ΤΟΠΙΚΑ

Επαγγελματίες εστίασης: «Επιτέλους, θα πάρουμε ανάσα»

επαγγελματίες-εστίασης-επιτέλους-θ-557129

Θετικά συναισθήματα και ικανοποίηση στη Μαγνησία από την ανακοίνωση Νίκ. Χαρδαλιά

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης, επανέρχεται από σήμερα η μουσική σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Με την παράλληλη διεύρυνση του ωραρίου κατά μία ώρα, στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα, εκτιμάται ότι θα πάρει ανάσα η εστίαση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Από σήμερα επανεκκινούν, παράλληλα, τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Με αφορμή τα νέα δεδομένα στον χώρο της εστίασης, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε το κλίμα που επικρατεί και τις σκέψεις των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, που κάνουν λόγο για την επάνοδο, που θα δώσει ανάσα στον κλάδο.

Σύμφυτη με τη μουσική η λειτουργία της εστίασης, σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα τονώσει την ψυχολογία του κόσμου και τους τζίρους, σε συνδυασμό με την διεύρυνση του ωραρίου. «Σύμφωνα με την άποψή μας, δεν έπρεπε να είχε κοπεί καθόλου η μουσική. Δεν βοήθησε, εξάλλου, η απαγόρευση όλο το προηγούμενο διάστημα, διότι αφενός το ωράριο ήταν περιορισμένο και αφετέρου δεν νοείται εστίαση, χωρίς την μουσική», υπογράμμισε.

«Η επάνοδος της μουσικής θα βοηθήσει τον τζίρο, γιατί θα αλλάξει η διάθεση του κόσμου, και το σημαντικότερο όλων, είναι ότι θα βοηθήσει τους djs, τους επαγγελματίες που έμειναν χωρίς μεροκάματο από πέρυσι, γιατί είναι από τα επαγγέλματα που στο σύνολό τους, δεν μπόρεσαν να μπουν σε αναστολή. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μία ώρα παραπάνω, γιατί αυτή η ώρα θα φέρει ακόμη ένα μικρό τζίρο – κέρδος στους επιχειρηματίες», σημείωσε ο πρόεδρος.

«Είναι πολύ σημαντικός παράγοντος η μουσική την εστίαση και κατά συνέπεια, εννοείται ότι θα βοηθήσει», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καρμπάς, ιδιοκτήτης καφέ. «Είναι παράξενη η κατάσταση που βιώνουμε, πρωτόγνωρη χωρίς μουσική όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν είχαμε βιώσει ξανά παρόμοιες συνθήκες, οπότε σίγουρα θα βοηθήσει την εστίαση η επάνοδος της μουσικής. Ο κόσμος αισθάνονταν άβολα, παράξενα χωρίς την μουσική. Τους φαίνονταν περίεργο» προσέθεσε.

Θεωρώντας δεδομένη την ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία του κόσμου, υπογράμμισε ότι «η μουσική είναι σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας, όχι μόνο στην εστίαση, γενικότερα στο σπίτι μας, στη ζωή μας. Είμαστε αλέγροι, είμαστε Μεσόγειοι, οπότε το χρειαζόμαστε», τόνισε.

Την βεβαιότητα ότι η επάνοδος της μουσικής στην εστίαση θα δώσει ανάσα ανακούφισης στον κλάδο, εξέφρασε ο Θανάσης Στάνιος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, για να προσθέσει ότι «θα δώσει μια νέα πνοή, κάτι το οποίο αναμένουν οι επαγγελματίες. Αυτό θα τονώσει την διάθεση του κοινού και θα δώσει στους επαγγελματίες μια ανάσα. Ο κόσμος θα αρχίσει να βρίσκει ενδιαφέρον, βγαίνοντας έξω. Ο ένας επηρεάζει τον άλλο και λειτουργούν ως αλυσίδα».

Αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του, ο Θανάσης Στάνιος επεσήμανε πως «όταν είναι περιορισμένο το ωράριο, ο Βολιώτης θα επιλέξει αν θα βγει για φαγητό αν θα πάει για ποτό, ενώ παλαιότερα είχε την δυνατότητα να κάνει και τα δύο. Με την διεύρυνση του ωραρίου, θα βελτιωθεί πάρα πολύ η ψυχολογία του κόσμου στο να βγεί έξω. Από κει ξεκινούν όλα. Η μουσική θα δημιουργήσει πιο ευχάριστη ανάσα στους θαμώνες και θα δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις. Θα τονώσει λίγο την κατάσταση».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε, παράλληλα, ο Βασίλης Τζελέπης, ιδιοκτήτης καφέ, ενώ τόνισε ότι «γενικά θα τονώσει την διάθεση και την ψυχολογία του κόσμου. Το θέλει ο κόσμος, το αναζητάει. Ο ένας λειτουργεί ως αλυσίδα με τον άλλο. Η νέα κατάσταση, γενικά, θα φέρει κόσμο σε όλο τον κλάδο της εστίασης. Σίγουρα όταν γίνεται κάτι καλό, πηγαίνει ρολόι για όλους». Παράλληλα, χαρακτήρισε «νορμάλ» την σημερινή εικόνα στην εστίαση, εξέφρασε την αισιοδοξία του, σχετικά με την σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης λόγω καλοκαιριού, ενώ προσέθεσε ότι η διεύρυνση του ωραρίου θα βοηθήσει την γενικότερη λειτουργία της εστίασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου