιερωμένο στην επανάσταση των γυναικών στην εποχή της μπελ επόκ διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ. στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου. Η εκδήλωση, εκτός από την παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού αθηναιογράφου Γιάννη Καιροφύλα, θα συνοδεύεται με πολλές εικόνες της Αθήνας και του Βόλου από τα παλιά, ρομαντικούς χορούς και κουστούμια της νοσταλγικής αυτής εποχής.

Την παρουσίαση του βιβλίου, εστιάζοντας στα θέματα της επανάστασης των γυναικών, την εκπαιδευτική ζωή, τον πολιτισμό και τις τέχνες, την κοσμική ζωή και τη μόδα της εποχής με αναφορές στον παλιό Βόλο, θα κάνουν μέλη της Ομάδας Βιβλίου του ΛΕΒ: Άννα Πετσιάβα, φιλόλογος-πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών N. Ιωνίας «Ιωνες», Ντέμη Βλιώρα, μαθηματικός και Αγνή Σκουζού νηπιαγωγός, πτυχ. Παντείου Πανεπιστημίου και η Μαρία Σπανού, ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Συντονίζει η Ροσσάνα Πώποτα.

Οι σύντομες παρεμβάσεις των ομιλητριών θα συνοδεύονται από εικόνες της μπελ επόκ, ενώ οι συμμετέχοντες πίνοντας το τσάι ή τον καφέ τους θα απολαύσουν και χορούς της ρομαντικής αυτής εποχής εκφρασμένους από χορευτές της Chorus Line και ανάλογα κουστούμια. Συμμετέχουν οι χορευτές : Αντώνης Στάμος και της σχολής Chorus line: Λαυρέντης Νίτης, Έβελυν Σταμούλη, Ερωτόκριτος Σκορδίλης, Ματίνα Τσικλιτσή και Βάσω Τηλιοπούλου.

Την προσωνυμία μπελ επόκ, που θα πει «όμορφη εποχή» την έδωσαν πρώτοι οι Γάλλοι. Η εποχή χρονολογικά οριοθετείται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και χαρακτηρίζεται για το αισιόδοξο πνεύμα που κυριάρχησε. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, την εποχή αυτή, η ζωή διαρκώς βρισκόταν σε μια διαρκή μεταλλαγή. Στα τέλη του 19ου αιώνα, μέσα σε ένα χαρούμενο κλίμα και ελαφρότητας που γέννησε η βιομηχανική, οικονομική, τεχνολογική, επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη, εκεί όπου συνυπάρχουν και συγκρούονται διάφορες τάσεις και ρεύματα που αντιμάχονται το κατεστημένο και τα νέα δεδομένα.

Σ’ αυτό το κλίμα, η επανάσταση των γυναικών στον ελλαδικό χώρο κηρύχτηκε στο κατώφλι του 20ού αιώνα, από μια γυναίκα και μια εφημερίδα. Ήταν η Καλλιρόη Παρρέν, η ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων και η «Εφημερίς των Κυριών», το σημαντικότερο και μακροβιότερο γυναικείο περιοδικό. Όσο για το βιβλίο του Γ. Καιροφύλα, με τον τίτλο «Η επανάσταση των γυναικών στην Αθήνα της Μπελ Επόκ» (εκδόσεις Καστανιώτη, 2013) καθώς το διαβάζει κανείς ζει στην αθηναϊκή αυτή εποχή με τα όμορφα και μελανά σημεία της αλλά και με τα χρώματα του γυναικείου αγώνα. Ένα ελκυστικό ρεπορταζιακό μυθιστόρημα γεγονότων, για τον άνισο αγώνα των γυναικών απέναντι στην ανδρική δεσποτεία…με άρωμα από την ιστορία του Λυκείου των Ελληνίδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου