ΤΟΠΙΚΑ

Και τρίτος υποψήφιος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;

και-τρίτος-υποψήφιος-πρύτανης-στο-παν-884382

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στις κάλπες δεν κατεβαίνουν σχήματα, αλλά μεμονωμένοι υποψήφιοι, παρ’ όλα αυτά φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί «συμμαχίες» – Καραμπόλες στις σχολές και εκπροσώπηση των έξι από τις οκτώ

Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σηματοδότησε η ανακήρυξη των 12 υποψηφίων, που θα διεκδικήσουν τις έξι θέσεις εσωτερικών μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, με βάση τον νέο Νόμο για τα ΑΕΙ, που τέθηκε σε εφαρμογή. Βάσει του νέου Νόμου, στις κάλπες δεν θα αναμετρηθούν σχήματα υποψηφίων. Η μάχη της ψήφου θα δοθεί μεταξύ μεμονωμένων υποψηφίων, στους οποίους το εκλεκτορικό σώμα θα κληθεί να δώσει βαθμολογία από το 1 έως το 6. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον δύο άτυπα ψηφοδέλτια μεταξύ των 12 υποψηφίων, δύο εκ των οποίων έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη. Πληροφορίες δε, θέλουν και τρίτο υποψήφιο να διεκδικεί την πρυτανεία, εάν η αναμενόμενη εκλογική «καραμπόλα» δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δύο καθηγητές φέρονται έτοιμοι να διεκδικήσουν το αξίωμα του πρύτανη και μάλιστα πρόκειται για νυν συνεργάτες. Είναι ο νυν πρύτανης του Π.Θ., καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Ζήσης Μαμούρης και ο νυν αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Κτηνιατρικής, Χαράλαμπος Μπιλλίνης.

Πρόκειται για δύο πρόσωπα, που προέρχονται από την ίδια Σχολή, τη Σχολή Επιστημών Υγείας και σύμφωνα με τον νέο Νόμο μόνο ένας εκ των δύο θα μπορέσει να μπει στο Συμβούλιο Διοίκησης και να διεκδικήσει τη θέση του πρύτανη. Ο άλλος θα μείνει εκτός οργάνων διοίκησης. Οπως προβλέπει ο Νόμος, «δεν δύνανται να εκλεγούν περισσότερα από ένα εσωτερικά μέλη ανά Σχολή του ΑΕΙ στο Συμβούλιο Διοίκησης».

Με γνώμονα το παραπάνω, οι δύο «μονομάχοι» φέρονται να έχουν χτίσει ισχυρές «συμμαχίες», που θα τους δώσουν το εισιτήριο εισόδου στο Συμβούλιο Διοίκησης.

Δύο άτυπα ψηφοδέλτια

Ο κ. Μαμούρης φέρεται να στηρίζεται από τον καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Χρήστο Γκόβαρη, καθώς και από τον νυν αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Διαιτολογίας, Γιάννη Θεοδωράκη. Τη «συμμαχία» φαίνεται να ενισχύουν ο καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική της Σχολής Θετικών Επιστημών, Παντελεήμων Μπάγκος, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, Ευριπίδης Μυστακίδης και ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού της Σχολής Τεχνολογίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Μπιλλίνης αντίστοιχα φέρεται να υποστηρίζεται από τον καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική της Σχολής Θετικών Επιστημών, Ιωάννη Αναγνωστόπουλο και την καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Γεωργία Ανδρέου. Το ίδιο άτυπο ψηφοδέλτιο φέρονται επίσης να στηρίζουν ο καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Ευστάθιος Βελισσαρίου, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Νικόλαος Δαναλάτος και ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής, Γεώργιος Σταμούλης.

Οι «μονομάχοι» της κάλπης

Οπως προβλέπει ο Νόμος, «δεν δύνανται να εκλεγούν περισσότερα από ένα εσωτερικά μέλη ανά Σχολή του ΑΕΙ στο Συμβούλιο Διοίκησης». Αυτό σημαίνει ότι στις κάλπες θα υπάρξουν εκλογικές καραμπόλες.

Το κυρίαρχο εκλογικό «παιχνίδι» φαίνεται ότι αφορά στους δύο καθηγητές, που έχουν δηλώσει πρόθεση να διεκδικήσουν και τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι Ζήσης Μαμούρης και Χαράλαμπος Μπιλλίνης προέρχονται από την ίδια σχολή, τη Σχολή Επιστημών Υγείας και σύμφωνα με τον νέο Νόμο, μόνο ένας θα πάρει εισιτήριο εισόδου στο Συμβούλιο Διοίκησης και ο άλλος θα μείνει εκτός.

Δεν θα είναι όμως οι μοναδικοί. Δύο υποψήφιοι υπάρχουν και από τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και είναι οι Γεωργία Ανδρέου και Χρήστος Γκόβαρης.

«Μονομαχία» και στη Σχολή Θετικών Επιστημών, μεταξύ των Ιωάννη Αναγνωστόπουλου και Παντελεήμονα Μπάγκου, αλλά και στην Πολυτεχνική Σχολή, μεταξύ των Ευριπίδη Μυστακίδη και Γεωργίου Σταμούλη.

Ο τρίτος υποψήφιος πρύτανης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάδειξη και τρίτου υποψηφίου για τη θέση του πρύτανη θα εξαρτηθεί από τη «μονομαχία» στη Σχολή Επιστημών Υγείας. Σε περίπτωση που προκριθεί ο κ. Μαμούρης και άρα αποκλειστεί ο κ. Μπιλλίνης, από το σχήμα του δεύτερου αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη ο κ. Σταμούλης, κάτι που βεβαίως προϋποθέτει να επικρατήσει έναντι του συνυποψηφίου του από την ίδια σχολή, του κ. Μυστακίδη.

Εκπροσώπηση για έξι από τις οκτώ σχολές

Γεγονός είναι πάντως ότι στο Συμβούλιο Διοίκησης δεν θα εκπροσωπηθεί το σύνολο των οκτώ σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι θέσεις των εσωτερικών μελών είναι έξι και αυτό σημαίνει ότι οι δύο από τις οκτώ σχολές δεν θα έχουν εκπρόσωπο στο νέο συμβούλιο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις 25 Οκτωβρίου οι υποψήφιοι αναμένεται να αναπτύξουν διάλογο με ποιότητα, επιχειρήματα και προτάσεις, διεκδικώντας την ψήφο των συναδέλφων τους.

Γενική παραδοχή είναι ότι «όποιοι κι αν εκλεγούν, έχουν δύσκολο έργο μπροστά τους». «Ο νέος Νόμος θέτει μεγάλες ευθύνες σε λίγα πρόσωπα και σε ένα μόνο πρόσωπο την εκπροσώπηση μιας ολόκληρης σχολής», λένε χαρακτηριστικά υποψήφιοι, που έχουν επίγνωση του δύσκολου ρόλου που διεκδικούν.

Αντί για «σταυρός», ταξινομική ψήφος

Οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος θα γίνουν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου. Η θητεία όσων εκλεγούν θα είναι τετραετής, λήγει, δηλαδή, στις 31 Αυγούστου του 2026.

Η εκλογική διαδικασία διαφέρει σε σχέση με τις προηγούμενες. Δεν θα γίνει ούτε διά ζώσης, ούτε η προτίμηση θα δηλώνεται με «σταυρό» δίπλα από το κάθε όνομα.

Οι εκλογές θα διενεργηθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» και η ψηφοφορία με ταξινομική ψήφο θα διαρκεί από τις 09:00 έως τις 17:00.

Ολοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα λάβουν ένα ειδικό-εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο περιλαμβάνει τη μοναδική εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (URL), στην οποία ο εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, το ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ο εκλογέας, αφού καταχωρίσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα, λαμβάνει μία ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης ψήφου.

«Εγκυρο ψηφοδέλτιο» είναι αυτό, στο οποίο ο εκλογέας δηλώνει προτίμηση τουλάχιστον σε έναν υποψήφιο, θέτοντας τον αριθμό ένα δίπλα στο όνομα ενός υποψηφίου ή δηλώνει προτίμηση σε περισσότερους από έναν υποψηφίους, θέτοντας δίπλα σε κάθε όνομα υποψηφίου διαδοχικούς και συνεχόμενους ακέραιους αριθμούς από το ένα έως και τον αριθμό έξι.

Η καταμέτρηση γίνεται ως εξής: Από τον πρώτο γύρο καταμέτρησης, σε κάθε υποψήφιο πιστώνονται οι ψήφοι πρώτης προτίμησης που έχει λάβει, με «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» ίσο με τη μονάδα, δηλαδή πιστώνονται οι ψήφοι με τον αριθμό ένα δίπλα στο όνομά του.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι γύροι καταμέτρησης. Σε κάθε γύρο καταμέτρησης επιλέγεται ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο «σύνολο ψήφων του υποψηφίου». Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψηφίων, επιλέγεται ένας από αυτούς με κλήρωση.

Οι έξι που θα εκλεγούν θα αποτελούν τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα οποία στη συνέχεια θα κληθούν να επιλέξουν με μυστική ψηφοφορία τα εξωτερικά μέλη.

Πρύτανης αναδεικνύεται ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται στην Σύγκλητο, ενώ κάθε υποψήφιος υποβάλλει σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου και τους καθηγητές που επιθυμεί να αναλάβουν καθήκοντα αντιπρυτάνεων.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο με ψηφοφορία εκλέγει τον πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να αποσπάσει οκτώ από τις 11 ψήφους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου