ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος απανωτών λουκέτων σε καταστήματα franchise στον Βόλο

κίνδυνος-απανωτών-λουκέτων-σε-καταστ-881105

Κραυγή απόγνωσης από «Βενέτη» και «Γρηγόρη Μικρογεύματα» για το μη βιώσιμο ενεργειακό κόστος – Ζητούν παρεμβάσεις για φθηνότερη ενέργεια

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λουκέτου βρίσκονται ιδιοκτήτες καταστημάτων franchise. «Βενέτης» και «Γρηγόρης Μικρογεύματα», δύο από τα μεγαλύτερα «ονόματα» στον χώρο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης, γονατίζουν κάτω από το βάρος του ενεργειακού κόστους και ζητούν με δημόσιες παρεμβάσεις τους, μέτρα για φθηνότερη ενέργεια, πριν αναγκαστούν να αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά σε δεκάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην πόλη λειτουργούν καταστήματα και των δύο επιχειρήσεων – brand names στον χώρο της αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και εστίασης. Επαγγελματίες στηρίχθηκαν στα ισχυρά ονόματα των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται με ιδιόκτητα καταστήματα αλλά και καταστήματα franchise στη χώρα, προκειμένου να καθιερωθούν και να αναπτυχθούν στην τοπική αγορά.

Ωστόσο, μετά την οικονομική και την υγειονομική κρίση, πλέον είναι αντιμέτωποι και οι ίδιοι, όπως και μικρές επιχειρήσεις με την ενεργειακή κρίση. Το ενεργειακό κόστος και για τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι πλέον πενταπλάσιο και οι τιμές στις πρώτες ύλες αυξάνονται κάθε τρεις ημέρες, στοιχεία που καθιστούν τη διατήρηση των επιχειρήσεων ασύμφορη.

Με πρωτοβουλία της, η Κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τα μικρά αρτοποιεία (ΚΑΔ 4724 και 5610) με φθηνότερη ενέργεια, προκειμένου να μην αναγκαστούν να κλείσουν. Το ίδιο όμως διεκδικούν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο, χωρίς εξαιρέσεις, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Από 2.000 στις 10.000 ευρώ το κόστος ενέργειας τον μήνα

Αίσθηση έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο, η επιστολή που απηύθυνε προς τον Πρωθυπουργό τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της ΒΕΝΕΤΗ ΑΒΕΕΤ, τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Η εταιρεία «Βενέτης» δραστηριοποιείται με 120 καταστήματα σε όλη τη χώρα, 60 των οποίων ιδιόκτητα και ισάριθμα αποτελούν καταστήματα franchise, είναι κρίκοι δηλαδή στην ίδια αλυσίδα. Κρίκος της αλυσίδας, υπάρχει και στον Βόλο.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, που είδε το φως της δημοσιότητας, η ενεργειακή κρίση, μετά τη δεκαετή κρίση των μνημονίων και τη διετία της υγειονομικής κρίσης, θα είναι καθοριστική και «θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες». Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες αναφέρονται και στην επισιτιστική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπος ο κλάδος.

«Τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία ακόμη νέα κρίση τη λεγόμενη επισιτιστική εξαιτίας της οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και διαδοχικές αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε τρεις ημέρες μόνο προς τα πάνω.

Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρίες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα για να ζυμώσουν προϊόντα για να ψήσουν προϊόντα για να μαγειρέψουν προϊόντα και να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών.

Αυτές λοιπόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για μία τέτοια επιχείρηση που είχε 2000€ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν», περιγράφουν το πρόβλημα.

Η ΕΠΟΕΣ

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ετοιμάζεται όμως να ζητήσει και η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), στην «οικογένεια» της οποίας ανήκουν μερικές από τις μεγαλύτερες επώνυμες αλυσίδες εστίασης, γρήγορου φαγητού και καφέ, όπως η «Γρηγόρης Μικρογεύματα», αλλά και το Coffee Island.

Σύμφωνα με την ΕΠΟΕΣ η πρωτοβουλία για φθηνότερη ενέργεια στα αρτοποιεία προκειμένου να προστατευτεί η τιμή του ψωμιού είναι μεν σωστή, ωστόσο πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. «Τι διαφορά έχει ένα αρτοποιείο από επιχειρήσεις καφεστίασης όπως για παράδειγμα η Γρηγόρης ή το Everest τόσο ως προς την κατανάλωση ενέργειας όσο και ως προς προϊόντα που διατίθενται;», το ερώτημα που έχει διατυπωθεί, μέσα από το mononews.gr.

Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΕΠΟΕΣ και επικεφαλής της αλυσίδας «Γρηγόρης Μικρογεύματα», Βλάσσης Γεωργάτος, υπογραμμίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει το ενεργειακό κόστος. «Η επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, οι λογαριασμοί που πληρώνουμε είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτεροι σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης, είναι πολύ μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να το αντέξει», λέει χαρακτηριστικά και ζητά να συμπεριληφθούν στα μέτρα για μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο κόστος ενέργειας που έχουν εξαγγελθεί για τα αρτοποιεία, αίτημα που θα θέσει το προεδρείο της ΕΠΟΕΣ στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και εφόσον απαιτηθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

«Ταφόπλακα» σε λίγες εβδομάδες

Στην επιστολή της η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗΣ ΑΒΕΕ αναφέρεται στην ανάγκη επέκτασης του μέτρου για προσφορά φθηνότερης ενέργειας σε όλο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο, αρτοζαχαροπλαστεία, εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης. Μιλούν μάλιστα για χρονικό περιθώριο λίγων εβδομάδων, πριν μπει… «ταφόπλακα» στα καταστήματα.

«Είναι επιβεβλημένο να εισαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι ΚΑΔ 4724 και 5610 ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες ΚΑΔ», αναφέρουν και προσθέτουν: «Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε S.O.S. και σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας, όπως δράσατε έγκαιρα ακαριαία και αποτελεσματικά και διασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε το ίδιο και στο θέμα της ενέργειας το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου