ΤΟΠΙΚΑ

Πρόωρα ρολά στο «Κολωνάκι» του Βόλου

πρόωρα-ρολά-στο-κολωνάκι-του-βόλου-535679

Ανοιξαν εκτός σεζόν, μετά από έξι μήνες καραντίνας, με μέτρα και τον κόσμο απόντα – Δεν αντέχουν να μπαίνουν μέσα εκατοντάδες ευρώ καθημερινά

Τελευταία βραδιά η χθεσινή, για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, για τη συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης, στο «Κολωνάκι» του Βόλου. Τα ρολά… για το καλοκαίρι κατεβαίνουν πρόωρα, για την ακρίβεια νωρίτερα από ποτέ. Επιχειρήσεις εστίασης κλήθηκαν να λειτουργήσουν μετά από έξι μήνες καραντίνας, «εκτός εποχής» για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική γειτονιά, με περιοριστικά μέτρα και τον κόσμο φοβισμένο, άρα απόντα…

Μία από τις πιο δυνατές επιχειρηματικά γειτονιές εστίασης της πόλης, από σήμερα θα είναι «στα σκοτάδια». Στο επονομαζόμενο «Κολωνάκι» του Βόλου, μόλις ένα ή δύο καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Τα υπόλοιπα κλείνουν για καλοκαίρι, μην αντέχοντας άλλο να «μπαίνουν μέσα» οικονομικά κατά εκατοντάδες ευρώ καθημερινά.

«Ποτέ το καλοκαίρι δεν υπήρχε κόσμος στη συγκεκριμένη περιοχή. Είχαμε όμως δουλέψει καλά τη χειμερινή περίοδο και μπορούσαμε να στηρίξουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μαγαζιών μας, τις περιόδους που γίνεται… κοιλιά. Φέτος, την όποια οικονομική δυνατότητα να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας, την εξαντλήσαμε στους μήνες της καραντίνας για να είμαστε ζωντανοί επιχειρηματικά», σημειώνουν επαγγελματίες.

Αμέσως μετά την καραντίνα, η επαναλειτουργία της εστίασης, ήρθε σε μια περίοδο, κατά την οποία στην Κουμουνδούρου, η κίνηση πέφτει. «Δεν είχαμε την κίνηση που περιμέναμε. Ο κόσμος βγήκε τις πρώτες ημέρες μετά τη λήξη της καραντίνας, αλλά στη συνέχεια η κίνηση ήταν υποτονική», αναφέρουν. Στην υποτονική κίνηση θα πρέπει να προστεθούν και τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας που δεν επέτρεψαν μαζικές εκδηλώσεις για την τόνωση της κίνησης στην εστίαση.

Επαγγελματίες μάλιστα επισημαίνουν ότι με το άνοιγμα της εστίασης δημιουργήθηκαν καταστήματα δύο ταχυτήτων: αυτά που τηρούσαν στο έπακρο τα μέτρα και όσα ακόμη και σήμερα αδιαφορούν. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων στο «Κολωνάκι», είχε ως αποτέλεσμα, καταστηματάρχες να αναγκάζονται ακόμη και να «διώχνουν» πελάτες προκειμένου να κρατούν τον αριθμό των θαμώνων που συνεστιάζουν αλλά και τις αποστάσεις.

«Καθημερινά μπαίνουμε μέσα εκατοντάδες ευρώ και δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη συνέχιση της λειτουργίας μας. Και το κυριότερο υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον. Δεν ξέρουμε αν θα μας επιτραπεί και με τι όρους θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε μετά το καλοκαίρι, σε πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας. Δεν μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε τίποτα», λένε και προσθέτουν ότι και στο μέλλον θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, με τον διαχωρισμό των μαγαζιών σε δύο κατηγορίες, τους αμιγείς, μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει και τους μικτούς.

«Συνεχώς το μπαλάκι πέφτει στους επαγγελματίες της εστίασης, χωρίς να έχουμε στήριξη από πουθενά. Ζούμε και θα ζήσουμε πρωτόγνωρες, στα όρια του ανήθικου, καταστάσεις, αν θα χρειαστεί εμείς να προχωρήσουμε σε έλεγχο των θαμώνων μας, αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Απλώς θα χάνουμε κόσμο», προσθέτουν.

Από σήμερα, το προσωπικό επιστρατεύεται για το συμμάζεμα των μαγαζιών και στη συνέχεια θα κληθεί να βγει σε ταμείο ανεργίας για το υπόλοιπο της περιόδου και μέχρι να ανοίξει ξανά η κίνηση, μετά τα τέλη Αυγούστου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου