ΤΟΠΙΚΑ

Βασίλισσα στην άμαξα του Στέλιου Τσαλαβρέτα ~ Δήλωσε η μοναδική Άννα Βίσση

βασίλισσα-στην-άμαξα-του-στέλιου-τσαλ-280123

Ο Βολιώτης, που κρατά την παράδοση ζωντανή, έκλεψε τις εντυπώσεις στη γιορτινή βόλτα κάτω από τον μπλε ουρανό μετά τη φωταγώγηση της πόλης

Βασίλισσα στην άμαξα του Στέλιου Τσαλαβρέτα δήλωσε πως ένιωσε στον Βόλο η Αννα Βίσση, κατά τη διάρκεια της εορταστικής βόλτας στην πόλη, κάτω από τον γιορτινό μπλε ουρανό, με την ολοκλήρωση της τελετής φωταγώγησης, που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη ο Δήμος Βόλου. Ο Βολιώτης αμαξάς, που υποδέχθηκε τη μεγάλη ερμηνεύτρια μαζί με την κόρη του Μαρία και την εγγονή του Τριανταφυλλιά και ο Ραφαέλλο, το άλογο που έσυρε την εντυπωσιακή άμαξα, έκλεψαν τις εντυπώσεις…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Ενιωσα βασίλισσα στον Βόλο» δήλωνε η Αννα Βίσση στα ΜΜΕ, από τον χώρο της δεξίωσης που παρατέθηκε προς τιμή της, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, λίγο μετά τη φαντασμαγορική εκδήλωση στην παραλία. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άμαξα στην οποία επιβιβάστηκε μαζί με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο για τη γιορτινή περιήγηση στο κέντρο της πόλης.

Την Αννα Βίσση υποδέχθηκε ο Στέλιος Τσαλαβρέτας, ντυμένος με την παραδοσιακή επίσημη ενδυμασία, μαύρο κοστούμι και από μέσα γιλέκο και λευκό πουκάμισο και στο κεφάλι καπέλο. Αντίστοιχα ντυμένες ήταν τόσο η κόρη του, όσο και η εγγονή του που βρίσκονταν στην άμαξα ως τρεις γενιές αμαξάδων. Ανοιξε στη μεγάλη ερμηνεύτρια την πόρτα της άμαξας για να ανέβει. Τον κοίταξε, του χαμογέλασε.

Ο κ. Τσαλαβρέτας έπιασε τον Ραφαέλλο από την κεφαλαριά και η εγγονή του Τριανταφυλλιά κρατούσε τα ηνία. Προπορευόταν η Μαρία Τσαλαβρέτα, ανοίγοντας δρόμο για να περάσει η άμαξα.

Σε όλη τη διαδρομή η Αννα Βίσση ρωτούσε να μάθει για την άμαξα και την οικογένεια των αμαξάδων που κρατούν την παράδοση ζωντανή, εντυπωσιασμένη από όλη την παρουσία.

Και πώς θα μπορούσε να μην εντυπωσιαστεί, όταν η προετοιμασία για την κάθοδο της άμαξας στη γιορτή διήρκησε δύο ολόκληρες ημέρες. Ολη η οικογένεια Τσαλαβρέτα επιστρατεύτηκε για να καθαρίσει και να γυαλίσει την άμαξα, να την αρωματίσει, να κάνει μπάνιο τον Ραφαέλλο, που παρά την πολυκοσμία έδειξε υποδειγματική συμπεριφορά, νιώθοντας ασφάλεια δίπλα στον Στέλιο Τσαλαβρέτα, που τον προσέχει περισσότερο και από τον εαυτό του, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Δεμένος με το άλογο από τα γεννοφάσκια του

Ο Στέλιος Τσαλαβρέτας, από ενός έτους, θυμάται τον εαυτό του πάνω σε άλογο. «Εχω και φωτογραφία της εποχής», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ο πατέρας του ήταν αμαξάς και όλη η οικογένεια είχε μάθει να αγαπάει τα άλογα. «Με το άλογο κοιμόμασταν. Ψήναμε το αρνί το Πάσχα και δίπλα μας είχαμε το άλογο. Τα αγαπάμε και τα φροντίζουμε τα άλογα. Περισσότερο κι από τον εαυτό μας», αναφέρει.

Θέλει να παραμείνει η παράδοση ζωντανή

Ο ίδιος μάλιστα δεν πούλησε ποτέ την άδεια ζωήλατου που κληρονόμησε από τον πατέρα του, παρότι τότε άξιζε μια περιουσία. «Αλλοι την πούλησαν και έβγαλαν άδειες για ταξί, για φορτηγά. Εγώ την κράτησα», λέει, παρ’ όλο που ο ίδιος ακολούθησε το επάγγελμα του επιπλοποιού.

Αρκετά χρόνια αργότερα, στα 45 χρόνια του, αποφάσισε να κατασκευάσει μία παραδοσιακή άμαξα. Και το 2000 βγήκε στην παραλία για να γνωρίσει στους λιλιπούτειους δημότες την παράδοση. «Ηθελα να τους δείξω από πού ξεκινήσαμε. Τις ρίζες μας. Ενας φίλος μου καθηγητής, μου έδωσε τότε την ιδέα να το κάνω επάγγελμα. Χρησιμοποίησα την άδεια του πατέρα μου που την είχα φυλάξει, έκανα τη μεταβίβαση σε μένα και στη συνέχεια το 2009 αγόρασα μία εντυπωσιακή άμαξα για νύφες από την Ιταλία. Κατέβηκα στην παραλία του Βόλου και έγινε πάταγος», περιγράφει την ιστορία του.

Τον αναζητούσε μέχρι και σεΐχης

Ο κ. Τσαλαβρέτας ασκούσε το επάγγελμα λόγω της αγάπης του στα άλογα αλλά και σε ένα παραδοσιακό επάγγελμα που φθίνει. Η φροντίδα του αλόγου και της άμαξας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί απασχόληση για πολλές ώρες και αυτό φαινόταν σε κάθε εμφάνισή του στην παραλία.

Δεν είναι τυχαίο ότι επισκέπτες του Βόλου τον αναζητούσαν κάθε φορά που έρχονταν στην πόλη, ακόμη και ένας σεΐχης που ερχόταν με τη θαλαμηγό του στο λιμάνι, ζητούσε τον ίδιο για να κάνει βόλτα.

Στα μυστικά της φροντίδας του αλόγου αλλά και της συντήρησης της άμαξας, ο κ. Τσαλαβρέτας έχει μυήσει όλη την οικογένειά του. Το ταλέντο όμως φαίνεται να είναι η 15χρονη εγγονή του, Τριανταφυλλιά, η οποία οδηγεί την άμαξα. «Είναι φυσικό ταλέντο. Το έχει μέσα της», σημειώνει.

Τρεις γενιές αμαξάδων έδωσαν το «παρών» στη λαμπερή γιορτή. Τα ηνία κρατά η 15χρονη Γαρυφαλλιά, την κεφαλαριά ο Στέλιος Τσαλαβρέτας και μαζί του η κόρη του Μαρία

Το μεγάλο του παράπονο η έξωση από την παραλία

Οταν αποφασίστηκε η έξωση των αμαξάδων από το πεζοδρομημένο τμήμα της παραλίας του Βόλου, ο κ. Τσαλαβρέτας πικράθηκε. Πλέον συντηρούν το άλογο και την άμαξα για τους ίδιους. Επιθυμία του να επιστρέψει η άμαξα στην παραλία του Βόλου, ακόμη κι αν χρειαστεί να ακολουθεί συγκεκριμένη διαδρομή με διαγράμμιση. «Θα ήθελα να επιβιώσει το επάγγελμα του παραδοσιακού αμαξά. Εκείνου που αγαπά το άλογο και προσφέρει βόλτα στους επιβάτες του. Όχι εκείνου που κοιτά τα χρήματα, πώς να τελειώσει γρήγορα τη διαδρομή, ξεπατώνοντας το άλογο στο τρέξιμο και να τους ξεφορτωθεί», αναφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου