ΤΟΠΙΚΑ

«Αποκατάσταση της δημοκρατίας στους Δήμους»

αποκατάσταση-της-δημοκρατίας-στους-587442

Σύμφωνα με δημάρχους στη Μαγνησία, που έχουν… τραυματική εμπειρία από την απλή αναλογική – Στον νομό οι έξι από τους οκτώ δημάρχους έχουν πλειοψηφία, αλλά όχι αυτοδυναμία

Για «αποκατάσταση της δημοκρατίας στους Δήμους» μιλούν δήμαρχοι της Μαγνησίας με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Δήμαρχοι, που ζουν την… τραυματική, όπως τη χαρακτηρίζουν, εμπειρία της απλής αναλογικής, αλλά και όσοι ακόμη έχουν αυτοδυναμία, υποδέχονται θετικά το νομοσχέδιο, που προβλέπει εκλογή από την πρώτη Κυριακή με 43% + μία ψήφο, σαρωτική πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια και πενταετή θητεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη Μαγνησία, από το σύνολο των οκτώ Δήμων, μόλις σε δύο κατάφεραν να εκλεγούν δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή και να έχουν τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, ακόμη κι αν σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει διαφορετική γνώμη. Πρόκειται για τους δήμους Βόλου και Ρήγα Φεραίου, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους έξι, οι δήμαρχοι των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα κυβερνησιμότητας, εξαιτίας της απλής αναλογικής.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, όπου με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους βρέθηκε χωρίς προϋπολογισμό. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ψηφίσει μείωση τελών με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να μην θεωρείται βιώσιμος και να ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το νομοσχέδιο

Κατετέθη το μεσημέρι της Τρίτης 18 Μαΐου στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», το οποίο ρυθμίζει πως θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου του 2023.

Το νομοσχέδιο προβλέπει εκλογή δημάρχων από την α’ Κυριακή με ποσοστό 43% και μία ψήφο, ποσοστό που θα τους εξασφαλίζει σαρωτική πλειοψηφία 3/5 στα δημοτικά συμβούλια.

Προβλέπει πενταετή θητεία από την Πρωτοχρονιά του 2024, αλλά μπαίνει και «μαχαίρι» στον αριθμό των αιρετών, των συμβούλων δηλαδή που θα απαρτίζουν το κάθε συμβούλιο.

Για παράδειγμα στον Δήμο Βόλου, σήμερα το δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από 49 δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι θα περιοριστούν σε 39. Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου από τους 27 θα μείνουν 25 δημοτικοί σύμβουλοι, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου επίσης από τους 27 θα γίνουν 25, στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου από 21 θα περιοριστούν σε 19 κ.ο.κ.

Θετική αντίδραση

«Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων λίγο θα επηρεάσει την εκπροσώπηση των ενοτήτων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Το σημαντικό που εισάγει το νομοσχέδιο είναι ότι διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των Δήμων. Ο προηγούμενος νόμος έχει προκαλέσει αδιέξοδα σε δήμους τόσο στη Μαγνησία όσο και στην Ελλάδα», αναφέρει ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

«Ο νέος νόμος κατοχυρώνει τη δημοκρατική βούληση των πολιτών. Δρα διττά. Επαναφέρει τη δημοκρατική τάξη αλλά και την κυβερνησιμότητα στους Δήμους, κάτι που έχει χαθεί σήμερα εξαιτίας του προηγούμενου νόμου. Οι δημοτικές αρχές επ’ ουδενί δεν πρέπει να καθίστανται όμηροι των μειοψηφιών όπως συμβαίνει σήμερα», σημείωσε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός ο οποίος έχει 13 συμβούλους έναντι 14 που έχουν οι τρεις μειοψηφίες μαζί και έχει αναγκαστεί αρκετές φορές να εφαρμόζει αποφάσεις των μειοψηφιών.

Τη συμφωνία του με το νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές εκφράζει και ο δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο οποίος χαρακτηρίζει τραυματική την εμπειρία της απλής αναλογικής. «Είμαι δήμαρχος με ποσοστό 49% και δεν έχω την πλειοψηφία να λάβω τις αποφάσεις. Αναγκαζόμαστε να μεταβιβάζουμε αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή για να μπορέσουμε να περάσουμε αποφάσεις και να λειτουργήσουμε. Η απλή αναλογική θίγει την κυβερνησιμότητα των δήμων», αναφέρει ο ίδιος και τάσσεται και υπέρ της πενταετούς θητείας των δημοτικών αρχών. «Όταν ένα έργο θέλει δύο χρόνια για να δρομολογηθεί, είναι εύλογο ο κάθε δήμαρχος να έχει στη διάθεσή του άλλα τρία για να το κατασκευάσει και να το παραδώσει στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου