ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχολογικά προβλήματα σε παιδιά 12 – 17 ετών λόγω καραντίνας

ψυχολογικά-προβλήματα-σε-παιδιά-12-17-ετ-568962

Καταγράφει έρευνα του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δημοσιεύεται σε μεγάλο επιστημονικό περιοδικό και κέντρισε το ενδιαφέρον της Γ.Γ. Αθλητισμού

Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα προκάλεσε σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών το μέτρο του εγκλεισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, που επέφερε και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Ψυχική ευεξία, ψυχική διάθεση και διατροφικές συνήθειες παρουσιάζουν αρνητικούς δείκτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημαντικής έρευνας που εκπόνησε ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προκάλεσε το ενδιαφέρον της γενικής γραμματείας Αθλητισμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έρευνα διενεργήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ είχαν συμπληρωθεί δύο μήνες εγκλεισμού από το δεύτερο lockdown. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Θεοδωράκης και συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές του τμήματος Αντώνης Χατζηγεωργιάδης και Οδυσσέας Ανδρούτσος και οι μεταδιδακτορικοί φοιτητές, Γιάννης Μορρές και Βαγγέλης Γαλάνης.

Η έρευνα έγινε με τη μορφή εξειδικευμένων και ατομικών ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν 950 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλίας αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στόχος της έρευνας ήταν να αποτυπωθεί τυχόν αλλαγή σε δείκτες που αφορούν στην ανθρώπινη υγεία και είναι τόσο η ψυχική ευεξία και διάθεση όσο και διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, αν και μικρής ηλικίας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα φάνηκε να βιώνουν δύσκολα τον αναγκαστικό εγκλεισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ολοι οι δείκτες ήταν πολύ χαμηλοί. Τόσο σε επίπεδο ψυχικής υγείας και διάθεσης όσο και σε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών περπατούσαν και γυμνάζονται πολύ λίγο κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού», σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συστήνεται για τους νέους ηλικίας 12 έως 17 ετών 420 λεπτά την εβδομάδα γυμναστική και οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν έκαναν ούτε 200 λεπτά γυμναστική την εβδομάδα.

«Μικρή διαφοροποίηση ως προς τους δείκτες ψυχικής ευεξίας και διάθεσης κατέγραψαν μόνο τα παιδιά με αθλητικό παρελθόν», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Αρνητικοί ήταν και οι δείκτες που αφορούν στις διατροφικές συνήθειες: οι συμμετέχοντες έτρωγαν και πολύ και γρήγορα και δεν πρόσεχαν τη θρεπτική αξία των τροφίμων.

Όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι προφανώς είναι αναγκαία τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας ωστόσο η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα».

Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε σημαντικό επιστημονικό περιοδικό.

Η έρευνα θα επαναληφθεί. Στο τέλος του μήνα, στους συμμετέχοντες θα σταλούν τα ίδια ερωτηματολόγια, προκειμένου να γίνουν νέες μετρήσεις και να διαπιστωθούν τυχόν διαφορές με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου