ΤΟΠΙΚΑ

Βόλος: 43 γωνίες ανακύκλωσης

βόλος-43-γωνίες-ανακύκλωσης-312960

Συνολικά 43 θα είναι οι γωνίες ανακύκλωσης, που θα δημιουργηθούν στον Δήμο Βόλου για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού και μετάλλου. Θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, πάρκα και σχολεία και υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και έκδοσης 4.500 έξυπνων καρτών, τις οποίες θα χρησιμοποιούν δημότες για την απόρριψη ανακυκλώσιμων υλικών, συλλέγοντας «πόντους ανακύκλωσης», που θα τους εξαργυρώνουν με προνόμια.

Τη μελέτη του έργου πρόκειται να εγκρίνει η οικονομική επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίασή της αύριο Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση χρηματοδότησής της με ποσό 1.157.044 ευρώ, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σημειώνεται ότι ήδη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Βόλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε την έγκριση χρηματοδότησης του έργου. Οπως ανέφερε, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή αξιολόγησης και ένα από τα νέα έργα που θα ενταχθούν στον προγραμματισμό θα είναι οι γωνίες ανακύκλωσης.

Πρόκειται για μία από τις δράσεις που έχει προτείνει ο Δήμος Βόλου στο πλαίσιο του προγραμματισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων με στόχο τη μείωσή τους και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι γωνίες ανακύκλωσης πέραν των κάδων υπόγειων και υπέργειων, περιλαμβάνουν διακοσμητικές κατασκευές με στέγαστρα που θα τις οριοθετούν ενώ γύρω από αυτές θα εγκατασταθούν και αυτόνομα δημοτικά φωτιστικά και θα υπάρχει πρόβλεψη πρόσβασης και σε ΑμεΑ.

Σε κεντρικά σημεία και πάρκα

Συγκεκριμένα, από τέσσερις κάδοι των 3.000 λίτρων ο καθένας, συνολικά 32, θα τοποθετηθούν στα εξής σημεία: πλατεία Ρήγα Φεραίου έναντι ξενοδοχείου Volos Palace, Ογλ – Τ. Οικονομάκη, Κωνσταντά – Επτά Πλατανίων, Πλαστήρα – Αθανασάκη, Μεταμορφώσεως – Γιάννη Δήμου, Θουκυδίου – Γ. Καρτάλη – Κουντουριώτου – 28ης Οκτωβρίου, Κύπρου – Εθνικής Αντιστάσεως, 28ης Οκτωβρίου – Γαρέφη – Ιατρού Τζάνου. Από τέσσερις κάδοι θα τοποθετηθούν επίσης σε τέσσερα σημεία της Ν. Ιωνίας: Αναπαύσεως – Σινώπης, στο πάρκο Νέο Δέλτα, στο Ελικοδρόμιο, στη Φυτόκου με Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Επίσης σύστημα τεσσάρων κάδων θα τοποθετηθεί στο τρίγωνο Δράκειας στην Αγριά, στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως στη Ν. Αγχίαλο, στο πάρκινγκ της πλατεία Διμηνίου στη δημοτική ενότητα Αισωνίας.

Στα σχολικά προαύλια

Επιπλέον υπέργειοι κάδοι θα μπουν στα σχολικά προαύλια στα 1ο και 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 6ο ΓΕΛ Βόλου, 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου, στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στο 4ο Γυμνάσιο – 4ο ΓΕΛ Βόλου, στο 2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ Βόλου, στο νυχτερινό Λύκειο Βόλου, στο Δημοτικό Κάτω Λεχωνίων, στο Γυμνάσιο Κάτω Λεχωνίων, στα 7ο, 22ο, 13ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, στο Μουσικό Γυμνάσιο – Μουσικό Λύκειο, στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, στο 7ο ΓΕΛ Βόλου, στα 15ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, στο 10ο και 5ο Γυμνάσια Βόλου, στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου, στο 1ο Λύκειο Βόλου, στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.

Προβλέπονται μάλιστα και εφεδρικές γωνίες ανακύκλωσης στο πάρκο της Γιάννη Δήμου- Γαμβέτα- Εσφιγμενίτου, στο πάρκο της Χιλιαδούς, στη Χείρωνος- Ιποδάμειας, στο πάρκο της Εφραιμίδου- Δορυλαίου- Εγγλεζονησίου- Καισαρείας, στο πάρκο της οδού Προύσσης- Μυριωφύτου- Μενεμένης- Βρυουλών, στο Γυμνάσιο Ιωλκού, στο Γυμνάσιο Αγριάς, στο Ενιαίο Λύκειο Ν. Αγχιάλου.

Κάρτα και πόντοι για τους δημότες

Τα συστήματα τόσο των υπόγειων όσο και των υπέργειων κάδων θα εγκασταθούν σε μεταλλικό οικίσκο. Προβλέπεται η δυνατότητα οι υπόγειοι κάδοι να λειτουργούν με σύστημα παρακολούθησης της στάθμης πλήρωσης τους και ελεγχόμενης πρόσβασης από τους χρήστες.

Οι δημότες, χρησιμοποιώντας μια «έξυπνη κάρτα, κάρτα ανακύκλωσης» που θα τους χορηγηθεί, θα έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση στα στόμια εισαγωγής των υπόγειων κάδων και θα μπορούν να απορρίπτουν τα προς ανακύκλωση υλικά και στη συνέχεια μέσω ειδικού λογισμικού θα τους αποδίδονται «πόντοι ανακύλωσης» και θα εξαργυρώνονται με διάφορες υπηρεσίες ή προνόμια (π.χ. προσκλήσεις κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, έκπτωση σε αθλητικά προγράμματα του Δήμου κ.ά.). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης που ο Δήμος σχεδιάζει έχει ως στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, σε μια προσπάθεια δραστικής μείωσης των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου